Kanta-Häme

Hämeenlinnan virtuaalinen historia -sovellus herättää kaupungin menneisyyden henkiin lisätyn todellisuuden keinoin

.
Sovelluksen vaikuttavinta antia on nuorena Sibeliuksena esiintyvän Valtteri Tolpin viulunsoitto, jota voi ihastella Sibeliuksen syntymäkodissa.

Oho, nyt se puhuu!

Tämä on ensireaktioni osoitettuani kännykkäni kameran kohti Hämeenlinnan torin leikkipuiston aitaa, johon on ripustettu keskiaikaista ritarihahmoa esittävä juliste.

Näytölle heijastuva hahmo alkaa liikehtiä ja kertoa torin taustoista.

Pelkkä kännykkäkamera ei riitä hahmon henkiin herättämiseen, vaan sen tekee Hämeenlinnan virtuaalinen historia -sovellus.

 

Hiljattain julkaistu sovellus on iittalalaislähtöisen Stellarion oy:n toteuttama. Yrityksen toimitusjohtaja Pihla Rostedt saapuu opastamaan minua sen käytössä.

Stellarion voitti sovellusideallaan viimekeväisen HämeHack-innovaatiokilpailun ensimmäisen osan, minkä jälkeen se sai Hämeenlinnan kaupungin projektin rahoittajaksi.

Rostedt taustoittaa, että sovellusta suunniteltiin aluksi Linnanniemen kehittämiseen, mutta kaupungin tultua mukaan projektin tavoitteet laajentuivat koko kaupunkikuvan elävöittämiseen.

– Omana kunnianhimoisena tavoitteenani on tuoda historia lähemmäksi normaalia ihmistä. Monellehan sanasta ’historia’ muodostuu heti mielikuva kouluaikaisesta vuosilukujen pakkopänttäyksestä. Oikeasti historia on elettyä elämää, hän miettii.

 

Sovelluksen käyttö on tehty helpoksi, ja sen aloitusnäkymä tarjoaa selkeät ohjeet eri toiminnoista.

Hämeenlinnan historiallisten kohteiden paikat näkee kartalta. Kun yksittäistä kohdetta näpäyttää kartalla, näytölle ilmestyy kirjallista tietoa siitä.

Mielenkiintoisinta antia ovat kuitenkin AR-tekniikkaan eli lisättyyn todellisuuteen perustuvat video- ja kuvaesitykset. Jos sovelluksen käyttäjä siirtyy paikkaan, jossa jokin kartan kohteista sijaitsee fyysisesti, näytölle voi saada näkyviin liikkuvan ihmishahmon tai vanhan mustavalkokuvan kohteen aiemmasta ulkomuodosta.

Hahmot aktivoituvat osoittamalla sovelluksen skannerilla julisteita, mustavalkokuvat ympäröivää maisemaa. Kuvien löytymistä varten maahan on maalattu valkoisia kohdistusympyröitä, joiden sisällä olevat nuolet osoittavat oikeaan skannaussuuntaan.

Hämeenlinnan vanhimman apteekin toiminta jatkuu yhä Tori-Apteekissa, mutta sovellus paljastaa apteekin alkuperäisen paikan ja ulkoasun. Kuva: Pekka Rautiainen

 

Yksi kohdistusympyrä löytyy torin laidalta, Keskustaloa vastapäätä.

Pihla Rostedt näyttää työpuhelimellaan, kuinka Keskustalo muuttuu näytöllä mustavalkoiseksi jugendtaloksi. Vanha kuva sulautuu hämmästyttävän hyvin nykyaikaiseen maisemaan.

Kokeilen skannausta omalla iPhonellani, mutta sen näytöllä ei tapahdu mitään mullistavaa.

– iPhonejen kanssa on ollut vähän hankaluuksia, eivätkä kaikki kuvat ole näkyneet niissä. Emme tarkalleen tiedä, mistä se johtuu, oppaani harmittelee ja vakuuttaa, että ongelma pyritään ratkaisemaan piakkoin.

Jos skannaus ei tuota haluttua tulosta aidossa ympäristössä, sitä voi kokeilla Tori-apteekin ikkunasta ja Skogsterin talolta löytyvistä tunnistekuvista. Tunnistekuvista vanhat kuvat saa näkyviin kaikilla puhelimilla, mutta valokuvaa skannatesta vau-efekti jää väistämättä valjummaksi kuin todellisen maiseman muuttuessa mustavalkoiseksi.

 

Keskustalon kohtalo toistuu myös Hallituskadun ja Sibeliuksenkadun risteyksessä vanhan apteekin kohdalla: iPhone ei pukahdakaan, mutta Android paljastaa kätketyn menneisyyden.

Rostedt johdattaa minut Sibeliuksen syntymäkodille luvaten, että siellä minunkin luuriini saadaan eloa.

Sisätiloista löytyy lattialle asetettu juliste, jonka skannaus tuottaa hätkähdyttävän tuloksen. Näytön mukaan lattialle ilmestyy seisomaan nuori Jean Sibelius, joka soittaa kauniisti viulua!

– Hahmo on kuvattu vihreää kangasta varten. Sen jälkeen se on leikattu videolla irti taustastaan ja liitetty uudelleen toisenlaiseen taustaan, Rostedt selittää tekotapaa.

 

Hämeenlinnan virtuaalinen historia on nyt testivaiheessa, ja sitä kehitetään käyttäjiltä tulleen palautteen perusteella.

Lähiaikoina mustavalkokuvia täydennetään animaatioilla. Kuvakohteitakin on mahdollista lisätä, sillä kaupungin arkistoissa on valtavasti vanhoja kuvia kadonneista rakennuksista.

– Tämähän on vasta alkusoittoa. Jatkossa tarkoituksenamme on tehdä useampia toteutuksia vastaavalla tekniikalla, esimerkiksi kulttuurin ja katutaiteen parissa, Rostedt suunnittelee.

Kun maasta bongaa tällaisen nuolen, tietää olevansa lähellä jotakin historiallista kohdetta. Kuva: Pekka Rautiainen

 

Hämeenlinnan virtuaalinen historia -sovellus:

+ Helppokäyttöinen.
+ Toimiessaan tarjoaa monipuolisia elämyksiä, jotka onnistuvat yllättämään ja ilahduttamaan.
+ Kiinnostava ja mukaansatempaava tapa esitellä kaupungin historiaa. Kohteita etsisi ja katsoisi mielellään enemmänkin!
+ Kannustaa hyötyliikuntaan.
– Kokeiluhetkellä kaikki ominaisuudet eivät toimineet iPhonessa.

 

AR-tekniikka

Lyhenne AR tulee englannin sanaparista ’augmented reality’, suomeksi yleisimmin ’lisätty todellisuus’.

Termillä viitataan näkymään, jossa todelliseen ympäristöön on lisätty tietokoneella tuotettuja elementtejä, kuten kuvaa, ääntä, videota tai tekstejä.

Lisättyä todellisuutta voi tarkastella esimerkiksi puhelimen näytöllä tai erityisillä AR-laseilla.

Tunnetuimpia AR-sovelluksia on vuonna 2016 julkaistu mobiilipeli Pokémon Go.

AR-tekniikka poikkeaa VR- eli virtuaalitodellisuustekniikasta siten, että lisätyn todellisuuden näkymät sisältävät virtuaalisten elementtien lisäksi aina myös ympäröivää todellisuutta. VR-kuvien sisältö on tuotettu kokonaan tietokoneella.

Wikipedia, Kotimikro

 

Päivän lehti

25.2.2020