Kanta-Häme

Hämeenlinnan uimahallin peruskorjaus saa vauhtia

Hämeenlinna uimahallin korjaukselle näytetään vihreää valoa Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen puolesta. Ely-keskus toimitti eilen esityksensä alueen liikuntapaikkahankkeista vuosina 2014–2017 opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitussuunnitelmaan.

Uudenmaan Ely-keskuksen toimialaan kuuluvat näissä asioissa myös Hämeen ja Kaakkois-Suomen Ely-keskusten kunnat.

Vuodelle 2014 Ely-keskus esitti yhteensä 7 hanketta.

Hämeenlinnan kaupunki ehdotti Ely-keskukselle vuosille 2014–2017 Hämeenlinnan vanhan uimahallin peruskorjausta, Tuomelan koulun liikuntasalin peruskorjausta ja Pullerin alueen kehittämistä. Näistä toistaiseksi vain uimahalli kuuluu Ely-keskuksen tekemien ehdotusten listaan. Hyvinkäälle ehdotetaan rakennettavaksi curlinghallia.

Ely-keskuksen esitys ei sido ministeriötä, mutta sen perusteella hankkeet voivat odottaa saavansa valtionapua ja suunnitelmissa voidaan ryhtyä vauhtiin.

Pääkaupunkiseudulle enemmän hankkeita

Uimahallin peruskorjauksen kustannusarvio on 8 miljoonaa euroa, josta valtionapua tulee todennäköisesti olemaan 800000–1 000000 euroa.

Tuomelan koulun liikuntasalin korjauksen rahoitusta esitetään harkittavaksi valtionavustushakemuksen yhteydessä.

Ely-keskuksen sivistystoimentarkastaja Ilpo Piri ei kuitenkaan pidä avustuksen saamista kovin todennäköisenä.

– Ely-keskuksen toimialueen asukkaista kaksi kolmasosaa asuu Uudenmaan alueella. Siellä on Suomessa vähiten liikuntapaikkoja suhteessa asukaslukuun. Hämeenlinna taas sai jo tälle vuodelle isot avustukset Pullerin alueelle ja Ahveniston maauimalaan, kertoo Ilpo Piri.

Pullerin alueen kehittämiseen vuodelle 2014 ei ehdotettu myönnettäväksi avustusta.

Hattulaan ja Ryttylään liikuntasalit

Vuoden 2015 rahoitussuunnitelmaan esitetään rahoitusta Hattulan kunnalle Päivärinteen monitoimitaloon. Koulun liikuntasalia voisi käyttää hyödykseen myös Parolan varuskunta.

Vuodella 2016 esitetään Hausjärvelle Ryttylän koulukeskuksen liikuntasalin korjauksen rahoittamista.

Suunnitelmakaudelle ilmoitettiin yhteensä 58 kustannuksiltaan yli 700000 euron hintaista liikuntapaikkahanketta. Niiden yhteenlasketut rakentamiskustannukset ovat noin 362 miljoonaa euroa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö laatii vuosittain valtion talousarvion valmistelun yhteydessä liikuntapaikkojen perustamishankkeiden valtakunnallisen rahoitussuunnitelman seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Suunnitelma on ohjeellinen, ja sen toteutuminen riippuu suunnitelmaan hyväksyttyjen hankkeiden toteutusvalmiudesta, ja valtion talousarviossa tarkoitukseen osoitetusta määrärahasta.

OKM valmistelee liikuntapaikkojen rahoitussuunnitelmaa syksyn aikana ja se käy myös valtion liikuntaneuvostossa lausunnolla. Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki vahvistaa rahoitussuunnitelman loppusyksystä.

 

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic