Kanta-Häme

Hämeenlinnan valtuutettujen istumalihakset ovat kunnossa

 

Lautakunnista… lintsataan herkemmin. Hämeenlinnan nykyvaltuutetuista eniten kokouspoissaoloja on Sari Louhio-Järvisellä ja Eetu Jahkosella.
 
 
Valtuutetut istuvat tunnollisesti kokouksissa Hämeenlinnassa. Tänä vuonna kaksi kolmasosaa hämeenlinnalaisvaltuutetuista on ollut läsnä jokaisessa valtuuston kuudessa istunnossa. Kokouksista on pois keskimäärin 8 prosenttia valtuutetuista.
 
Myös kaupunginhallituksen jäsenet ovat vain harvoin poissa, vaikka kokouksia on vuoden alusta alkaen ollut jo 21. Ahkerimpia kokoustajia ovat Pentti Nyholm (sd.) ja Antero Niemelä (ps.), jotka eivät ole olleet tänä vuonna kertaakaan poissa. Kaikkiaan kaupunginhallituksen jäsenten poissaoloprosentti kokouksista on tasan seitsemän.
 
Valtuutetuilla ja kaupunginhallituksen jäsenillä on pääsääntöisesti vain muutamia poissaoloja. Eniten kokouksia on jäänyt väliin Sari Louhio-Järvisellä (kok.), joka on tänä vuonna ollut pois kolmesta valtuuston ja neljästä kaupunginhallituksen kokouksesta.
 
– Poissaolot ovat johtuneet matkoista. Olin esimerkiksi kuukauden Nizzassa, mikä selittää varmasti jo ison osan. Nytkin olen Roomassa, mutta onneksi tällä viikolla ei ole yhtään kokousta, Louhio-Järvinen toteaa.
 
Seuraavaksi eniten ovat olleet pois kaupunginhallituksen varapuheenjohtajat Aarne Kauranen (sd., pois neljästi) ja Tarja Filatov (sd., pois kolmesti). Myös Jarmo Mäki-Uuro (kesk.) on ollut pois yhteensä kolme kertaa valtuuston ja kaupunginhallituksen kokouksista.
 
Muilla valtuutetuilla on korkeintaan kaksi poissaoloa tältä vuodelta.
 
Lautakunnista… lintsataan herkemmin
Kun tilastoon lisätään lautakuntien kokoukset, poissaolot lisääntyvät hieman.
 
Tunnollisimmin käydään terveyden ja toimintakyvyn lautakunnan kokouksissa, joiden poissaoloprosentti on 7. Ikäihmisten, lasten ja nuorten sekä yhdyskuntalautakuntien kokouksista on pois keskimäärin 15 prosenttia luottamushenkilöistä.
 
Eniten poissaoloja on ympäristö- ja rakennuslautakunnalla ja elämänlaatulautakunnalla, joiden kokouksista on tänä vuonna ollut pois 27 prosenttia hämeenlinnalaisjäsenistä.
 
Ympäristö- ja rakennuslautakunnan poissaoloja on todellisuudessa vielä enemmän, sillä lautakunnan kaksi hattulalaisjäsentä eivät ole olleet tänä vuonna mukana lautakunnan yhdessäkään kokouksessa.
 
Osa ei käy ollenkaan
Lautakunnista eniten poissaoloja on ympäristö- ja rakennuslautakunnan jäsenillä Merja Penttisellä (sd.), 8 ja Pentti Pietilällä (kesk.), 7. Myöskään elämänlaatulautakunnan jäsen, valtuutettu Eetu Jahkonen (kok.) ei ole osallistunut kuluvana vuonna yhteenkään elalan viidestä kokouksesta.
 
Lisäksi neljästi lautakunnan kokouksen ovat jättäneet tänä vuonna väliin lasten ja nuorten lautakunnan jäsenet Paavo Raappana (vihr.) ja Karoliina Saari (kok.), elämänlaatulautakunnan jäsenet Laura Wellin (vihr.) ja Petteri Sihvonen (sd.), yhdyskuntalautakunnan jäsen Annamari Torttila (kok.) ja ympäristö- ja rakennuslautakunnan jäsen Satu Heikintupa (vas.).
 
Valtuutettu Pentti Pietilä erosi kaikista luottamustoimistaan syyskuussa ja Paavo Raappana lokakuussa. Molempien eron syynä oli muutto pois paikkakunnalta.
 
Hämeen Sanomien kaupungilta saamissa kokoustilastoissa ei ole mukana tarkastuslautakunnan, aluetoimikuntien, liikelaitosten johtokuntien eikä yhtiöiden hallitusten kokouksia. (HäSa)
 
 
 

Riihimäkeläiset ahkerimpia

Riihimäkeläisvaltuutetut kuluttavat kokoustuoleja seudun ahkerimmin. Kaupunginhallituksen kokousten poissaoloprosentti on alle seitsemän ja valtuustossakin vain 7,6. Hausjärvellä prosentit ovat 8,5 ja 11, kun taas Loppi pitää perää prosentein 8,9 ja 14.
 
