Kanta-Häme

Hämeenlinnassa ajokortti on kolme sataa kalliimpi kuin keskimäärin

Hämeen Sanomien lukija kertoo törmänneensä mielenkiintoiseen ilmiöön vertaillessaan kaupungin autokoulujen hintoja.

– Kolmessa B-ajokortin perusosan hinta oli sama 1770 euroa ja yhdessä 1780. Ei siinä mitään, mutta kun valtakunnan keskihinta on 1472 euroa!

– Kyselin, mitä Hämeenlinnassa saa muuta maata enemmän tuolla lähes 20 prosentin hintalisällä, mutta en oikein saanut hyvää selitystä. Kyse on isosta asiasta etenkin, jos nuori rahoittaa koulunsa itse, pojalleen B-kortin kustantava isä pohtii.

Nopea tarkastelu www.autokouluhinnat.fi -nettipalvelusta vahvistaa lukijamme havainnot. Neljän paikallisen autokoulun eli Hämeenlinnan Autokoulun, CAP-autokoulun, Autokoulu Lehtelän ja Hämeenlinnan Auto-opiston hinnat mahtuvat edellä mainitun 10 euron sisään. Näitä pykälää kalliimpia ovat vielä Autokoulu Top-ten (1820 €) ja Parolan Autokoulu (1890 €).

Keskinäistä kyräilyä

Halvimmalla hinnalla operoivan Hämeenlinnan Autokoulun Jyri Mattila kiistää epäilyt hintakartellista.

– Olen ollut yrittäjänä vasta vuodesta 2011, mutta ei ole kukaan tullut ehdottelemaan, että nostetaan porukalla hintoja.

– Pikemminkin kilpailu on kovaa. Tutkintojen vastaanottaja katsastuskonttorilla totesi juuri, että ennen kaupungin yrittäjät olivat hyvää pataa keskenään, mutta nyt on sellaista kyräilyä, ettei meinata mahtua samaan huoneeseen, Mattila hymähtää.

Hänen mukaansa kaupungin korkea hintataso on vanhaa perua.

– Eniten merkitsee se, mihin hinnat ovat aikanaan asettuneet. Tämä on yrittäjävetoista hommaa, eikä palvele kenenkään etuja, että joku polkee hintoja.

Ulkopuoliset autokouluketjut ovat silloin tällöin yrittäneet, mutta joutuneet poistumaan häntä koipien välissä. Esimerkiksi Movia-ketjun yksikkö eli Mattilan mukaan vain vuoden päivät.

– Ei auttanut, vaikka tekivät hommaa ketjun tuilla. Meille paras markkinointikeino on oppilaiden viidakkorumpu, kaverit kertovat toisilleen hyvää viestiä.

Hämeenlinnan Autokoulu saa ylpeillä liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tilastoista ilmenevällä maakunnan parhaalla ajokokeen läpäisyprosentilla.

– Oppilaistamme 92 prosenttia läpäisee kokeen ensimmäisellä yrityksellä. Luonnollisesti olemme käyttäneet sitä hyväksi myös markkinoinnissa, mutta seuraamme tarkasti myös kilpailijoiden hintoja.

– Tuntuu, että markkinointi ja tulokset ovat myös toimineet. Viime vuonna oppilaita riitti mukavasti, Mattila muikistelee.

Kilpavarustelua?

Jyri Mattilan mukaan yksi Hämeenlinnan hintoja kohottava tekijä löytyy myös autokoulujen huomattavan laadukkaasta kalustosta.

– On siinä vähän sellaista kilpavarustelun meininkiä. Mielestäni Hämeenlinnassa ajoneuvojen taso on selkeästi laadukkaampi kuin monessa muussa kaupungissa. Tietysti myös toimitilojen vuokrat ovat kaupungeissa maaseutua korkeammat.

Hämeenlinnan Autokoulussa ajetaan keskihintaisilla Volkswagen Golfeilla, mikä auttaa osaltaan kustannusten hillitsemisessä.

– Hankintahinta, vakuutukset ja muu ylläpito ovat halvempia kuin kilpailijan bemarissa, Mattila toteaa. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic