Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan uusi kansanedustaja harkitsee kuntavaaleihin lähtemistä: "En ole sanonut jyrkästi ei"

Lammille takaisin muuttanut kokoomuksen Kalle Jokinen ei halua mestaroida Hämeenlinnan politiikkaa, mutta kehuu entisen kotipaikkansa Orimattilan valtuustosopimusta, johon kaikki puolueet sitoutuivat.
Lammille takaisin muuttaneella Kalle Jokisella on takanaan pitkä ura eduskunnassa ja edellisen kotikaupunkinsa Orimattilan kunnallispolitiikassa. Kuvat: Esko Tuovinen

Kysytty on.

Hämeenlinnan ja Kanta-Hämeen uusin kansanedustaja Kalle Jokinen (kok.) myöntää, makean naurun kera, että kesäkuussa tapahtuneen Lammille paluun jälkeen häntä on tarmokkaasti kyselty ensi kevään kuntavaalien ehdokkaaksi.

Yhteydessä ovat olleet muutkin kokoomuksen yhdistykset kuin puolueen Hämeenlinnan kunnallisjärjestö. Myös lammilaiset ovat tivanneet oman poikansa aikeita.

Neljännen kauden kansanedustajan läpimenon voisi kuuluttaa ainakin kirkon portailla. Hän sai viime vuoden eduskuntavaaleissa, vielä Orimattilassa asuessaan, Hämeenlinnasta 716 ääntä, joista 301 Lammilta.

Viime kuntavaaleissa viimeisenä kokoomuslaisena ja samalla lammilaisena ehdokkaana kaupunginvaltuustoon päässyt Pekka Kääriäinen keräsi 173 ääntä.

Jokinen, 58, korostaa, ettei hänen muuttonsa vaikuttimena ollut politiikka vaan elämäntilanteeseen liittyvät syyt.

Mutta oletko kuitenkin ehdokkuutta ajatellut?

– Totta kai se siinä heti tuli, kun kyselyjäkin oli paljon. En ole sanonut jyrkästi ei. Mutten ole sellaisella mielellä, että nyt hyökkään Hämeenlinnan kunnallispolitiikkaan.

Päätöksen ratkaisee ajankäyttö

Takarajaa päätöksen tekemiselle ei ole sovittu. Jokinen sanoo, että ratkaisevin asia on ajankäyttö.

– Kuntapolitiikka vaatii aikaa. Työtapani on muodostunut sellaiseksi, että jos olen siinä mukana, haluan satsata siihen.

Jokinen toimi useita vuosia myös Orimattilan kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajana. Hän kertoo etenkin noiden aikojen tuoneen myös tunteen ”aina väärässä paikassa olemisesta”.

– Koko ajan piti säätää eduskunta- ja kuntatyön välillä. Rooleja ei ole helppo yhdistää.

Hämeenlinnan kunnallispolitiikkaa Jokinen on seurannut vuosikausia vähintään kiinteistöveron maksajana. Hän ei halua ottaa kantaa siihen, onko Hämeenlinna myös omilla toimillaan pahentanut taloustilannettaan.

– Tämä on vaarallinen aihe. En lähde moittimaan tai neuvomaan.

– Ydinajatukseni oli Orimattilassakin, että kaupungin pitää tunnistaa ja hyödyntää omat vahvuutensa. Toki tiukkaa menokuriakin vaaditaan.

Kuten niin moni muukin lammilainen ei Kalle Jokinenkaan ole Hämeenlinnaan toriparkkia kaivannut.

Vapaa-ajanasuntoon muutto vapaaksi

Orimattilan talousongelmiin tarttumisessa oli Jokisen mukaan olennaista, että kaikki puolueryhmät sitoutuivat yhteiseen, koko valtuustokaudeksi tehtyyn sopimukseen.

– Se oli hyvä työkalu, joka vaati paljon etukäteistyötä ja ryhmien välistä luottamusta. Kaikkien valtuustoryhmien on ymmärrettävä, ettei kunnassa ole oppositiota.

