Kanta-Häme

Hämeenlinnan vankilan johtajalle sakkoja työsyrjinnästä

Hämeenlinnan vankilan johtaja Tuomo Kärjenmäki on tuomittu 50 päiväsakkoon virkasalaisuuden rikkomisesta, työsyrjinnästä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Maksettavaa tuli 2600 euroa. Oikeudenkäyntikuluja hänen korvattavakseen tuli runsaat 4300 euroa.

Hämeenlinnan käräjäoikeuden tuomion mukaan Kärjenmäki on kertonut kahdelle vartijalle kolmannen terveystietoja. Terveystietoja ei olisi saanut kertoa vartijoille, joiden työtehtäviin niiden tietäminen ei kuulunut. Kysymys oli sairauspoissaolon syystä.

Työsyrjinnässä oli kysymys Hämeenlinnan vankilan apulaisjohtajan työsuhteesta. Tuomion mukaan Kärjenmäki päätti jättää yli puolitoista vuotta pätkissä jatkuneen työsuhteen uusimatta saatuaan tietää apulaisjohtajan seurustelevan entisen vangin kanssa. Apulaisjohtajan toiminnassa työssään ei ole Kärjenmäen mukaan ollut moittimista.

Apulaisjohtajan seurustelukumppanin vankilasta vapautumisesta oli 11 vuotta silloin kun työsuhde jätettiin uusimatta. Oikeuden mukaan Kärjenmäen väittämä vankilaturvallisuuteen liittyvä luottamuspula ei ole voinut olla hänen menettelynsä todellinen perustelu.

Virkavelvollisuuden rikkominen liittyy apulaisjohtajan työsyrjintään. Tuomion mukaan Kärjenmäki on rikkonut virkavelvollisuutensa asettamalla apulaisjohtajan epäedulliseen asemaan perhesuhteidensa vuoksi.

Kaksi syytettä hylättiin

Tuomiot annettiin virallisen syyttäjän vaatimusten perusteella. Sen sijaan oikeus hylkäsi entisen apulaisjohtajan asianomistajana esittämät syytteet, jotka koskivat yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain rikkomisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Hylättyjen syytteiden mukaan Kärjenmäki on kaivellut vankitietojärjestelmästä apulaisjohtajan yksityiselämään liittyviä tietoja tämän miesystävästä. Hänellä on virkansa puolesta ollut pääsy tietojärjestelmään.

Rikokset, joista Kärjenmäki tuomittiin, ovat tapahtuneet vuosina 2009 ja 2010. Samoihin aikoihin henkilösuhteet hänen ja joidenkin vankilan vartijoiden välillä olivat hyvin tulehtuneet. Kiistat ovat poikineet rikosilmoituksia sekä kanteluita. Osasta rikosilmoituksia on esitutkinnan jälkeen tehty syyttämättäjättämispäätös.

Rikosseuraamusvirasto siirsi Tuomo Kärjenmäen syrjään vankilanjohtajan tehtävästä noin vuosi sitten. Hän on hoitanut projektitehtävää, jossa on valmistellut vankilan remonttia. Vankilanjohtajan virkaansa hän palaa ensi vuoden alusta, ellei muuta päätetä. (HäSa)

Päivän lehti

26.1.2020