Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan terveyskeskuskin pääsee käyttämään koronan pikatestausta – Mutta vain tietyissä tilanteissa

Hämeenlinnan kaupungin avosairaanhoidon ylilääkäri Outi Hämäläinen: Oireettomia koronalle altistuneita ei testata, koska testi ei yleensä paljasta tartuntaa ennen oireiden alkamista. Terveyskeskus saa käyttää keskussairaalan pikatestausmahdollisuutta vain "tietynlaisissa joukkoaltistustapauksissa".
Pääosa koronatesteistä tehdään terveyskeskuksissa. Kuva Viipurintien terveysaseman pandemiavastaanotolta maaliskuulta. Kuva: Esko Tuovinen
Pääosa koronatesteistä tehdään terveyskeskuksissa. Kuva Viipurintien terveysaseman pandemiavastaanotolta maaliskuulta. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Myös Hämeenlinnan terveyskeskus pääsee koronan pikatestauksen piiriin – mutta vain harvoissa ja valituissa tilanteissa.

– Olemme juuri sopineet keskussairaalan kanssa, että tietynlaisissa joukkoaltistustapauksissa meilläkin on jatkossa sairaalan kanssa erikseen sopien mahdollisuus käyttää pikatestausta, kertoo Hämeenlinnan kaupungin perusterveydenhuollon tartuntataudeista vastaava lääkäri, avosairaanhoidon ylilääkäri Outi Hämäläinen.

Pikatestauskapasiteetin niukkuus johtuu Hämäläisen mukaan laitteiden ja välineiden määrästä.

Positiivinen tulos vasta 24 tuntia oireiden alkamisesta

Hämeenlinnan Ruununmyllyn koulun koronavirustartuntaa ei todettu terveyskeskuksessa vaan yksityisen puolen testissä, sillä koululaisen äiti oli vienyt hänet keskiviikkona oma-aloitteisesti Helsingin Messukeskuksen pihalla sijaitsevaan pikatestipisteeseen, josta testitulos tuli samana iltana.

Hämäläinen huomauttaa yleisellä tasolla, että jos ja kun sairastunut henkilö on jo pois koulusta tai työpaikalta testiin hakeuduttaessa, ei testituloksen odottamisen kesto lisää taudin leviämisen riskiä.

– Jos sairastutaan, jäädään kotiin ja mennään testiin, hän tiivistää.

Testituloksen viipyminen kuitenkin pitkittää perheenjäsenten epätietoisuutta ja lykkää mahdollisen karanteenin alkamista.

Oireettomia koronalle altistuneita ei Hämäläisen mukaan testata, koska ennen oireiden alkamista testitulos olisi hyvin todennäköisesti joka tapauksessa negatiivinen.

– Yleensä testitulos on positiivinen vasta 24 tuntia oireiden alkamisesta.

Koronatestituloksen saaminen on nopeutunut julkisellakin puolella.

– Meillä normaaliin koronatestiin pääsee samana tai seuraavana päivänä, ja tuloksen saa tällä hetkellä noin kahdessa vuorokaudessa. Aika on lyhentynyt. Aiemmin se kesti viisi vuorokautta, mutta Fimlab on tehostanut vastausten tuottamista, Hämäläinen sanoo.

Valtaosa koronatesteistä tehdään terveyskeskuksissa

Päävastuun koronatestauksesta kantavat kuntien terveyskeskukset. Niiden lisäksi koronatestejä tekevät sairaanhoitopiirit ja yksityiset lääkäriasemat.

– Me testaamme kuntalaisia, jotka ottavat meihin yhteyttä ja joilla on testauksen tarve. Keskussairaala testaa keskussairaalaan liittyvät tapaukset. Yksityistä puolta käyttävät esimerkiksi sellaiset työnantajat ja organisaatiot, jotka ovat päättäneet ohjata oman väkensä niiden palvelujen piiriin, Hämäläinen tiivistää.

– Mutta ei tässä mitään tarkkarajaisesti sovittua työnjakoa ole.

Hämäläisen mukaan myös esimerkiksi HPK:n pelaajat olisi voitu resurssien puolesta hyvin testata julkisellakin puolella.

– Jääkiekkoilijat ohjattiin yksityiselle puolelle seuran toimesta, ja se oli ilmeisesti joustavampi vaihtoehto. Me emme ole heitä sinne ohjanneet.

Kolmella HPK:n alle 20-vuotiaiden joukkueen (U20) pelaajalla on todettu koronavirustartunta, minkä seurauksena sekä U20-joukkue että HPK:n liigajoukkue ovat tällä hetkellä karanteenissa.

THL:n selventävät ohjeet vähensivät lasten testaustarvetta

Vielä joitain viikkoja sitten terveydenhuollon koronapuhelimet olivat tukossa varsinkin koululaisten testaamiskäytäntöihin liittyneiden epäselvyyksien vuoksi. Takaisinsoitto saattoi tulla vasta seuraavana päivänä – jos silloinkaan. Sittemmin tilanne on rauhoittunut.

Hämeenlinnan terveyskeskus pystyy Hämäläisen mukaan vastaamaan kaikkiin puheluihin ”pääsääntöisesti saman päivän aikana”.

Kaiken kaikkiaan koronatestauskapasiteetti riittää vastaamaan tämänhetkiseen tarpeeseen, hän toteaa.

– THL:n pari viikkoa sitten antamat selventävät ohjeet lasten testaamisesta ovat selkeästi vähentäneet testaustarvetta. Mutta jos massatapahtumista tulee paljon lisää altistuneita, testauskapasiteetti joutuu koville. HÄSA

Lue myös: HPK:n koronatartuntamäärät pysyneet aisoissa, ei uusia tartuntoja – Toimitusjohtaja: Koko liigajoukkue testataan alkuviikosta (11.9.)

Lue myös: Ruununmyllyn koulussa koronavirustartunta – 56 oppilasta ja viisi henkilökunnan jäsentä karanteeniin (10.9.)

Lue myös: Koronatestiin pääsee Kanta-Hämeessä alle kahdessa vuorokaudessa – Testattujen joukossa painottuvat lapset ja nuoret aikuiset (4.9.)

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic