Kanta-Häme

Hämeenlinnassa Esperillä ollut hiukan enemmän ongelmia kuin muilla vanhusten hoivakotipalvelujen tuottajilla

Kristiinankaupungin kohu ei aiheuta erityistoimenpiteitä Hämeenlinnassa.
Arkistokuva: Heikki Hakanen

Hämeenlinnan kaupunki valvoo tällä hetkellä tehostetusti vanhustenhoitoa joissakin ostopalveluyksiköissä, mutta asiakasohjaus- ja ostopalvelujohtaja Leena Harjula ei halua yksilöidä niitä.

– Voi olla, että Esperistä on annettu hiukan enemmän kriittistä palautetta kuin muista palveluntuottajista, mutta tilanteisiin on puututtu, ja meidän käsityksemme mukaan nyt siellä ovat asiat kunnossa, sanoo Harjula.

Hämeenlinna ostaa vanhusten hoivakotipalveluja viideltä Esperi Care oy:n omistamalta yksiköltä. Ne ovat Lintumäki, Tanhuakoti, Teerimäki, Saarni ja Hoivapalvelukeskus Hoivia.

Ylen mukaan valvontaviranomainen eli aluehallintovirasto on edellyttänyt Esperiltä epäkohtien korjaamista kaikkiaan 14 kaupungissa ja 16 hoivakodissa. Näiden joukossa on muun muassa Teerimäen hoivakoti.

 

Esperi Care nousi otsikoihin, kun Valvira ilmoitti viime perjantaina keskeyttävänsä välittömästi hoivakoti Ulrikan toiminnan Kristiinankaupungissa.

– Tämä Kristiinankaupungin tilanne on aiheuttanut sen, että meidän ostopalveluyksiköistä on tullut useampia palautteita ylipäätään, Esperistä ei yhtään.

Harjulan mukaan reklamaatioita vanhustenhuollon laatuongelmista tehdään lähes kaikista yksiköistä. Harva yksikkö selviää ilman yhtään reklamaatiota useamman vuoden ajan.

– Useimmiten kysymys on hoivan laadusta, henkilöstömitoituksesta ja johtamiseen liittyvistä asioista.

 

Lue myös: SuPerin ja Tehyn mukaan hoivakodin sulkeminen kertoo laajemmasta ongelmasta: Runsasta kikkailua, säästöjä ja ulkoistuksia – Esperi Care myöntää epäkohdat

 

Kaupunki valvoo vanhustenhuoltoa asiakastyytyväisyyskyselyillä ja laatuarvioinneilla. Kaikki tehdyt reklamaatiot tutkitaan.

– Otamme tarpeen mukaan yksiköitä tehostetumpaan valvontaan ja teemme myös ennalta ilmoittamattomia valvontakäyntejä, kertoo Harjula.

 

Kaupungin ja palveluntarjoajien välisiin sopimuksiin liittyy sanktiopykäliä. Sanktiot voivat olla rahallisia, mutta todennäköisempää on, että jos jossakin palveluyksikössä ilmenee ongelmia, se putoaa kaupungin hankintajärjestyksessä listan loppupäähän.

Tällä hetkellä kaupungilla on sopimusten piirissä enemmän hoivapaikkoja kuin niille on ottajia, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, etteivät huonosti asiansa hoitavat yksiköt saa uusia asiakkaita.

– Voi sanoa, että Esperi on näitä sanktioita saanut hiukan muita palveluntarjoajia enemmän, sanoo Harjula.

Lue myös: Esperi Caren toimitusjohtaja on irtisanoutunut – “Emme ole onnistuneet olemaan luottamuksen arvoisia”

Valvira tai aluehallintovirasto ei ole ollut yhteydessä Hämeenlinnan kaupunkiin Esperi Caren vanhustenhuollon asumispalveluista, joista valmistuu lähiaikoina koko Suomen kattava arvio.

– Jos avilta tai Valviralta tulee uusia linjauksia, ryhdymme toki toimenpiteisiin, mutta ei Kristiinankaupungin kohu muuten aiheuta mitään erityistä meidän ja Esperin suhteeseen, sanoo Harjula. HÄSA

 

Lue myös: Pääministeri Sipilä: Jokainen vanhus on ansainnut hyvän hoidon – Koko Esperin vanhustenhuolto on viranomaisten syynissä

Päivän lehti

24.1.2020