fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan vappu alkoi taas Sibeliuksen lakituksella, vappupuheissa nousi esiin opiskelijoiden jaksaminen – Katso tästä etälakitus videolta

Hamkin opiskelijat Kari Kujansuu (vas.) ja Aleksi Kurvi nostivat ylioppilaslakin Sibeliuksen patsaan päähän perinteisessä vapputapahtumassa Sibeliuksenpuistossa. Yleisö seurasi tilaisuutta verkossa. Kuva: Pekka Rautinen / HäSa

Hämeenlinnan vappu polkaistiin käyntiin perjantaina perinteisellä Jean Sibeliuksen patsaan lakituksella.

Koronavirustilanteen vuoksi tapahtuma järjestettiin Sibeliuksenpuistossa ilman yleisöä. Lakitusta pääsi kuitenkin seuraamaan kotoa käsin Hämeen Sanomien suorassa verkkolähetyksessä. Katso etälakitus tästä:

 

Perinteisesti opiskelijoille tärkeä vappu siirtyi jo toista vuotta putkeen etäjuhlaksi. Hamkin oppilaskunnan (Hamko) varapuheenjohtaja Leidi-Kristal Kohonen nosti vappupuheessaan esiin opiskelijoiden jaksamisen ja koronakriisin vaikutukset opiskelija-arkeen.

– Koteihin jääminen, etäpalaverit, Zoom-luennot ja yksinään työskentely ovat lisänneet sosiaalisen eristäytymisen riskiä ja vähentäneet tärkeää ryhmäytymistä, jonka ansiosta luokat ovat normaalisti yhteisöjä eivätkä vain kirjainyhdistelmillä eroteltuja ihmisjoukkoja, jotka sattuvat opiskelemaan samaa alaa, Kohonen sanoi.

Vaikka opiskelijat ovat pitäneet yhteyttä etänä, se ei korvaa kokoontumista vapaa-ajalla ja kampuksilla. Kohonen muistutti, että jokainen opiskelija kokee korona-ajan omalla tavallaan.

– Muistetaan siis kaikki yhdessä tsekkailla niin omaa kuin luokkatovereiden jaksamista ja kannustetaan kaikkia uskaltamaan sanoa ääneen, kun tarvitsee enemmän tukea tai jos voimat meinaavat loppua. Ei jätetä ketään yksin tai pulaan

Kohonen iloitsi siitä, että kun maailmantilanne alkaa helpottua ja rajoitukset poistua, pikkuhiljaa voidaan taas palata turvallisesti sosiaaliseen opiskelijaelämään.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen:

Hamkon varapuheenjohtaja Leidi-Kristal Kohonen kertoi vappupuheessaan opiskelijoiden korona-arjesta. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Rautio: Onneksi hallitus löysi sovun

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) korosti vappupuheessaan, että epävakaassa tilanteessa on myös toivoa.

Hän nosti esiin hallituksen torstaina vihdoin päätökseen saamat kehysneuvottelut, joissa sopu löytyi niin, että nuorten tuki otettiin huomioon.

– Työ on asia, jota juhlimme vappuna. Tänä vappuna ajatukset työhön liittyen ovat moninaisia. Onneksi maan hallitus löysi sovun.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen:

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) tsemppasi vappupuheessaan opiskelijoita. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Raution mukaan korona-aikana ihmisten täytyy olla valmiita luopumaan vanhasta, rakentaa uutta yhdessä sekä ottaa huomioon erilaisia näkökantoja. Hän mainitsi esimerkkinä Hämeenlinnan torin, johon yrittäjät rakentavat terasseja ja uudenlaista katukulttuuria.

– Uskallan väittää, että vaikka Hämeenlinnan kaupungin arvoihin kuuluvat luovuus ja rohkeus, tätä ei olisi tapahtunut ilman koronaa.

Raution viesti erityisesti opiskelijoille oli se, että yhdessä pärjätään ja löydetään ratkaisuja.

– Pidämme huolen toisistamme. Muistamme kysyä toisiltamme, vaikka sen Zoomin kautta tai soittaa puhelimella, kuinka sinä voit. Ei jätetä ketään yksin.

Puheiden jälkeen Hamkin opiskelijat nostivat lakin Sibeliuksen patsaan päälaelle pitkän kepin avulla, ja valkolakin lippa jäi sopivasti vinoon. Lopuksi Kanta-Hämeen lausujien Anita Ojanen ja Kristiina Lauttia lausuvat runoja. HäSa

Lue lisää: Ota talteen vinkin Hämeenlinnan vappuherkuista

Juttua päivitetty kauttaaltaan 30.4. kello 15.47 vappupuheilla ja muutettu aikamuotoja.

Jutta päivitetty 30.4. kello 16.18: Lisätty kuvia tapahtumasta.

Jannen valkolakki jäi vapun kunniaksi vinoon. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Menot