Kanta-Häme

Hämeenlinnan valtuusto pohti, onko kaupungin pakko kasvaa

Kehittyminen maksaa aina. Näivettyminen on ilmaista. Kaupunginvaltuutettu Andrei Sergejeff (vihr.) kiteytti näin Hämeenlinnan viime vuoden tilipäätöksestä käydyn keskustelun.

Hän korosti, ettei Helsingin ja Tampereen välissä voi jäädä polkemaan paikoillaan.

Keskustelun kuluessa nousi esille erilaisia näkemyksiä siitä, miten tulisi toimia nyt, kun talous on ainakin hetkellisesti saatu tasapainoon. Yhtä mieltä yli puoluerajojen valtuutetut olivat siitä, ettei liikaan tyytyväisyyteen tule tuudittautua, sillä lukuisat riskit odottavat nurkan takana.

Tosin Sergejeff kannusti silti hetken iloitsemaankin.

Linjaerimielisyys liittyy siihen, onko Hämeenlinna juuri nyt oikeankokoinen kaupunki. Kannattaako kasvua yleensä tavoitella.

Kokoomuksen ryhmyri Kaija-Leena Savijoki listasi kolme tapaa kohentaa kaupungin taloutta.

– Ne ovat veronkorotus, palvelujen leikkaus ja uudistaminen. Missään tapauksessa emme halua korottaa veroja, vaan pikemminkin alentaa, jotta se parantaisi mahdollisuuksiamme kilpailla uusista asukkaista.

Savijoki painotti, että ainoa mahdollisuus on uudistua ja uudistaa toimintatapoja. Hän listasi mm. Asemanrannan, linja-autoaseman korttelin ja ykköskorttelin sekä yritysalueet, jotka toivottavasti vievät kaupunkia kasvuun ja sitä kautta tuovat verotuloja kattamaan mm. suurta korjausvelkaa.

Perussuomalaisten Lulu Ranne oli toista mieltä siitä, pitääkö kaupungin kasvaa. Hänen mielestään tavoitteena pitää olla tavallinen, turvallinen ja vakaa kaupunki.

– Kaupunki on sopiva juuri tämänkokoisena. Tästä tykätään. Investointeja meillä on niin paljon kuin sielu sietää. Ne on priorisoitava, hän viittasi korjausvelkaan.

Vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Ritva Oinonen oli Savijoen kanssa eri mieltä veroista. Hänen mielestään ne voisivat olla korkeampiakin, jotta julkisia palveluita voitaisiin vahvistaa.

Asukasluvun kasvattamisen näki erittäin tärkeäksi Teija Arvidssonkin (kd.).

– Toivottavasti tämän vuoden pieni nousu jatkuu, että siitä tulee jälleen pysyvä suunta.

Samalla linjalla on myös Anne Laatikainen (sd.).

– Tarvitsemme lisää vetovoimaa, jotta syntyy uusia työpaikkoja. Ne vetävät uusia asukkaita.

Erityisen paljon tilinpäätöksen yhteydessä annettiin kiitosta henkilöstölle.

– Se ja hyvä johtaminen takasivat kaupungin menestyksen viime vuonna, Marjatta Rahkio (kesk.) tiivisti. Kaikki puheenvuoron käyttäneet olivat samalla linjalla. Laatikainen myös muistutti, että menestys on otettu kikyn muodossa henkilöstön selkänahasta.

Viime vuoden tilinpäätöspykälät hyväksyttiin valtuustossa yksimielisesti. HÄSA

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic