Kanta-Häme

Hämeenlinnan veroprosentit säilyvät nykyisellään

Veroprosenttien vahvistaminen ensi vuodelle vaati Hämeenlinnan valtuustolta yhden äänestyksen.

Senkin lopputulos oli varsin selvä. Vasemmistoliiton valtuustonryhmä jäi yksin ehdotuksellaan, että tuloveroprosenttia nostettaisiin 21:een eli 0,25 prosenttiyksikköä nykyisestä.

Äänestyksen tulos oli 48 nykyisen 20,75 prosentin puolesta ja 3 korotuksen puolesta.

Vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Ritva Oinonen syytti budjetin laatijoita manipulatiivisesta synkistelystä. Hänen puoluetovinsa Irma Taavela arvioi, että on laadittu populistinen vaalibudjetti.

Vasemmistoliiton ja muun valtuuston kesken käytiin sfääreihin noussut keskustelu verotuksesta ja siitä, onko kaupungin syytä mieluummin järjestää nykyistä enemmän palveluita itse.

Kokoomuksen Ville Lintula vastusti korotusta voimakasti. Hän muistutti, että 21 kaupungin vertailuryhmässä eli yli 50 000 asukkaan kaupungeista vain neljällä on korkeampi veroprosentti kuin Hämeenlinnalla.

Hän ja useat muut kokoomuslaiset muistuttivat, että veroprosentti on merkittävä kilpailutekijä, kun halutaan uusia asukkaita ja yrityksiä kaupunkiin.

Ensi vuoden tuloveroprosentiksi vahvistettiin kuitenkin nykyinen 20,75, jolta pohjalta budjettiesitys on laadittu. Tuloveroilla lasketaan kerättävän noin 251 miljoonaa euroa.

Kiinteistöveroprosenteiksi vahvistettiin niin ikään nykyiset. Niistä yleinen kiinteistövero on 1,35 prosenttia, vakituisen asumisen prosentti 0,60, vapaa-ajanasuntojen 1,40 ja rakentamattomien rakennuspaikkojen 3,30 prosenttia. HÄSA