Kanta-Häme

Hämeenlinnan yhtiöt vasta tavoittelemassa markkinoita

Hämeenlinnan yhtiöittämät palvelut eivät ole suunnitelmista huolimatta siirtyneet avoimille markkinoille. Yhtiöt toimivat edelleen lähes täysin ilman kilpailutusta kaupungin ostojen varassa.

– On edetty. Ainoa oikea tapa edetä on pala palalta, vt. kaupunginjohtaja Juha Isosuo sanoo.

Hämeenlinnan kaupungin merkittäviä palveluja on yhtiöitetty kolmeen yhtiöön. Työsykkeen viemisestä markkinoille on luovuttu. Tekmen (Tekninen Palvelukeskus Häme) palveluja ei ole vielä lainkaan kilpailutettu. Kilpailutus on toistaiseksi iskenyt vain Linnan Ateriaan. Hämeenlinna kilpailutti Rengon ja Kalvolan ateriapalvelut.

Työsykkeen omistajat Hämeenlinnan kaupunki ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri päättivät viime vuoden lopulla, että Työsykettä ei viedä avoimille markkinoille. Isosuon mukaan Työsyke ei olisi pärjännyt kilpailussa.

– Kilpailu isojen ja jopa monikansallisten yritysten kanssa on aika lailla toivotonta. Työsykkeen volyymi on sellainen, että kilpailuun ei kannata lähteä, Isosuo sanoo.

Työsykkeessä omistajien päätös todettiin ja sitä päätettiin noudattaa. Miksi Työsyke ei pärjää?

– Voi se olla niinkin. Sitä ei kuitenkaan tiedetä, sillä sitä ei ole kokeiltu, Työsykkeen hallituksen puheenjohtaja Sirkka Hutu (kok.) sanoo.

Mistä syntyvät…isot hintaerot?

Linnan Ateria hävisi kilpailun Rengon ja Kalvolan alueen ateriapalveluista. Sen tarjous noin 1,2 miljoonan euron palveluista oli noin 300 000 euroa kalliimpi kuin voittajan tarjous. Linnan Aterian toimitusjohtaja Nina Rokkilakin pitää eroa merkittävänä. Miksi tarjousten ero oli niin suuri?

– Hyvä kysymys, johon on mietittävä vastaus. Hallintokustannuksista ei voi syntyä noin suurta eroa, Rokkila sanoo.

Tekme, jolle on siirretty Hämeenlinnan kiinteistönhuolto- ja siivouspalvelut, aiotaan myös viedä markkinoille. Ensimmäiset pienet kaupungin palvelut ovat parhaillaan kilpailutuksessa.

– Tänä vuonna kilpailutetaan pieniä kohteita ja ensi vuonna enemmän. Viimeisen suunnitelman mukaan kaupungin Tilapalvelu kilpailuttaa kaikki palvelut vuonna 2016, Tekmen toimitusjohtaja Petri Mölsä kertoo.

Linnan Aterian ja Tekmen markkinoille siirtymistä estää tai ainakin hidastaa henkilöstön suoja, joka määrättiin Paras-uudistuksessa. Kuntaliitos toi kaupungin työntekijöille viiden vuoden irtisanomissuojan. Sen piirissä ovat myös työntekijät, joiden työsuhde on siirretty kaupungin yhtiöihin. Mölsän mukaan Tekme pystyy nyt joustamaan vain pienten kilpailutusten henkilöstömuutokset.

– Emme pysty sopeutumaan suurten palvelujen kilpailutukseen. Jos häviämme tarjouskilpailun, olemme ongelmissa, Mölsä sanoo.

Linnan Ateria on jo kokenut, mitä henkilöstön suoja merkitsee kilpailussa avoimilla markkinoilla. Yhtiöille jäi käteen työntekijät, jotka olivat hoitaneet Rengon ja Kalvolan ateriapalveluja.

– Luulimme, että tarjouskilpailun voittanut yritys palkkaa työntekijämme. Se palkkasikin 13 työntekijästä vain kaksi. Meidän oli työllistettävä muualla 11 työntekijää, Rokkila kertoo.

Rokkila muistuttaa, että Rengon ja Kalvolan ateriapalvelut olivat vielä pieni osa yhtiön toimintaa. Jos yhtiö ei voita Hauhon, Lammin ja Tuuloksen ateriapalveluja, vaikeudet ovat paljon tätä suuremmat.

– Meille tulee ilman muuta hankaluuksia henkilöstön kanssa. Palveluja pitäisi kilpailuttaa vasta, kun suoja-aika on päättynyt.

Rokkila toivoo, että Hauhon, Lammin ja Tuuloksen ateriapalvelujen kilpailutus astuu voimaan vasta, kun henkilöstön irtisanomissuoja poistuu.

Suunnitelma ei…ole epäonnistunut

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto päätti siirtämisestä liikelaitoksiin ja yhtiöittämisistä, kun se hyväksyi palvelu- ja hankintastrategian vuonna 2010. Palveluja on siirretty liikelaitoksiin ja yhtiöihin. Yhtiöt eivät ole kuitenkaan siirtyneet avoimilla markkinoille aikataulussa.

Vt. kaupunginjohtajan Juha Isosuon mielestä kaupunki ei ole epäonnistunut. Hän muistuttaa, että strategia oli suunnitelma.

– En osaa sanoa, onko Työsykkeen siirtyminen markkinoille peruttu. On ajateltu, että Työsyke laajenee in-house -yhtiönä.

In-house -yhtiöksi kutsutaan kunnallista yhtiötä, joka ei toimi avoimilla markkinoilla. Omistajat ostavat yhtiöltä palvelut ilman kilpailutusta eikä yhtiö merkittävässä määrin hankkia yksityisten alojen töitä. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic