Kanta-Häme

Hämeenlinnassa esitetään ilmaista kierukka- tai kapseliehkäisyä alle 21-vuotiaille - valtuusto päättää asiasta maanantaina

Hämeenlinnassa aletaan tarjota ilmaista pitkäkestoista ehkäisyä alle 21-vuotiaille, mikäli valtuusto hyväksyy asian budjettikokouksessaan maanantaina.

Miksi tällainen ehdotus, neuvolavastuulääkäri Anu Mähönen?

– Hämeenlinnan Terveyspalvelut lähti tätä esittämään, koska Suomessa on paljon kuntia, joissa tällainen on voimassa. Se on ollut kustannustehokasta, koska raskaudenkeskeytysten määrä on vähentynyt. Tämä vähentää tietenkin myös inhimillistä kärsimystä.

Minkälaista ehkäisyä kaupunki tarjoaisi nuorille?

– Kyse on pitkäkestoisesta ehkäisystä, eli nuori voisi valita kapselin tai kierukan. Ehkäisyteho on näillä valmisteilla 3–5 vuotta. Tässä on ajatuksena se, että jos nuori ottaa kierukan 20-vuotiaana, hänen olisi hyvä 25-vuotiaana ruveta miettimään, missä vaiheessa olisi hyvä hetki perustaa perhe.

– Ihmisillä on yleensä vähäinen tietämys siitä, että naisen hedelmällisyys alkaa laskea 30–35 ikävuoden jälkeen. Monelle tulee täytenä yllätyksenä se, ettei esimerkiksi 38-vuotiaana olekaan itsestään selvää tulla raskaaksi, vaikka se naisen tai pariskunnan mielestä olisi sopivin hetki. Suomessa ensisynnyttäjien keski-ikä on noussut jo 29 vuoteen.

– Toinen peruste pitkäkestoiselle ehkäisylle on, että sen ehkäisyteho on erinomainen. Se ei vaadi muistamista kuten pillerit. On tutkittu, että merkittävä osa nuorista käyttää pillereitä väärin, ja siksi tulee epätoivottuja raskauksia. Me haluamme, että kun kaupunki laittaa tähän resursseja, valitaan menetelmät, jotka toimivat hyvin.

Tarkoittaako pillerien väärinkäyttö nimenomaan sitä, että pilleri unohdetaan ottaa ajallaan?

– Kyllä. Varsinkin minipillerien osalta täsmällisyys on tärkeää. Jos pillerin nauttiminen heittää kuusikin tuntia, sillä voi olla jo merkitystä ehkäisytehoon.

– Lisäksi haluamme menetelmän, joka sopii mahdollisimman yhdenvertaisesti kaikille. Yhdistelmäehkäisypillereitähän ei voi määrätä kaikille. Esteeksi saattavat muodostua ylipaino, tupakointi, aurallinen migreeni tai suvussa esiintyneet laskimotukokset.

– Hormonikierukka sen sijaan on tosi hyvin siedetty menetelmä. Sitä käytetään paljon, ja suurin osa käyttäjistä on siihen tyytyväisiä.

Saisiko ilmaisen ehkäisyn terveyskeskuksen lisäksi esimerkiksi kouluterveydenhuollon kautta?

Toteutusta ei ole vielä mietitty, koska ei ole rahoituspäätöstä. Alamme valmistella asiaa heti, jos tulee myönteinen budjettipäätös.

Onko ilmaiselle ehkäisylle tulossa mitään alaikärajaa?

– Ei. Lääkäri, joka kapselin tai kierukan asettaa, arvioi tilanteen. Käypä hoito -suosituksen mukaan pitkäkestoiset ehkäisyvaihtoehdot sopivat nuorille. Ne ovat usein järkevin vaihtoehto, kun ehkäisytarpeen kesto voi olla toistakymmentä vuotta. Lääketieteellistä estettä varhaiselle käytölle ei ole. HÄSA

Päivän lehti

28.1.2020