Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnassa asuntojen hinnat laskeneet eniten

Sp-Kodin Jukka Rantanen pitää kaupunkia esimerkkinä markkinoiden tukkoisuudesta. Hän epäilee, että hintojen laskuun on syynä Hämeenlinnan junayhteyksien heikentyminen.

Vanhojen asuntojen hinnat ovat viime vuosina laskeneet eniten Hämeenlinnassa. Asuntojen hinnoista on kadonnut 2,9 prosenttia kahdessa vuodessa.

Kanta-Hämeen hintakehitys ei ole Hämeenlinnaa parempi. Maakunnan asuntojen hinnat ovat laskeneet 2,5 prosenttia, mikä on enemmän kuin missään muussa maakunnassa.

Hämeenlinnan asuntomarkkinoiden yllättävän heikko kehitys selviää Säästöpankkiryhmän pääekonomistin Timo Vesalan tilastoista. Hän on lasketuttanut maakuntakeskusten ja maakuntien asuntojen vuosineljännesten keskimääräisen hintamuutoksen kahdelta viime vuodelta.

Sp-koti -ketjun toimitusjohtaja Jukka Rantanen pitää Hämeenlinnaa hyvänä esimerkkinä Suomen kaupungista, jossa asuntomarkkina on tällä hetkellä tukossa.

 

– Tänne on viime vuosina rakennettu paljon ja rakennetaan edelleenkin, vaikka alkuvuosi on vastoin väestöennusteita näyttänyt miinusta, sanoo Jukka Rantanen, joka asuu Hämeenlinnassa.

Rantanen arvelee, että ulkoisilla tekijöillä on yllättävän suuri vaikutus asuntomarkkinaan. VR lakkautti kaksi vuotta sitten 14 Hämeenlinnan junavuoroa.

– Yhteydet Helsinkiin ja Tampereelle heikkenivät merkittävästi. Tiedän monia, jotka ovat muuttaneet tai harkitsevat muuttoa muualle, parempien julkisten liikenneyhteyksien äärelle.

Hämeenlinnassa rakennetaan vuokra- ja omistusasuntoja keskustaan, Vanajantien varrelle ja Asemanrantaan.

– Kaikille asunnoille ei tunnu riittävän kysyntää. Ovatko markkinat jo kyllästyneet?

Rantanen ihmettelee, että Hämeenlinnassa asuntokauppa sujuu heikosti jopa kaikkien parhailla alueilla.

– Asemanseudulla vanhojen asuntojen myyntiajat ovat yllättävän pitkiä. Yleensä lähdetään liikkeelle korkeammasta myyntihinnasta kuin toteutunut hinta.

Rantasen mukaan julkisten kulkuyhteyksien muutoksilla voi olla isoja vaikutuksia esimerkiksi asuntokauppaan.

– Kaikki muistavat, miten Länsimetron valmistuminen sai viime syksynä Espoon koko joukkoliikenteen ja sitä myöten ihmisten arjen sekaisin. Monilla työ- ja koulumatka-ajat tuplaantuivat, jopa kolminkertaistuivat.

Rantanen arvelee, että monille lapsiperheille asunnon myyntiin ja muuttopäätökseen vaikuttaa myös päiväkotien ja koulujen kunto. Hänen mukaansa Suomessa on paikkakuntia ja asuinalueita, joissa on vaikea löytää koulua, jossa ei ole sisäilmaongelmaa.

 

Asuntokauppa ei ole sujunut tänä vuonna odotetulla tavalla. Kauppa ei käynyt hyvin edes kasvualueilla. Rantanen pitää tilannetta ammattilaisillekin mysteerinä.

– Kentien suomalaisten asunnonvaihtohalukkuuteen vaikuttavia tekijöitä on tullut lisää, emmekä vielä tunne niitä kaikkia.

Useat suuret kiinteistönvälitysketjut ovat kesällä kertoneet miinusmerkkisistä myyntiluvuista. Rantanen sanoo, että Sp-Koti teki heinäkuussa lähes 40 prosenttia enemmän kauppoja kuin vuosi sitten.

– Uskon, että tämänhetkisessä haastavassa asuntomarkkinatilanteessa ammattimaisuus, vahva osaaminen ja kokemus korostuvat. HÄSA