Kanta-Häme

Hämeenlinnassa JHL:n lakko tarkoittaa koululaisille leipä ja kiisseli -aterioita

Hämeenlinnassa lakko vaikuttanee ainakin päiväkoti- ja kouluruokailuun.
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL päätti aloittaa kaksipäiväisen lakon ensi viikon maanantaina vastustuksena hallituksen ajamalle irtisanomislaille.

– Työnantajia nöyristelevä hallitus ajaa jääräpäisesti lakia, joka jaottelisi työntekijät kahteen kastiin sen mukaan, miten isossa työpaikassa he ovat töissä. Hallitus ei yksipuolisesti voi sanella, millä ehdoilla Suomessa tehdään töitä. Sipilän eduskunnassa järjestämä näytelmä ei tilannetta muuta, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa lakkotiedotteessa.

JHL:n hallituksen päätöksellä lakko alkaa keskiyöllä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Se jatkuu tiistain ja keskiviikon välisen yön keskiyöhön. Lakko näkyy siivouksessa, kiinteistöhuollossa, ruokapalveluissa sekä liikunta-, kulttuuri- ja urheilutoimessa.

Lakossa on yli 10 000 JHL:n jäsentä. Virkasuhteessa olevat on rajattu lakon ulkopuolelle.

 

Lakon konkreettiset vaikutukset olivat vielä keskiviikkona hämärän peitossa. Tekmen ruokapalveluiden tuotantojohtaja Sirpa Virkki arvioi, että Hämeenlinnassa lakko vaikuttaa päiväkoti- ja kouluruokailuun.

– Keskuskeittiö ei pysty tyhjänä aterioita valmistamaan eikä meillä ole henkilöstöä, joka niitä pakkaisi, sanoo Virkki.

Käytännössä tämä tarkoittaisi mm. leivästä, maidosta ja kiisselistä koostuvia aterioita.

Näillä näkymin sairaala ja hoivalaitokset jäävät lakon ulkopuolelle.

– Tähän en ole vielä varmistusta saanut, sanoo Virkki.

 

Hämeenlinnan Liikuntahallit oy:stä kerrotaan, että se tekee omat ratkaisunsa hallien aukioloista torstaina.

Pääkirjaston toimintaan lakko tuskin vaikuttaa, mutta lähikirjastojen toimintaan se saattaa heijastua.

 

JHL:n pääluottamusmies Juha Kankus sanoo, että Riihimäellä lakon aiheuttama noin sadan työntekijän vaje näkyy ennen kaikkea siivouksessa.

– Asiakaskohteissa ei siivota, ja kiinteistönhoidossa maanantaina ja tiistaina tullaan tekemään välittömimmät hälytysasiat.

Hänen mukaansa lakko sulkee mahdollisesti uimalan, kirjaston ja museot. Myös kaupungin ruokatoimitusten kohtalo on toistaiseksi auki.

– Nämä kysymykset ratkeavat varmaan torstaina, arvioi Kankus.

Riihimäen vt. viestintä ja markkinointipäällikkö Anni Määttä pääsi jo keskiviikkona vastaamaan lakkoa koskeviin kysymyksiin.

– Olemme ohjeistaneet, että kaupunkilaiset seuraisivat tilannetta tiedotusvälineistä ja meidän nettisivuilta.

 

JHL varoittaa samalla jo uusista työtaistelutoimista lakon lisäksi, jos irtisanomislain valmistelu jatkuu. Myös terveydenhuoltoala yhtyy työtaisteluun.

Terveydenhuoltoalan ammattiliitot, Tehy ja Super, aloittavat kaksiviikkoisen vuoronvaihtokiellon, joka alkaa maanantaina 22.10. ja päättyy sunnuntaina 4.11.

Ammattiliittoihin kuuluvat eivät tuona aikana vaihda työvuoroja työnantajan aloitteesta. Vuoronvaihtokielto ei koske virkasuhteisia jäseniä. LÄME-HÄSA