Kanta-Häme

Hämeenlinnan veroprosentti nousee

Veroprosentti noussee vain nprosenttiyksikön neljänneksellä ensi vuodeksi, jos Hämeenlinnan kaupunginhallituksen enemmistö saa tahtonsa läpi myös valtuustossa.

Pro Hämeenlinna -koalition puolueet haluaisivat suuremman korotuksen eli puoli prosenttiyksikköä. Tämä oli ainoa asia, josta kaupunginhallitus äänesti maanantain budjetti-istunnossa.

Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala esitti puolen prosenttiyksikön korotusta. Hallituksen suuret ryhmät kokoomus ja SDP kuitenkin halusivat, että veroprosentti on samassa linjassa naapurikuntien ja HHT-akselin muiden kaupunkien kanssa.

Tämä tarkoittaa, että budjetista tulee äärimmäisen tiukka, lainamäärä kasvaa entisestään ja tulos jää alijäämäiseksi. Kaupunkilaisten pelkäämät palveluverkkojen muutokset jäänevät tuonnemmaksi.

Vastuuta kaupunkilaisille

Sosiaali- ja terveyspalvelujen integrointi ryhtyy miettimään arvovaltainen työryhmä. Tarkoituksena on verrata erilaisia vaihtoehtoja ennen päätöksentekoa.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Hannu Kärpänen kuitenkin arvioi, että palveluverkkoihin tulee muutoksia.

Budjetti merkitsee myös sitä, että kaupungin asukkaat joutuvat ottamaan entistä enemmän vastuuta palvelluista. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) nostaa Tuuloksen kirjaston esimerkiksi.

– Voisivatko kolmannen sektorin toimijat ottaa vastuuta ja vastaavasti saada kaupungilta avustusta? Tämä voisi näkyä myös esimerkiksi liikuntapaikkojen ylläpidossa.

Henkilöstö vähenee

Budjettiesitys sisältää myös ajatuksen 200 henkilötyövuoden vähentämisestä vuosien 2015-2016 aikana. Henkilöstöjohtaja Raija Hätinen pitää tätä aika kovana tavoitteena.

– Pitäisi olla selvät sävelet palvelurakenteen muutoksesta, jotta vähennys voitaisiin tehdä suunnitelmallisesti. Ei se niin mene, että jos opettaja jää eläkkeelle, hänen tilalleen ei palkata ketään. Eivät nämä mitkään arpajaiset ole.

Joka tapauksessa hän on tyytyväinen siihen, ettei Hämeenlinna ole enää päätynyt henkilöstön lomautuksiin, irtisanomisista puhumattakaan.

Tavalliselle kaupunkilaiselle budjetti merkitsee hieman kovempaa verotaakkaa. Keskituloisen, noin 40 000 euroa ansaitsevan rahapussissa se merkitsee noin 100 vuodessa.

Jos hän harrastaa jotain urheilu- tai kulttuuriyhdistyksessä, on odotettavissa, että avustuksia irtoaa aikaisempaa niukemmin, jos lainkaan.

Aikaa myöten on odotettavissa, että erilaiset palveluverkot muuttuvat, ehkä supistuvatkin, vaikkei päätöksiä ole vielä tehty.

Investointeihin rahan on pakko piisata, sillä niin moni koulu ja päiväkoti odottaa nyt korjausta. (HäSa)