Kanta-Häme Hämeenlinna

Moreeniin valmistuu lähitulevaisuudessa Raskoneen, Fingridin ja Talliosakkeen hallit

Keskusta kehittyy hissukseen, mutta monella rintamalla.
Linnan Kehitys oy:n sijoittamispalvelujen johtaja Ari Räsänen puhtaan sisäilman rakennuksia rakentavan Fixcelin edustalla Moreenin teollisuusalueella. Yritys laajentaa toimitilojaan tämän vuoden lopussa jo kolmannen kerran. Kuva: Esko Tuovinen
Linnan Kehitys oy:n sijoittamispalvelujen johtaja Ari Räsänen puhtaan sisäilman rakennuksia rakentavan Fixcelin edustalla Moreenin teollisuusalueella. Yritys laajentaa toimitilojaan tämän vuoden lopussa jo kolmannen kerran. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan toimitilamarkkinoilla ei ole viimeisen vuoden aikana tapahtunut suuria muutoksia suuntaan tai toiseen.

Olemassa oleva kysyntä on valtaosin vuokrauskysyntää ja kohdistuu lähinnä pieniin tiloihin, selviää juuri valmistuneesta Hämeenlinnan toimitilamarkkinakatsauksesta.

Liiketiloja vuokraavien yritysten siirtyminen ensin Tiiriöön ja myöhemmin kauppakeskus Goodmaniin näkyy ydinkeskustassa.

– Tyhjien liiketilojen osuus keskustassa on 10,7 prosenttia. Kauppoja on 179, ravintoloita 64, remonteissa 10 ja tyhjiä tiloja 49, listaa Linnan Kehitys oy:n sijoittamispalvelujen johtaja Ari Räsänen.

 

Toimistotiloja on tarjolla runsaasti, mutta ne eivät useinkaan vastaa modernien tilojen tarpeeseen. Poikkeuksiakin mahtuu joukkoon.

– Meidän kokonaisvuokra-aste on 96 prosenttia. Se on ällistyttävän hyvä, sanoo Linnan Kiinteistökehitys oy:n myyntipäällikkö Pia Sipilä.

Sipilän mukaan onnistuminen perustuu tilojen korkeaan laatuun ja yrittäjien arkea helpottavaan kokonaispalveluun.

– Mutta ei korkeaan vuokra-asteeseen voi tuudittautua. Yrityksissäkin tapahtuu muutoksia ja yllätyksiä tulee.

– Pieniin tiloihin löytyy helposti vuokralaisia, mutta isoille ei vain löydy ottajia ja niiden vuokraaminen kestää kauemmin, sanoo Sipilä.

 

Tarvetta 1000-1500 neliön halleille

 

Selvityksen mukaan Hämeenlinnan teollisuus- ja varastotiloissa on ollut viime aikoina aiempaa enemmän vuokrakysyntää.

– Meillä olisi selkeästi tarvetta 1000–1500 neliön halleille. Laajakirjoisesti muun muassa kokoonpanotuotantoon, metallipuoleen ja kuidunkäsittelyyn, sanoo Ari Räsänen.

Vaikka esimerkiksi Nanson entiset tilat ovat tällä hetkellä ilman vuokralaista, tehdään Moreenin teollisuusalueella myös paljon uutta. Itäportintielle tulee Raskoneen keskus, Fingridin varastoterminaali ja Fixcel laajentaa omia tilojaan.

Marraskuussa valmistuu Hansatielle Talliosakkeen 2500 neliön rakennus, josta pienyritykset voivat ostaa erikokoisia tiloja, muutamasta kymmenestä neliöstä 350:aan.

– Jo reilu kolmannes näistä tiloista on myyty eteenpäin. Pienille yrityksille on tärkeää helppous. Voit tavallaan ostaa tilat suoraan pakasta, sanoo Räsänen.

Moreenissa on toinenkin tonttivaraus vastaavanlaiselle monitoimitalolle.

 

Isot hankkeet toteutuvat verkkaisesti

 

Hämeenlinnan toimitilatilanne elää toistaiseksi näkymättömällä tavalla lukuisissa kehityshankkeissa. Siihen vaikuttavat pitkässä juoksussa mm. uuden sairaalan, vankilan, Engelinrannan, Asemanrannan, linja-autoaseman ja mahdollisen monitoimihallin rakentaminen.

Senaatti-kiinteistöt suunnittelee edelleen Vanajantielle virastorakennusta, johon saman katon alle muuttavat aluehallintoviraston, verohallinnon ja maistraatin lähes 400 virkamiestä

– Suomessa ei ole paljon tällaisia uusia toimistokomplekseja rakennettu, sanoo Räsänen.

Hämeenlinnan ja Janakkalan yhteinen pitkän aikavälin suurponnistus on Moreeni–Rastikangas -liittymä, jonka valtavalla alueella toimii jo nyt 70 yritystä.

– Jos nämä kaikki yhdistää laskutoimituksella, tässä on yli miljardi euroa liikenteessä julkisella ja yksityisellä puolella, sanoo Räsänen.

– Kun tähän vielä lisätään asuntoratkaisut, on investointeihin kaavailtu summa merkittävä vastaavankokoisiin kaupunkeihin verrattuna. HÄSA