Kanta-Häme

Hämeenlinnan vankila suljetaan sisäilmaongelmien vuoksi – Kaikki vangit siirretään muualle, henkilökunnalle etsitään väistötiloja

Vankilarakennus joudutaan hylkäämään yli puolitoista vuotta etuajassa. Uusi vankila valmistuu vasta syksyllä 2020.
Hämeenlinnan vanhasta vankilarakennuksesta joudutaan luopumaan sisäilmaongelmien vuoksi jo reilusti ennen uuden vankilan valmistumista. Suurin osa 55 vangista on jo siirretty muualle. Henkilökunnan väistöratkaisu on vielä auki. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan vankilan tilat poistetaan käytöstä mahdollisimman nopeasti sisäilmatutkimuksissa paljastuneiden ongelmien vuoksi.

Eristekerroksissa havaittiin mikrobikasvua. Tilojen käyttö arvioitiin terveydelle haitalliseksi. Koska rakenteet ovat kauttaaltaan samanlaisia, tulokset koskevat koko vankilarakennusta.

– Kyllähän tämä yllätyksenä tuli, vaikka epäilyksiä oli ollut jo pitkään. Ajatuksena oli, että toimisimme tässä paikassa vielä reilut puolitoista vuotta eli uuden vankilan valmistumiseen asti. Vankimäärää oli tarkoitus supistaa hallitusti loppua kohden, kertoo Hämeenlinnan vankilan apulaisjohtaja Jarmo Haavisto.

Hämeenlinnan uusi vankila rakennetaan vanhan viereen. Se on tarkoitus ottaa käyttöön lokakuussa 2020. Sisäilmaongelmien vuoksi vanha vankilarakennus on siis pakko sulkea reilusti etuajassa.

 

Osa vangeista on jo siirretty samalla tontilla sijaitsevan Vankisairaalan kahdelle naisvankiosastolle tai muihin vankiloihin, lähinnä Turun vankilaan. Siirtoa odottaa yhä 14 vankia, joille pitää etsiä uusi sijoituspaikka.

Hämeenlinnan vankilassa on tällä hetkellä 55 vankia. Kaikki ovat naisvankeja.

– Vankilan puolella on vielä yksi osastollinen vankeja. Tässä on omat haasteensa, koska suljetun vankilan naispaikkoja ei ole muualla kuin Turussa sekä muutama pieni osasto Itä- ja Pohjois-Suomessa, Haavisto sanoo.

Turun paikat alkavat nyt olla täynnä, samoin Vankisairaalan puoli.

– Yritämme mahdollisimman nopealla aikataululla etsiä korvaavat tilat lopuillekin vangeille. Tämä sattui joulunpyhien takia hiukan hankalaan saumaan.

 

Henkilökunnalle pyritään järjestämään väistötilat kiinteistön omistavan Senaatti-kiinteistöjen kanssa.

Haaviston mukaan Hämeenlinnan vankilassa on satakunta omaa työntekijää ja noin 15 arviointi- ja aluekeskusten sekä vankiterveydenhuollon työntekijää.

– Lisäksi tämä koskee ulkopuolelta käyvää väkeä, esimerkiksi opettajia.

Henkilökunnalle ei ole vielä osoittaa minkäänlaisia korvaavia tiloja.

– Ei tässä nyt varmaan ainakaan ensi viikon aikana ehditä tehdä mitään, Haavisto arvelee.

 

Toimialajohtaja Jari Panhelainen Senaatti-kiinteistöistä kertoo, ettei Hämeenlinnan vankilan henkilökunnan siirtämisestä ole toistaiseksi sovittu mitään.

– Teemme tietysti koko ajan yhteistyötä asiakkaan kanssa. Ehkä henkilökunnalle järjestetään jotain toimistotilaa Hämeenlinnasta. En halua vielä spekuloida asialla tämän tarkemmin, mutta emme me ketään tuonne pakkaseen jätä, hän sanoo.

Viime viikolla valmistuneet sisäilmatutkimukset aloitettiin syksyllä henkilökunnan hengitystieoireilun takia. Vankien kokemista sisäilmaoireista ei ole raportoitu. HäSa

 

Lue myös: Rise: Hämeenlinnaan moderni naisvankila (31.10.2014)

Lue myös: Suunnitelmissa maailman modernein naisvankila (23.5.2015)

Lue myös: Hämeenlinnan vankila maan tasalle lähivuosina (7.11.2016)

Lue myös: Kaikki vangit pääsevät tulevaisuudessa omaan vessaan – kritiikkiä saaneet Hämeenlinnan paljusellit jäämässä historiaan (29.6.2018)

 

Päivän lehti

7.8.2020