Kanta-Häme

Hämeenlinnan vanhimman vaatetusliikkeen yrittäjä toivoo kilpailevia yrittäjiä

– Tervetuloa uudet vaatetusliikkeet keskustaan! Ehdottomasti Hämeenlinnan keskustaan pitäisi saada lisää yrittäjiä ja vaatetusliikkeitä, Valiomiehen yrittäjä Katri Selin-Nurmi, 55, sanoo.

Selin-Nurmi uskoo, että uudet liikkeet toisivat Valiomieheenkin uusia asiakkaita ja lisää myyntiä. Hän toivoo, että sellainen avattaisiin jopa hänen myymälänsä naapuriin.

– Minulla on monta ideaa vaatetusliikkeistä, jos vain voisin kloonata itseni hoitamaan niitä. Oma aikani menee kuitenkin Valiomiehen kanssa.

Selin-Nurmen mielestä uusien vaatetusliikkeiden onnistuminen edellyttää, että ne ovat yrittäjävetoisia. Hän muistuttaa, että kaikkialla on jo samojen vaateketjujen liikkeet.

– Ihmiset hakevat selektiivisempiä valikoimia. Yrittäjän on haettava sellainen myymäläänsä.

Valiomies Selin on Hämeenlinnan vanhin vaatetusliike, jonka Katri Selin-Nurmen äiti Rakel Selin perusti 60 vuotta sitten Sibeliuksenkadulle. Kun liike muutti Hallituskadulle vuonna 1982, Katri Selin-Nurmi palasi Ruotsista äitinsä avuksi. Hän hankki myyjänä koulutuksen ja kokemuksen, jonka turvin hän siirtyi itse yrittäjäksi.

Hyvä laatu ja palvelu ovat olleet kaikkina vuosikymmeninä Valiomiehen liikeideana. Selin-Nurmi vakuuttaa, että liikeideaa ei tarvitse muuttaa.

– Myymälä perustuu hyviin asiakkaisiin. Meillä käy asiakkailta hyvin paljon Hämeenlinnan seutua laajemmalta alueelta. Asiakkaita on Helsingistä ja Tampereelta ja jopa Porista asti.

Valiomiehen valikoimat ja palvelu poikkeavat niin paljon marketeista ja ketjuista, että ne eivät ole vaikuttaneet sen omaan myyntiin tai ne ovat vain kasvattaneet omaa myyntiä. Selin-Nurmi kertoo, että Valiomiehessä mietittiin, mitä tapahtuu myynnille, kun Tiiriöön rakennettiin suuret marketit.

– Tiiriö ei vaikuttanut myyntiimme. Kun Kauppakeskus Goodman avattiin, meillä on ennätysvuosi.

Yrittäjävetoiselle vaatetusliikkeelle tärkeintä ovat sisäänostot. Selin-Nurmi keskittyy kaksi kertaa vuodessa uusien mallistojen hankintoihin, joita hän miettii jopa asiakaskohtaisesti. ”Lopen Villelle” ja ”Rengon Kallelle” ostetaan omat vaatteet.

– Sisäänostot ovat hirvittävä työ. Meillä on 50 eri merkkiä ja käymme läpi niiden kaikki mallistot.

– Ostot ovat yrittäjälle suuri riski. Jos en pystyisi tekemään sisäänostoja, kauppa ei kävisi yhtä hyvin.

Goodmanin avautuminen veti Hämeenlinnan ydinkeskustasta liikkeitä. Keskustan yrittäjää harmittavat tyhjät liiketilat ja huonosti hoidetut liikekiinteistöt. Hän kehottaa keskustan nykyisiä myymälöitä ainakin pitämään näyteikkunansa kunnossa.

– Näyteikkunoilla on suuri merkitys. Meille tulee paljon asiakkaita, jotka ilmoittavat haluavansa näyteikkunan vaatteet.

Selin-Nurmen mielestä keskustasta ei puutu ensisijaisesti pysäköintipaikkoja. Se, mitä hänen mielestä keskustassa tarvittaisiin, on hyvin hoidettu ruokakauppa.

– Ruokakauppa toisi porukkaa keskustaan. Lapsiperheet eivät asu keskustassa, jos täällä ei ole ruokakauppaa. häsa

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic