Kanta-Häme

Hämeenlinnan toimialat ovat kaura, sihy ja sote

Uuden valtuuston ensimmäisessä kokouksessa valitaan myös uudenlaiset luottamuselimet. Hämeenlinna on uudistanut organisaatiotaan ja valmistautuu sillä mm. sote- ja maakuntauudistukseen.

Kaupunki on luopunut tilaaja-tuottajamallista. Se näkyy uudessa organisaatiossa. Myös elämänkaari-malli on jäänyt historiaan ainakin lautakuntarakenteessa.

Lautakuntien määrää on supistettu ja ne ovat myös saaneet uudet nimet.

Kaupunginhallitukselle on keskitetty aikaisempaa enemmän valtaa. Se päättää muun muassa palveluverkoista. Tosin valtuustokin pääsee vaikuttamaan niihin budjetin yhteydessä.

 

Valtuuston koko supistui tälle kaudella kahdeksalla paikalla 51 jäseneen. Lautakuntien koko on kuitenkin entisellään 11 jäsenessä, samoin kaupunginhallituksen.

Yksi alkavan kauden erikoisuuksista on, että sosiaali- ja terveyslautakunta istuu vain 1,5 vuotta, vuoden 2019 alkuun.

Jos sote-uudistus etenee maaliin saakka, sote-lautakunnan päätösvaltaan kuuluvat asiat siirtyvät tuolloin maakunnan toimivaltaan.

 

Kahdella edeltävällä kaudella sote-asioita on käsitelty ikäihmisten lautakunnassa sekä terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnassa ja osin myös lasten ja nuorten lautakunnassa. Nyt niitä ei enää ole.

Sihy eli virallisesti sivistys- ja hyvinvointilautakunta vastaa nimensä mukaan opetus-, nuoriso- ja lastenkulttuuripalveluista, varhaiskasvatuksesta sekä kulttuurista ja vapaa-ajanpalveluista.

Elämänlaatulautakunta on jäänyt historiaan.

Ennen oli yhdyskuntalautakunta, mutta nyt on kaura eli kaupunkirakennelautakunta.

Sen toimialaan kuuluvat maankäytön suunnittelu sekä infran rakentaminen ja rakennuttaminen. Myös viranomaispalvelut, jotka liittyvät esimerkiksi ympäristöterveydenhuoltoon ja rakennusvalvontaan, ovat sen alaisuudessa.

 

Konsernipalvelut toimivat kaupunginhallituksen alaisuudessa.

Niiden sisällä talous, hankinnat ja omistajaohjaus ovat talousjohtaja Jussi Oksan hanskassa. Henkilöstöpalveluita ja hallintoa johtaa Anne Iijalainen. Strategia, kehittäminen ja tietohallinto ovat Markku Rimpelän toimialaa.

Konsernirakennetta ei ehditty uudistaa valtuustokauden alkuun mennessä, mutta työ on meneillään. Pohjana on huhtikuun lopulla julkistettu konsulttiesitys. Sitä ei silti toteuteta sellaisenaan. 

Mainos