Kanta-Häme

Hämeenlinnan vankila maan tasalle lähivuosina

Uuden naisvankilan suunnittelu on edennyt sen verran, että se rakennetaan Pikku-Parolantien varteen samalle tontille nykyisen vankilan viereen.

Vankilanjohtaja Tuomo Kärjenmäen mukaan nykyiselle 1970-luvulla valmistuneelle vankilarakennukselle ei ole tulevaisuudessa mitään käyttöä Rikosseuraamuslaitokselle.

– Se on kunnoltaan ja tekniikaltaan aivan finito, Kärjenmäki sanoo.

Vankeja on hiljalleen jo siirretty Hämeenlinnasta muihin vankiloihin.

– Myös pesulatoiminta siirretään. Helmikuusta lähtien sen hoitaa puolustusvoimat.

Naisvankila rakennetaan portin vierestä purettavien asuinrakennusten tilalle.

– Naisvankilaan on kaavailtu 80–100 paikkaa. Nykyisten 80 lisäksi sinne siirretään vankeja Oulusta, Turusta, Pelsosta. Vielä toistaiseksi mennään 114 työntekijällä, mutta vähennystä voi olla luvassa.

Vankilarakennuksen omistaa Senaattikiinteistöt. Toimialajohtaja Jari Panhelainen vahvistaa, että ensin rakennetaan naisvankila, sitten vasta puretaan vanha.

Museoviraston kulttuuriympäristöpalveluiden osastonjohtajan Mikko Härön mukaan virastolla ei ole intressejä vankilarakennuksen puolustamiseen.

– Se on rakennettu halvalla, eikä ehkä kovin hyvin. Se ei myöskään ole arkkitehtonisesti huomionarvoinen. Yllättävää sinänsä, että näinkin nuori vankilarakennus pannaan maan tasalle.

Vankilan takana oleva sairaalarakennus jää näillä näkymin paikalleen.

Nykyinen vankisairaalarakennus ei ole kuitenkaan ykkösvaihtoehto vankiterveydenhuollon, THL:n ja sairaanhoitopiirin intresseissä.

THL:n ylijohtajan Marina Erholan mukaan nykyiset vankisairaalatilat eivät ole asianmukaiset.

– Vaihtoehtoja uudisrakennuksesta tai uuden keskussairaalan yhteyteen liitettävästä vankisairaalasta on väläytelty. Mitään ei ole vielä päätetty, asia on vasta esivalmisteluvaiheessa.

Rikosseuraamuslaitoksen toimitilapäällikkö Kauko Niemelä arvioi, että naisvankilan suunnittelutyöt kestävät vuoden 2017 loppuun.

– Rakentamiseen menee ainakin puolitoista vuotta. Sen pitäisi valmistua 2020 mennessä.

Naisvankilan hinnaksi on arvioitu 21–25 miljoonaa euroa.

Naisvankilaa kehitetään valtakunnallisen vankilakonseptin pilottihankkeena, jossa pyritään edistämään enemmän vangin omatoimisuutta. Uudistuksen jälkeen Hämeenlinnassa ei ole enää miesvankeja.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic