Kanta-Häme

Hämeenlinnan vanhasta poliisitalosta sisäseikkailupuisto

 

Hämeenlinnan vanhasta poliisilaitoksesta on tulossa kaiken kansan sisäseikkailupuisto. Kasarminkadulla sijaitseva sokkeloinen talo kätkee uumeniinsa palan suomalaista järjestyksenvalvonnan ja rikosten historiaa.
 
Poliisin muutettua pari viikkoa sitten vanha talo jätettiin siihen kuntoon, mihin se poliiseilta jäi. Nyt kaupunkilaisilla on vapaa pääsy muun muassa legendaarisen rikosylikomisarion Sulo ”Suti” Aittoniemen käyttämään kuulusteluhuoneeseen, jossa hän 1980-luvulla puristi kuuluisan Noppa-jutun salat irti tamperelaisilta liikemiehiltä ja poliittisilta päättäjiltä.
 
Vanha, vuosikymmeniä palvelleen juoppoputkan löytää talon alakerrasta vahvan löyhkän perusteella. Samalla suunnalla sijaitsevat myös pidätettyjen sellit, joissa muun muassa tanskalainen poliisimurhaaja Steen Christensen viivähti tovin pidätyksensä jälkeen. Tiloissa on kortteerannut moni muu vaarallinen rikollinen ja heistä monet ovat jättäneet puumerkkinsä sellien seiniin.
 
Sisäseikkailupuistossa kävijöillä on myös mahdollisuus yöpymiseen paljaalla betonilattialla lukkojen takana. Aamupalaksi on tarjolla juoppoputkan perinteitä kunnioittaen haaleata kraanavettä. Talossa on siirrytty paloturvallisuussyistä paperittomiin vessoihin eli yöpyjän on viisasta ottaa omat kaksoiskrepit mukaan.
 
Nelikerroksisen talon käytävillä saattaa vaellella muutosta eksyneitä poliisikoiria, jotka tohinassa kadottivat ohjaajansa. Ne saattavat esiintyä poikkeuksellisen tuttavallisesta ja niitä varten on hyvä varata taskuun muutama makupala.
 
Vanhan poliisilaitoksen ovat aukeavat tänään 1. huhtikuuta puolilta päivin, jolloin kansalaisilla on oiva tilaisuus omatoimisesti tutustua taloon.