Kanta-Häme

Hämeenlinnassa etsitään käyttäjiä useille yli hehtaarin kiinteistöille

Hämeenlinnassa etsitään käyttäjiä kolmelle yli 10 000 neliön kiinteistölle.
Huhtamäen Suomen tehdas sijaitsee Hämeenlinnassa. Arkistokuva: Terho Aalto

Hämeenlinnassa on myynnissä tai tarjotaan vuokralle isoja tuotanto- ja teollisuustiloja. Tarjolla on muun muassa kolme yli 10 000 neliön kiinteistöä.

Realia Managementin vanhempi arvioasiantuntija Juha Kirvesmies pitää tarjolla olevien tilojen määrää suurena. Hämeenlinnan tilanne ei ole kuitenkaan poikkeuksellinen.

– Vapaat tilat ovat yleensä vanhoja. Niitä vapautuu, kun siirrytään uusiin nykyaikaisiin tiloihin.

Nansolta on jäänyt tyhjäksi lähes 15 000 neliön varasto- ja toimistotilat Hämeenlinnan Painokankaan Moreeni-yritysalueelta. Moreeni-alueen Itäportintieltä tarjotaan kuitenkin vuokralle suunnilleen samankokoisia varastotiloja.

Huhtamäki rakentaa uutta tehdasta Hämeenlinnan Käikälään. Yhtiöltä vapautuvat ensi syksynä runsaan 11 000 neliön vanhat tilat, joille eteistään nyt käyttäjää.

Kirvesmiehen mukaan Hämeenlinnan vapaat teollisuus- ja varastotilat eivät vaikuta vanhanaikaisilta. Moreenin kiinteistöt on rakennettu 2000-luvulla.

– Tyypillistä on, että liiketoiminta muuttuu eivätkä uudet koneet tai toimintamalli sovi vanhoihin tiloihin. Joudutaan rakentamaan uusia tiloja ja vanhat tilat jäävät käteen, Kirvesmies sanoo.

Nanson entisen logistiikkakeskuksen kiinteistöä hallinnoiva Auratum Kiinteistöt -yhtiö pyrki aluksi vuokraamaan tilat yhdelle tai kahdelle käyttäjälle. Auratum perusteli tätä sillä, että kiinteistö on helpompi vuokrata, jos vuokralaisia on vain yksi. Nyt tiloja tarjotaan kuitenkin palasina.

Kirvesmiehen mielestä ei ole helppo yhtä löytää käyttäjää Hämeenlinnan yli 10 000 neliön toimitilalle.

– Kun taas kiinteistöä jaetaan useammille käyttäjille, on siihen usein tehtävä muutoksia esimerkiksi rakentamalla sosiaalitiloja tai sitten kiinteistö on yhtiöitettävä.

Hämeenlinnan Kantolassa on jatkuvasti tarjolla vanhoja erikokoisia tuotanto- ja varastotiloja, joita käytetään paljon myös harrastus- ja toimistotiloina. Suurin osa näistä tiloista on kuitenkin iäkkäitä.

Patria on supistanut tuotantoaan niin paljon, että se on vuokrannut tilojaan muille yrityksille. Tehdasalueella toimii trukkiyhtiö. Internetin vuokrailmoitusten mukaan Patrian alueelta vuokrataan myös kahta muuta toimitilaa. HÄSA