Kanta-Häme

Hämeenlinnan uudistustyö vasta alussa

Hämeenlinnan valtuusto hyväksyi kaupungin hallinnonuudistuksen askelmerkit kokouksessaan maanantaina. Kaikki valtuustoryhmät laidasta laitaan kiittelivät valmistelutyön sujumista, ja rakentavan yhteistyön toivottiin jatkuvan valtuustokauden loppuun.

– Valmistelu on ollut aktiivista ja ratkaisukeskeistä, eikä yksikään ryhmä voi omia lopputulosta nimiinsä. Tämä on yhteisen työn tulos, ja se on tällä valtuustokaudella merkittävä saavutus, sanoi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.).

Hän toimi myös valmistelutyöryhmän puheenjohtajana.

Hannu Kärpänen (kesk.) tosin huomautti myöhemmin, että paperissa on monta asiaa, jotka ainakin hän voisi ottaa nimiinsä.

– Kaikki saivat jotakin, josta voi sanoa, että tämä on juuri minua.

Erityisen tyytyväisiä valtuustosalissa oltiin siihen, että uusi kunta -valmistelussa on päätetty luopua tilaaja-tuottajamallista. Sen perään ei kukaan enää haikaillut, vaikka esimerkiksi Tarja Filatov (sd.) huomautti mallin lisänneen kustannustietoisuutta.

Ritva Oinonen (vas.) kuvaili tiltua taakaksi, josta on aika päästä eroon.

Samalla hän mainitsi, ettei Vasemmistoliitto ole sinänsä monituottajamallia eli esimerkiksi yksityisten palveluiden hyödyntämistä vastaan, mutta pitää kaupungin oman palvelutuotannon kehittämistä aina ensisijaisena.

Valtuustoryhmien puheenjohtajat korostivat puheenvuoroissaan yksi toisensa perään, että kova työ on vasta alkamassa. Uuden hallintosäännön laatiminen ja organisaatiomuutoksen läpivienti eivät ole pikku juttuja.

– Silloin tarvitaan vahvaa muutosjohtamista, ja samaan aikaan meidän pitää tehdä voimakkaasti edunvalvontatyötä ulospäin, Rautio sanoi.

Vihreä valtuustoryhmä palasi vielä pormestarimalliin, jota olisi ollut hyvä kokeilla Hämeenlinnassa muille keskisuurille kaupungeille malliksi.

Kirsi Ojansuu-Kaunisto esitti vihreiden ryhmäpuheenvuorossa, että apulaiskaupunginjohtajan virkanimike muutettaisiin elinkeinotoimenjohtajaksi, jolloin se vastaisi täsmällisemmin johtajan toimenkuvaa.

Teija Arvidsson (kd.) kannatti esitystä, kun taas esimerkiksi Helena Hirviniemi (kok.) piti muutosta tarpeettomana.

Asiasta äänestettiin, ja äänin 48–11 valtuusto päätti säilyttää apulaiskaupunginjohtajan nimikkeen ennallaan.

Hallintomallista käytiin toinenkin äänestys. Teija Arvidsson esitti kristillisten ryhmäpuheenvuorossa, että maininta kaupunginhallituksen puheenjohtajan mahdollisesta kokoaikaisuudesta poistettaisiin linjauksista tässä vaiheessa.

Äänin 49–10 sanamuoto pidettiin ennallaan, eli kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävä voi olla kokoaikainen ja samalla palkkiosääntö muutetaan puheenjohtajiston osalta kokonaispalkkioperusteiseksi. HÄSA

Menot