Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnassa asuntoremonttiin tarvittavan luvan tarve voi vaihdella kunnan sisälläkin

Purkutyöt voi usein tehdä itse, mutta joskus nekin on parempi jättää ammattilaiselle. Ennen vuotta 1994 rakennetuissa taloissa pitää tehdä asbestikartoitus ennen purkutöitä. Kuva: Pekka Aho
Purkutyöt voi usein tehdä itse, mutta joskus nekin on parempi jättää ammattilaiselle. Ennen vuotta 1994 rakennetuissa taloissa pitää tehdä asbestikartoitus ennen purkutöitä. Kuva: Pekka Aho

Maankäyttö- ja rakennuslain lisäksi kuntien lupakäytäntöjä ohjaavat kuntien omat rakennusjärjestykset sekä asemakaava ja muut oikeusvaikutteiset kaavat. Joskus remonttiin tarvitaan rakennuslupa, joskus riittää pelkkä toimenpidelupa. Joskus remontteihin ei tarvitse kysellä lupia laisinkaan.

Hämeenlinnan rakennusvalvontapällikön Juha Henttosen mukaan esimerkiksi omakotitalon märkätilojen pintaremontteihin ei kaupungilta tarvitse yleensä lupia kysellä.

Asia kuitenkin muuttuu esimerkiksi, jos märkätiloihin halutaan tehdä täysin uusi sauna. Silloin lupa tarvitaan. Samoin lupa tarvitaan, jos esimerkiksi vesijohtojen ja viemäriputkien paikkoja vaihdetaan.

– Kosteusvaurioremontit ovat useimmiten sellaisia, että kannattaa olla joka tapauksessa yhteydessä rakennusvalvontaan. Luvan tarve vaihtelee niin paljon tapauskohtaisesti.

 

Lisää aiheesta: Muista tarkistaa ennen asuntosi remonttia, tarvitsetko rakennusluvan – Näissä tapauksissa lupa ainakin tarvitaan, mutta käytäntö vaihtelee kunnittain

 

Pientalojen ja talousrakennusten julkisivun tai katon värin vähäinen muuttaminen ei dellytä useissa kunnissa erillistä lupaa. Tämä on tilanne myös Hämeenlinnassa.

Kunnan rakennusjärjestys voi olla eri alueilla erilainen, jolloin lupatarve voi vaihdella jopa kunnan tai kaupungin sisällä. Esimerkiksi Hämeenlinnan rakennusjärjestyksessä käsitellään erikseen asemakaava-alueita, ranta-alueita ja haja-asutusaluetta, ja niitä koskevat osin erilaisen määräykset.

Myös laki rakennusperinnön suojelemisesta voi asettaa rajoituksia kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten remontoinnille.

Päivän lehti

13.7.2020