Mutta onhan Hämeenlinnassa toriparkkioppositio…

– En ole niin innostunut toriparkista, aina olen täällä autolleni paikan löytänyt. Toki en tunne yksityiskohtia. Asia vaatii aikamoista harkintaa. Aina pitää katsoa taloutta, eli onko iso investointi sellainen, joka tuo verotuloja.

Yhtenä keinona Hämeenlinnan verotulojen lisäämiseksi Jokinen näkee, että vapaa-ajanasuntoja pitäisi voida muuttaa paljon helpommin vakituisiksi asunnoiksi – joka paikassa, eikä vain kaupungin päättämillä alueilla.

Lammin kuntaliitoksessa ei käynyt huonosti

Hämeenlinnan ja viiden naapurikunnan liitoksesta on yli 11 vuotta. Kuinka Hämeenlinna on kohdellut Lammia?

– Kyllähän sieltä vähitellen on kaupunginkin palveluita hävinnyt, muttei se nyt ihan huonosti ole mennyt.

Lammilaisten usein toistuva huoli on Jokisen havainnon mukaan niinkin pieni kuin yleisten alueiden nurmikoiden ja pusikoiden hoito. Se on asia, joka olisi helppo panna kuntoon ja lisätä siten pitäjäläisten viihtyvyyttä.

Katkeruutta oman kunnan katoamisesta hän ei juuri kohtaa, mutta kaihoa kyllä, viimeksi taistelussa oman lukion puolesta. Saako Lammin lukion lakkauttaa, jos katsotaan, ettei talous kestä sen ylläpitämistä?

– On siellä vielä sen verran oppilaita, että lukio täytyy pitää. Mutta olen aina sanonut kouluasioissa, että koulu tarvitaan niin kauan kuin on riittävä määrä oppilaita.

Toinen Lammille tärkeä asia on Evo. Jokinen kannattaa ehdotusta tiedekansallispuistosta, jossa hän näkee paljon potentiaalia.

– Mökkimme ei ole siitä kovin kaukana, Kuohijärvellä. Etelä-Suomesta Evolle tulevat ovat ihastuksissaan ja ihmettelevät miksei alueesta ole enemmän tietoa.

Kesäloma ilman markkinoita

Kansanedustajan kesälomaa on takana neljä viikkoa ja viisi on vielä edessä. Koronaepidemia perui liki kaikki markkinat ja muut perinteiset parlamentaarikon jalkautumismenot.

Jokinen on saanut keskittyä rauhassa toistasataa vuotta vanhan hirsitalon ja vielä vanhempien piharakennusten kanssa puuhaamiseen.

Mutta silloin, kun pieni lapsenlapsi tulee kylään, hommat jäävät.

– Isoisäksi tuleminen on niin hieno juttu. Kun poika tulee meille, pitää kaikki traktorit ja autot kiertää tarkastamassa. HäSa

Kotiinpalaaja Kalle Jokinen

Kertoi kesäkuun alussa jättävänsä Orimattilan kaupunginvaltuutetun tehtävän 20 vuoden rupeaman jälkeen Lammille muuton vuoksi.

On omistanut Lammilla jo pitkään kotitalon ja mökin, jossa viettänyt vaimonsa kanssa viime vuosina ison osan vapaa-ajastaan.

Syntyi vuonna 1961 Lammin kunnansairaalassa, kun perhe asui silloisessa Hämeen läänin Kosken kunnassa. Kirjoitti ylioppilaaksi Lammin lukiosta.

Nousi eduskuntaan varasijalta vuonna 2009 hauholaisen Jari Koskisen siirtyessä Eurooppaan pankkitehtäviin.

Uusinut paikkansa sen jälkeen kolmissa vaaleissa.

Nyt muun muassa valtiovarainvaliokunnan liikennejaoston puheenjohtaja ja pankkivaltuuston jäsen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2016–19.

Siviiliammatiltaan poliisi, ylikonstaapeli.

Päivän lehti

14.8.2020