Riihimäellä poissaoloja valtuuston ja hallituksen kokouksista on eniten, neljä, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosella (vas.). Toiseksi eniten poissa on ollut valtuutettu Juulia Tuominen (vihr.), joka on estynyt tulemaan paikalle kolmena valtuustopäivänä tänä vuonna.
 
Hausjärvellä neljä poissaoloa kokouksista on tänä vuonna tullut Outi Miettuselle (kesk.) ja Markku Pyrälle (sd.) ja kolme Ilkka Brotherukselle (kok.). Miettunen ja Brotherus ovat olleet pois valtuuston ja Pyrä kunnanhallituksen kokouksista.
 
Lopella poissaolotilastoa johtaa Pirjo Huhta (kesk.), joka on ollut tänä vuonna pois kuudesta valtuuston tai kunnanhallituksen kokouksesta. Ritva Polón (sd.) ei ole ollut läsnä yhdessäkään valtuuston neljästä kokouksesta ja Marko Saikkonen (sd.) sekä Pasi Tarkkala (kok.) ovat olleet pois kolme kertaa. Lisäksi Eeva Pyhälammella (kok.) on yhteensä kolme poissaoloa valtuuston ja kunnanhallituksen kokouksista.
 
 
 

Hattulassa enin osa poissaoloista johtuu työstä

Hattulan valtuuston ja kunnanhallituksen jäsenten poissaoloista suurin osa johtuu työstä.
Poissaoloja ei kuitenkaan ole erityisen paljon, vaan suurin osa niistä on yksittäistapauksia. Hattulan 35 valtuutetusta 18 on osallistunut tänä vuonna kaikkiin neljään kokoukseen.
 
Eniten poissaoloja on demarien Jouko Rantasella, joka on ollut pois kaikista neljästä kokouksesta. Demareiden ensimmäinen varavaltuutettu Lasse Lilja onkin osallistunut kaikkiin tämän vuoden kokouksiin.
 
Rantanen kertoo, että hän on ollut Helsingissä töissä, eikä ole ehtinyt sieltä valtuuston kokouksiin. Hän ei ole enää ehdokkaana syksyn kuntavaaleissa.
 
– Ikäkin vaikuttaa, teen tilaa nuoremmille, hän sanoo.
 
Demareiden Atte Peltola on ollut pois kolmesta valtuuston kokouksesta, Miia Antin (kok.) ja Matti Hämäläinen (sd.) kahdesta.
 
Kunnanhallitus on kokoontunut syyskuun loppuun mennessä 14 kertaa. Matti Hämäläinen ja Teija Vekka-Pirhonen (kok.) ovat olleet pois neljästä kokouksesta, Pia Yli-Pirilä (kok.) ja Ritva Viitala (kesk.) kolmesta, Lasse Järvelä (sd.) kahdesta ja Risto Anttila (kok.) sekä Hellevi Luopajärvi (sd.) yhdestä kokouksesta. (HäSa)
 
 
 

Janakkalassa tunnolliset valtuutetut

Janakkalan valtuuston jäsenet istuvat kokouksissa melko tunnollisesti. 43:sta valtuutetuista hieman yli puolet eli 22 ei ole tänä vuonna ollut poissa yhdestäkään kokouksesta. Kokouksia on ollut tähän mennessä viisi.
 
21 valtuutettua on ollut poissa vähintään yhdestä kokouksesta. Heistä kuitenkin 16 on ollut poissa vain yhdestä kokouksesta.
 
Valtuutettujen poissaolotilastoa johtaa vasemmistoliiton Ari-Pekka Jaatinen, joka on tänä vuonna osallistunut vain yhteen kokoukseen. Hän on siis ollut poissa neljästä kokouksesta.
 
Jaatinen on Rautaruukin pääluottamusmies.
 
– Rautaruukilla olevat luottamustoimet Hämeenlinnassa ja koko konsernissa ovat olleet tänä vuonna raskaat ja aikaa vievät. En arvannut tätä etukäteen, Jaatinen perustelee poissaolojaan.
 
Kolme kertaa ovat olleet poissa Helena Puistola (vas.) ja perussuomalaisten ainoa valtuutettu Teuvo Sippala.
 
Kaksi valtuuston kokousta ovat jättäneet väliin Jaana Lamberg (kesk.) ja Heikki Salmi (sd.). 
 
Kunnanhallituksen puolella poissaoloja on kertynyt eniten kokoomuksen Jussi Mattilalle. Kokouksia on pidetty tänä vuonna 21, ja Mattila on ollut poissa kuudesta kokouksesta.
 
Kolme poissaoloa on kertynyt Petri Ojaselle (vihr.) ja Osmo Tokeensuulle (kesk.).
 
Puheenjohtaja Merja Taponen (sd.) ja 1. varapuheenjohtaja Kalevi Ilmarinen (sd.) ovat istuneet jokaisessa hallituksen kokouksessa tänä vuonna. (HäSa)
 

 

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic