Kanta-Häme

Hämeenlinnan valtuusto hyväksyi äänestäen esisopimuksen Tavastian yhtiöittämisestä

Monen puolueen rivit hajosivat, kun äänestettiin päätetäänkö asian valmistelu vai hyväksytäänkö sopimus ja jatketaanko selvityksiä.
Hämeenlinnan valtuusto joutui pitämään syyskauden ensimmäisen kokouksensakin koronaepidemian vuoksi digiyhteyksien varassa. Kokouksen alkupuolta vaivasivat melkoiset tekniset ongelmat. Kuva: Riku Hasari

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto hyväksyi osaltaan maanantai-iltana esisopimuksen Koulutuskuntayhtymä Tavastian muuttamisesta osakeyhtiöksi.

Äänestyksessä Kirsi Ojansuu-Kauniston (vihr.) tekemä muutosesitys hävisi kaupunginhallituksen esitykselle äänin 18–33.

Ojansuu-Kaunisto esitti esisopimuksen hylkäämistä ja yhtiöittämisprosessin lopettamista. Häntä kannattivat Lulu Ranne (ps.) ja Irma Taavela (vas.).

Ojansuu-Kauniston tekemä esitys oli sama, jonka perussuomalaisten Ranne oli tehnyt aiemmin kaupunginhallituksessa.

Ojansuu-Kauniston mielestä yhtiöittämisessä olisi kyse toisen asteen oppilaitosten yksityistämisestä. Hän katsoi, ettei osakeyhtiössä toteutuisi päätöksenteon avoimuus, demokraattisuus ja läpinäkyvyys.

Äänestyksessä joidenkin puolueiden rivit hajosivat. Demareista kolme äänesti Ojansuu-Kauniston esityksen puolesta. Vihreistä sen takana oli lisäksi vain ryhmäpuheenjohtaja Veera Jussila.

Keskustasta vain Timo Kaunisto äänesti yhtiöittämisen esisopimuksen hyväksymistä vastaan. Sopimuksen hyväksymistä vastustivat kaikki perussuomalaisten, vasemmistoliiton ja kristillisdemokraattien valtuutetut.

Kaikki kokoomuslaiset äänestivät esisopimuksen hyväksymisen puolesta.

Lopullinen päätös myöhemmin

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo täsmensi puheenvuorossaan, että nyt valtuusto oli päättämässä vasta yhtiöittämisen valmistelun jatkamisesta.

Lopullinen päätös tulee valtuustoon, kun kaikki jäljellä olevat selvitykset on tehty. Selvitettävänä on muun muassa lukiokoulutuksen ylläpitomuodon vaihtumisen vaikutus arvonlisäveroihin.

Jo ennen lopullista äänestystä valtuusto oli äänestänyt vasemmistoliiton valtuustoryhmän muutosesityksestä, että asia olisi palautettu valmisteluun.

Tällöin olisi ”arvioitu yhtiöittämisen vaihtoehtoisia pidemmän ajan (10–20 vuotta) taloudellisia ja toiminnallisia vaikutuksia, niin lukio- kuin ammatillisen koulutuksen osalta, sekä oppivelvollisuuden laajentamisen suhteen”.

Vasemmistoliitto esitti myös, että arvioitaisiin malli osakeyhtiöstä, joka hallinnoisi ainoastaan koulutuskuntayhtymän omaisuutta. Samalla olisi arvioitu tuon yhtiön pitkän ajan taloudelliset ja toiminnalliset vaikutukset. Esityksen tehnyt Irma Taavela korosti, että koulutus pysyisi ”julkisissa käsissä”.

Demareiden Anne Laatikaisen kannattettua vasemmistoliiton esitystä sanoi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.), että valtuuston on päätettävä asiasta nyt, jotta päästään eteenpäin. Vain omaisuuden hallintaan keskittyvän yhtiön perustaminen oli Raution mukaan jo aiemmin selvitetty.

Palauttamisesitys kaatui äänin 34–14, ja yhtiöittämispykälän käsittelyä jatkettiin.

Syynä kaupungin vaikea taloustilanne

Moni puhuja myönsi, että yhtiöittämisessä on kyse siitä, että Hämeenlinnan kaupunki saa sitä kautta helpotusta vaikeaan taloustilanteeseensa.

Kyse on kuitenkin taseteknisestä asiasta, eikä se vaikuta suoraan käyttötalouteen. Tavastian suurimmalle omistajalle, Hämeenlinnalle, tulosvaikutusta kirjattaisiin viime vuodenvaihteen tilanteen perusteella noin 9 miljoonaa euroa.

Aiemmin kaupunginhallitus on päättänyt esittää kuntayhtymän muille jäsenkunnille, että ne hyväksyisivät esisopimuksen ja Tavastian ylläpitomuodon muutokseen liittyvät toimenpiteet. Yhtiöittäminen pitää hyväksyä aikanaan vähintään neljässä kuudesta omistajakunnasta, eli niiden valtuustoissa.

Koulutuskuntayhtymä 
Tavastiaan kuuluvat Ammattiopisto Tavastia, Vanajaveden Opisto ja neljä lukiota (Hämeenlinnan lyseon ja Kaurialan lukiot sekä Lammin lukio ja Parolan lukio).

Kuntayhtymän toiminnan on määrä päättyä ja yhtiömuotoisen toiminnan käynnistyä vuoden 2022 alusta. HäSa

Lue myös:

Ammattiin opiskelevat ja lukiolaiset voivat saada opetusta osakeyhtiöltä – Tavastiasta tulisi miljoonia kunnille (4.5.2020)

Yhtiöittäminen muuttamassa Tavastian henkilöstön työehtoja – Henkilöstö yt-neuvotteluihin (18.8.2020)

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic