Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnassa alkaa harvinainen oikeudenkäynti – Kahdeksan syksyllä käräjille vakuutusyhtiörikoksesta

Kahdeksan henkilöä on vastaajina harvinaisessa oikeudenkäynnissä.
Pohjantähden ylimääräisessä yhtiön johdosta heitettiin ulos koko vanha hallitus. Kuva: Pekka Rautiainen
Pohjantähden ylimääräisessä yhtiökokouksessa yhtiön johdosta heitettiin ulos koko vanha hallitus. Kuva: Pekka Rautiainen

Harvinaista syytettä vakuutusyhtiörikoksesta käsitellään Kanta-Hämeen käräjäoikeuden valmistelevassa istunnossa lokakuussa. Pääkäsittely Pohjantähden yhtiökokouksen tapahtumista on joulukuun alussa.

Kahdeksaa henkilöä syytetään äänioikeuden rajoittamissäännösten kiertämisestä ylimääräisessä yhtiökokouksessa vuonna 2017.

Mikä ”toisen välikätenä”?

Vakuutusyhtiölain 4. pykälän mukaan vakuutusyhtiörikokseen syyllistyy, jos ”toimii toisen välikätenä tässä laissa tai yhtiöjärjestyksessä olevan äänioikeuden rajoittamista koskevan säännöksen tai määräyksen kiertämiseksi”. Suomessa ei ole tiettävästi annettu tuomiota lainkohdan rikkomisesta.

Kun viranomaiset ovat määränneet esitutkintaa tai tehneet sitä, heillä on ollut ilmeisen erilaisia näkemyksiä, mitä ”toisen välikätenä” tarkoitetaan. Käytännössä kyse on siitä, että Pohjantähden vakuutuksenottajien valtakirjoja yhtiökokouksen äänioikeudesta jaettiin osanottajille niin, että äänileikkuri ei leikkaisi äänioikeutta.

Ylimääräisessä yhtiökokouksessa vaihdettiin yhtiön koko hallitus. Kokous kutsuttiin koolle keräämällä vakuutuksenottajilta tarpeeksi nimiä ja äänivaltaa vaatimukseen. Koollekutsujat saivat valtakirjoja kokoamalla ylivoimaisen äänten enemmistön kokoukseen.

Paljon käänteitä

Vakuutusyhtiörikoksen esitutkinnassa ja syytteen nostamisessa oli useita käänteitä. Alun perin vakuutusyhtiörikos oli vain yksi monista yhtiökokoukseen liittyvistä rikosepäilyistä.

Finanssivalvonta teki tutkintapyynnön oletetuista väärennys-, salassapito-, henkilörekisteri- ja vakuutusyhtiörikoksista. Rikosilmoitus jätettiin elokuussa 2018 eli noin kymmenen kuukauden kuluttua yhtiökokouksesta.

Kihlakunnansyyttäjä rajasi rikostutkinnasta väärennys-, salassapito-, henkilörekisteririkokset jo elokuun lopulla. Poliisi ilmoitti lokakuun lopulla lopettaneensa mahdollisen vakuutusyhtiörikoksen tutkinnan.

Finanssivalvonta kanteli kihlakunnansyyttäjän päätöksestä valtakunnansyyttäjänvirastoon seuraavan vuoden helmikuussa.

– Ilmeisesti Finanssivalvonnassa harkitaan tarkkaan asioita, kommentoi aikataulua Hämeen Sanomille 20.3. 2019 tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Kimmo Kajosmaa.

Vanhentuminen lähellä

Tapahtumien vanhentuminen oli jo lähellä, kun apulaisvaltakunnansyyttäjä maaliskuussa 2019 kumosi kihlakunnansyyttäjän vanhan päätöksen ja määräsi poliisin tutkimaan uudelleen mahdollisia väärennys-, salassapito- ja henkilörekisteririkoksia.

Aluesyyttäjä Mirva Hilander nosti kahdeksaa henkilö vastaan syytteen vakuutusyhtiörikoksesta 14. lokakuuta viime vuonna. Apulaisvaltakunnansyyttäjä ei edes määrännyt uutta esitutkintaa vakuutusyhtiörikoksista. Väärennys-, salassapito-, henkilörekisteririkoksista Hilander päätti olla syyttämättä loka–marraskuun vaihteessa.

Vakuutusyhtiö Pohjantähti on asianomistajana vakuutusyhtiörikoksen käsittelyssä. HÄSA

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic