fbpx
Kanta-Häme

Hämeenlinnan väkiluku kääntyi laskuun

Ensimmäistä kertaa tällä vuosisadalla Hämeenlinnan väkiluku on kääntynyt laskuun. Tammi-huhtikuun tilastojen mukaan vähennystä oli 57 henkeä, kun viime vuonna samana aikana asukasluku kasvoi sadalla hengellä. Vuoden vaihteessa Hämeenlinnassa oli 67 185 asukasta.

Kanta-Hämeen maakunnassa asukasmäärä väheni 28 hengellä, viime vuoden ensimmäisellä kolmanneksella lisäystä oli 121 henkeä.

Riihimäen seudulla väkimäärän kasvu jatkuu edelleen vahvana. Alkuvuodesta seutu on saanut 128 uutta asukasta. Viime vuonna samaan aikaan lisäys oli 81 henkeä.

Janakkala on kasvanut alkuvuodesta 25 asukkaalla eli likimain viime vuoden tahtiin. Hattulassa kasvua on kolme henkeä, kun viime vuoden alussa oli 13 hengen vähennys. Forssan seudun väki väheni alkuvuodesta 99 hengellä, viime vuonna samaan aikaan vähennystä oli 60 henkeä.

Syynä ehkä talouden epävarmuus

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) sanoo, ettei neljän kuukauden tilaston perusteella ole syytä vetää johtopäätöksiä.

– Jään rauhassa miettimään, löytyykö muutokseen sellaisia yksittäisiä syitä, joihin voi nopeasti vaikuttaa, hän sanoo.

Todennäköisenä syynä väestönkasvun äkkipysäykseen hän pitää yleistä talousnäkymien epävarmuutta. Hän pohtii myös, onko maaltamuutto tyrehtynyt.

– Euroopan talouskriisi ehkä vaikuttaa. uusia työpaikkoja ei synny Etelä-Suomeen ja asuntojen hinnat ovat alhaiset taantuvilla alueilla.

– Tontteja Hämeenlinnassa tulee myyntiin samaa tahtia kuin ennenkin, se ei voi olla tässä syynä. Alkusyksyn budjettivalmistelussa kehitystä on syytä pohtia.

Palveluihin ei vielä puututa

Hämeenlinnan opetuspuolen tilaajapäällikkö Antti Karrimaa sanoo, että väestötappion pitäisi jatkua vuoden-parin ajan ennen kuin sen takia ryhdyttäisiin muuttamaan palvelurakenteen suunnitelmia.

Jokin yksittäinen iso heilahdus voisi johtaa siihen nopeastikin. Karrimaa mainitsee esimerkkinä useita satoja työllistävän yrityksen toiminnan loppumisen tai siirtymisen muualle.

– Väestönkasvun pysähdyksen syytä en osaa sanoa. Yleisen taloudellisen tilanteen heikentyminen voi vaikuttaa.

Karrimaa kertoo, että viime vuosien muuttovoitto ei ole tuonut Hämeenlinnaan merkittävästi lapsiperheitä, vaan muuttajat ovat olleet varttunutta väkeä.

Riihimäen seutu mennä porskuttaa

Riihimäen kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen sanoo seudun vetovoimaisuuden merkittävimmäksi syyksi erinomaisen saavutettavuuden. Etenkin Riihimäen asemanseutu on kehittynyt voimakkaasti. Kaupungissa ja naapurikunnissa myös riittää hyvin tontteja.

– Muuttajia tulee joka puolelta, ei vain pääkaupunkiseudulta.

Keskiruokasen mukaan kuluvan vuoden väestönkasvusta tulee suurempi kuin alkuvuoden tilasto antaa ymmärtää.

– Tänne on muuttanut paljon lapsiperheitä. Syntyvyys on suurempaa kuin kuolleisuus, mutta alkuvuonna ei syntynyt paljon lapsia, hän perustelee.

Keskiruokasen mukaan kaupungin palvelurakenne kestää väestönkasvun.

– Olemme panostaneet rajusti kouluverkkoon ja velkaantuneetkin sen takia. Nyt voimme ottaa välivuosia ja maksaa velkaa pois. (HäSa)

Menot