Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan työntekijät saivat viestin työterveyshuollon leikkaamisesta

Hämeenlinnan kaupungin työntekijät ovat saaneet työterveyshuoltoa Työsykkeeltä muun muassa vanhan lääninsairaalan tiloista Viipurintieltä.

Hämeenlinnan kaupunki on tiedottanut työntekijöilleen, että työterveyshuollon ”kaikki sairaudenhoito ja muu ei-kiireellinen toiminta joudutaan keskeyttämään loppuvuodeksi”.

Sairaudenhoidossa on käytettävä ensisijaisesti kunnan terveysasemaa. Päätöstä perustellaan ”vaikealla taloustilanteella” ja ”rahoituksen loppumisella”.

Käytännössä päätös koskee kaupungin työntekijöiden käyntejä Työsykkeessä, joka myytiin juuri Terveystalolle. Hämeenlinnan henkilöstö- ja hallintojohtaja Anne Iijalainen, joka päätti palvelujen katkaisemisesta, sanoo, ettei myynti liity nyt tehtyyn päätökseen.

– Määrärahat oli jo syyskuun lopulla ylitetty 200 000 eurolla.

Iijalaisen mukaan kyse ei ole uudesta asiasta, sillä työterveydenhuollon palvelut ovat vuodesta 2013 painottuneet lakisääteisiin ennaltaehkäiseviin palveluihin.

Määrärahat on kuitenkin tänä vuonna ylitetty ja uudesta linjauksesta on lähetetty viesti kaupungin henkilöstölle.

– Jostakin syystä Työsykkeen sairaudenhoidon palveluja on käytetty, vaikka se ei kuulu sopimuksen piiriin, Iijalainen sanoo.

”Ympäripyöreitä vastauksia”

Iijalainen kertoo, että tästä asiasta ei ole käyty varsinaisia yt-neuvotteluja. Sen sijaan asiaa on käsitelty yhteistoiminnassa henkilöstön edustajien kanssa.

– Asiasta ei hirveästi keskusteltu. Ymmärrettiin, että rahoitus on loppu.

Viesti Työsykkeen palvelujen katkaisemisesta hämmästyttää kaupungin työntekijöiden pääluottamusmiehiä.

– Olemme hämmästelleet, mitä tämä tarkoittaa. Olen saanut niin ympäripyöreitä vastauksia, etten ainakaan itse niitä ymmärrä, sanoo Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin pääluottamusmies Helena Pimperi.

Ei yt-neuvotteluja

Pimperin mukaan kaupungin työntekijöiden työterveyspalvelut ovat tähänkin asti olleet varsin alhaisella tasolla.

Pääluottamusmiesten mukaan he ovat saaneet asian tiedoksi eikä yhteistoiminnallista prosessia asian osalta ole käyty.

– Meille tuotiin työterveyshuoltoa koskeva taloudellinen tilanne tiedoksi henkilöstöryhmässä. Saimme sen jälkeen tiedoksi saman viestin, joka jaettiin koko kaupungin henkilöstölle, sanoo Julkisalan neuvottelujärjestön Jukon pääluottamusmies Johanna Rantanen.

Julkis- ja hyvinvointialojen liiton JHL:n työympäristötoimitsija Merja Hyvärinen pitää Hämeenlinnan päätöstä erikoisena.

– Ei tällainen tilanne saa tulla yllätyksenä. Eivät kai rahat yhtäkkiä lopu, Hyvärinen kysyy.

”Lyhytnäköistä”

Hyvärisen mielestä työterveyspalvelujen alasajo on työnantajalta lyhytnäköistä, joka voi kostautua myöhemmin. Hoitoon pääsyn vaikeutumisesta voi syntyä myös nopeita ongelmia.

– Jos tulee työtapaturma, voi syntyä vaikeuksia osoittaa, missä ja milloin tapaturva on sattunut.

Hyvärinen katsoo, että työterveydenhuollon tasoa ei voi laskea lakisääteiselle tasolle ilman yt-neuvotteluja.

– Jos näin menetellään, rikotaan lakia.

Hämeenlinna säilyttää työterveyspalvelut, joihin työnantaja määrää työntekijän. Tällaisia ovat esimerkiksi työhöntulotarkastukset ja työkyvyn arviointi. HÄSA

 

Uutisen kuvatekstiä on korjattu 4.11. 2019 kello 11.20. Kuvassa on vanhan lääninsairaalan rakennuksia.

Päivän lehti

18.2.2020