Kanta-Häme

Hämeenlinnan vankilaa saatetaan laajentaa

Hämeenlinnan vankila saattaa saada lähivuosina jopa 50–60 vankipaikkaa lisää. Samalla neljää tai viittä vankilaa uhkaa lakkauttaminen. Lakkautettavista vankiloista vangit siirrettäisiin muihin, laajennettuihin vankiloihin. Esimerkiksi Keravan vankila on lakkauttamisuhan alla.

Vankilaverkon muutoksia ehdottavat Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) selvittäjät. Muutosten syynä ovat valtion säästövaatimukset.

– Meidän kannaltamme tämä on tietenkin ihan valoisa selvitys, vankilanjohtaja Samuli Laulumaa Hämeenlinnan vankilasta sanoo.

Rise esittää, että Hämeenlinnan vankilan peruskorjauksen yhteydessä vankilan henkilöstöasunnot muutettaisiin avolaitospaikoiksi. Ne korvaisivat Vanajan vankilan Ojoisten osaston.

Jos Risen esitys toteutuu, tulisi Hämeenlinnan vankilaan 286 vankipaikkaa ja avoyksikköön 35 paikkaa.

– Tämän kokoisia työnantajia ei ole Hämeenlinnassa kovin paljon. Laajenemisemme olisi merkittävä alueelle työllistämisen ja kerrannaisvaikutusten kautta, Laulumaa sanoo.

Hämeenlinnan vankilan peruskorjauksen hankesuunnittelu alkanee, kunhan vankilaverkostoa koskevat muutosehdotukset on hyväksytty

– Tarkkaa aikataulua remontille en osaa varmuudella sanoa. Jos Keravan vankila lakkautetaan vuoden 2016 aikana, asettaa se paineita saada vankipaikkoja lisää muihin laitoksiin, Laulumaa sanoo.

Etuna kokemus ja sijainti

Laulumaa uskoo, että Hämeenlinnan keskeinen sijainti oli tärkeä syy siihen, miksi Rise ei ehdottanut Hämeenlinnan vankilan lakkauttamista.

– Olemme alueella, jonne väestö keskittyy. Siellä missä on väestöä, on myös vankikertymiä, Laulumaa sanoo.

Laulumaan mukaan myös muut tekijät ovat varmasti vaikuttaneet Hämeenlinnan vankilan hyvään asemaan Risen esityksessä. Etelä-Suomen naisvangit halutaan jatkossakin tuoda Hämeenlinnaan.

– Meillä on naisvankien osalta osaamista niin päihdekuntoutuksessa kuin naisvankien sijoitteluasioissa, Laulumaa sanoo.

Jos Risen esitys toteutuu, Hämeenlinnassa on jatkossa avopaikkojen ja suljetun puolen lisäksi myös puolisuljettu osasto. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että vangit voivat esimerkiksi opiskella vankilan ulkopuolella tai käydä siviilityössä.

– Tämä edellyttää toiminnallista muutosta, mikä on henkilöstölle haastavaa. Se on kulttuurimuutos puhtaasti suljetulle laitokselle. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic