fbpx
Kanta-Häme

Hämeenlinnassa 70 vuotta täyttäneet voivat nyt varata ajan neljänteen koronarokotukseen – Lomakausi venyttää muiden rokotusten alkua elokuulle

Janakkalassa 70 vuotta täyttäneille on tarjolla yksittäisiä aikoja. THL suosittelee neljännen rokotekierroksen laajentamisen aloittamista asteittain heinäkuun aikana tai viimeistään 1. elokuuta alkaen.
Työterveyshoitaja Auli Harjula ja Kanta-Hämeen ensimmäisen koronarokotus. Pfizerin ja Biontechin rna-rokotteen sai ensihoitaja Vesa-Matti Virtanen. Kuva: Pekka Rautiainen
Neljättä koronarokotetta ei tarvitse, jos on sairastanut koronataudin ja ottanut kolme rokoteannosta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan seudun kunnissa neljänsiä rokotteita jaetaan laajemmin pääosin elokuusta alkaen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi maanantaina suosittelevansa, että kunnat alkaisivat jakaa neljänsiä rokotteita heinäkuun aikana tai viimeistään 1. elokuuta alkaen asteittain ensin kaikille 70-vuotiaille, sitten 18–69-vuotiaille riskiryhmäläisille ja lopuksi kaikille 60 vuotta täyttäneille.

Kolmannesta rokotteesta tulee olla kulunut vähintään kolme kuukautta. Neljättä koronarokotetta ei tarvitse, jos on sairastanut koronataudin ja ottanut kolme rokoteannosta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta.

Hämeenlinnassa 70 vuotta täyttäneet voivat varata ajan neljänteen koronarokotukseen netissä tai puhelimitse jo nyt. Sähköinen ajanvaraus kannattaa tehdä kaupungin verkkosivuilla olevalla linkillä.

18–69-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville ja 60 vuotta täyttäneille neljänsiä rokotuksia jaetaan 13. elokuuta alkaen.

Rokotukset annetaan Viipurintien terveysasemalla. Kaupunki suunnittelee pitäjiin omia koronarokotuspäiviä elokuun lopulle ja syyskuulle.

Aikataulu riippuu rokottajien saatavuudesta

Janakkalassa 70-vuotiaille on myös jo tarjolla yksittäisiä aikoja neljänteen rokotukseen. Ajan voi varata sähköisesti.

Laajemmin rokotukset käynnistyvät elokuussa lomakauden jälkeen, jolloin kunta tiedottaa vielä asiasta tarkemmin.

Janakkalan johtava ylilääkäri Virpi Kröger ei vielä osaa sanoa, millainen porrastettu aikataulu tulee olemaan.

– Aikataulu riippuu siitä, miten saamme rokottajia ja kirjaajia töihin.

Krögerin mukaan kesän aikana koronarokotuksissa on ollut hiljaisempaa, ja henkilökuntaa on ollut käytössä vähemmän. Hoitajia on haastavaa saada tekemään rokotuksia tavallisten töidensä päälle, kun rokotustahti tempoilee.

– Nyt tieto tuli kesken lomakauden, hieman aiemmin olisimme voineet ennakoida.

Myös Hattulassa laajennettu neljännen koronarokotteen jakaminen alkaa todennäköisesti elokuussa, kun vastuuhenkilöt palaavat kesälomilta, kertoo hallintolääkäri Taina Heikkilä.

THL aikaisti suositustaan alkuperäisestä suunnitelmasta, sillä Euroopan tartuntatautivirasto ja Euroopan lääkevirasto uusivat oman suosituksensa. Alun perin tarkoitus oli alkaa rokottaa 65 vuotta täyttäneitä elokuun puolivälissä ja 60 vuotta täyttäneitä syyskuussa.

Juttua muokattu 20.7.2022 kello 11.34: Oikaistu neljännen koronarokotteen saavien ikähaarukkaa. Hämeenlinnassa rokoteajan voivat nyt varata kaikki 70 vuotta täyttäneet. 13.8. alkaen koronarokotteen saavat myös 18–69-vuotiaat riskiryhmäläiset ja kaikki 60–69-vuotiaat. Lisätty myös tieto siitä, että sähköinen ajanvaraus kannattaa tehdä kaupungin verkkosivuilta löytyvän linkin kautta.

Menot