Kanta-Häme

Hämeenlinnan terveyskeskus on paras

Hämeenlinnan terveyskeskus yllätti itsensäkin menestymällä suurten kaupunkien vertailussa oivallisesti.

Kuntaliitto vertailee joka toinen vuosi suurten kaupunkien terveyskeskusten toimintaa asiakkaiden näkökulmasta.

Mukana vertailussa on 12 kaupunkia ja Etelä-Karjalan sote-alue, Eksote. Hämeenlinna oli nyt mukana ensimmäistä kertaa, joten vertailutietoa aikaisempiin vuosiin ei ole.

Terveyskeskusten avosairaanhoidon yleisarvosanan keskiarvo nousi yllättävän korkeaksi, kun vertaa sitä vertaa yleiseen terveyskeskusten toiminnasta käytyyn keskusteluun.

Viiden asteikolla keskiarvoksi laskettiin 4,3. Hämeenlinnan yleisarvosana 4,41 on kaikkein paras. Kakkosena tulee Jyväskylä 4,35 ja kolmosena Turku 4,34.

Hämeenlinna nousi asiakastyytyväisyyskyselyn kärkipäähän lähes kaikilla mittareilla. Tyytyväisyyskyselyn tuloksiin on kirjattu pitkä lista Hämeenlinnan terveyskeskuksen vahvuuksia.

Vahvuuksia ovat muun muassa yhteyden saaminen terveysasemalle, henkilökunnan eli lääkärien ja terveydenhoitajien ammattitaito sekä käytös vastaanotoilla, jatkohoito-ohjeiden antaminen vastaanotoilla, terveysneuvonta, vastaanottoaikojen pituus, toimitilojen viihtyisyys sekä henkilökunnan kyky palvella äidinkielellä.

Hämeenlinnan vt. terveysjohtaja Tarja Majuri tunnustaa olevansa itsekin hieman yllättynyt tuloksesta.

– Ilman muuta se on meidän hyvien hoitajien ja lääkärien ansiota. Terveyskeskuksessa palvellaan hyvin, kun sinne pääsee.

Sitä Tarja Majuri ihmettelee, että tulos on näin hyvä, vaikka asiakastyytyväisyyskysely tehtiin lokakuussa, jolloin lääkärien saatavuus ei ollut lainkaan parhaimmillaan.

Useisiin kaupunkeihin verrattuna Hämeenlinnan terveyskeskus on kuitenkin helposti tavoitettavissa vastaussoittojärjestelmän ansiosta. Muualla potilaan ensimmäinen ongelma on saada puhelinyhteys terveyskeskukseen.

Hämeenlinnassa pyritään edelleen kehittämään monisairaiden hoitoa vielä nykyisestään siten, että kaikilla on oma vastuuhoitaja.

– Viipurintien terveysasemaa ehkä jaetaan pienempiin yksiköihin, jotta potilaat kohtaisivat yhä useammin tutun hoitajan ja lääkärin. Varsinaiseen omalääkärisysteemiin tuskin on paluuta. Häsa

Päivän lehti

9.4.2020