Kanta-Häme

Hämeenlinnan verotulojen vaje kasvaa yhä – Verokorttiuudistus viemässä seitsemän miljoonaa

Hämeenlinnan kaupungin tämänvuotisten verotulojen vaje on entisestään kasvamassa.

Tuoreimman, elokuun lopun tilanteen pohjalta tehdyn ennusteen mukaan verotulot jäävät budjetoidusta 14,6 miljoonaa euroa. Ensimmäisen vuosipuoliskon perusteella tehdyssä edellisessä ennusteessa vaje oli 12,2 miljoonaa.

Laskenta- ja rahoituspäällikkö Jenni Lanki on laskenut verokertymän vajeen Kuntaliiton selvitysten ja syyskuun alun ennusteen pohjalta.

Pääsyyllinen ei ollutkaan tulorekisteri

Kuukausi sitten luultiin, että iso osa vajeesta (noin viisi miljoona euroa) olisi johtunut tulorekisterin ongelmista. Verohallinnon uusien selvitysten perusteella suurin syyllinen onkin verokorttiuudistus.

Uudistuksessa luovuttiin ennakkoperinnässä palkkakausittaisista tulorajoista ja sivutulojen verokorteista. Siksi ennakonpidätykset on tehty alkuvuodesta huomattavasti aiempaa käytäntöä alhaisempina.

Maanantaina kokoontuneelle kaupunginhallitukselle asian tiedoksi valmistellut Lanki laskee, että Hämeenlinnalle koituu verokorttiuudistuksesta tänä vuonna noin seitsemän miljoonan euron verotulojen vajaus.

Jos vaje olisi johtunut tulorekisteristä, se olisi saatu takaisin ensi vuonna. Kun vaje johtuukin verokorttiuudistuksesta, jää kunnille tämän vuoden verotuloihin pysyvä lovi valtionhallinnon toimista johtuen, Lanki kirjoittaa esityslistatekstissä.

Kaupunkilaisten tulot ovat kasvaneet vähemmän kuin muualla

Loppuosa (7,6 miljoonaa euroa) talousarviossa lasketun verokertymän alituksesta johtuu hänen mukaansa siitä, että valtiovarainministeriö ennusti kasvun tälle vuodelle liian optimistisesti ja että hämeenlinnalaisten verotettavat tulot eivät ole kasvaneet yhtä paljon kuin Suomessa keskimäärin.

Kolmanneksi syyksi kaupunginhallituksen esityslistalla mainitaan kaupungin asukasluvun lasku tänä vuonna.

Elokuussa julkistettujen väestönmuutoksen ennakkotietojen mukaan Hämeenlinnan asukasluku kuitenkin lisääntyi tammi-heinäkuussa 112 asukkaalla.

Tilastokeskus julkistaa tuoreet ennakkotiedot väkiluvun kehityksestä tiistaina 24. syyskuuta.

Kaupunginhallitus merkitsi maanantaina talousennusteen tiedoksi. Lisäksi se päätti todeta, että ”talouden tasapainottaminen ja kestävän talouden rakentaminen vaatii niin välittömiä kuin myös pitkäjänteisiä rakenteellisia toimenpiteitä”.HÄSA

 

Päivän lehti

23.1.2020