Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnassa kaikkien puolueiden listoilla on tilaa, vielä voi tavoitella vallan kahvaa

Kokoomuksella on tällä hetkellä valmiina pisin lista kevään kuntavaaleihin. Myös ainakin demarit ja perussuomalaiset tähtäävät täyteen listaan.
Hämeenlinnan seudun kaikissa kunnissa vaalityö ensi kevään kuntavaaleja varten on käynnistynyt, mutta paikoin hitaanpuoleisesti. Kuvakooste Soile Toivonen

Hämeenlinnassa kuntavaalitaisto käy vielä varsin hiljaisilla kierroksilla.

Ehdokkaiden metsästys on käynnissä joka ryhmällä, mutta ehdokaslistojen julkistamisessa puolueilla on varsin erilainen linja.

Kokoomus ja vihreät ovat julkistaneet jo omia ehdokkaitaan, kun taas esimerkiksi sosiaalidemokraatit ja keskusta eivät hiisku vielä nimistä mitään.

Esimerkkinä muille kokoomuksessa

Pisin lista ehdokkaita on tässä vaiheessa kasassa kokoomuksella. Kunnallisjärjestön puheenjohtaja Antti Ahonen kertoo, että koossa on yli 50 ehdokkaan porukka.

Kaikki eivät ole vielä halunneet julkistaa ehdokkuuttaan, mutta kokoomus julkisti elokuun alkupuolella 33 nimen listan.

Luottamustoimiensa lisäksi Ahonen on myös kokoomuksen palkkalistoilla, sillä hän on puolueen Satakunnan piirin toiminnanjohtaja ja siirtyy syyskuun alussa vetämään kokopäiväisesti puolueen valtakunnallista kuntavaalityötä.

Hämeenlinnan ehdokasasetelmista hän sanoo, että tavoitteena on saada täysi lista lyötyä lukkoon vuodenvaihteen tienoilla.

– Aiomme toimia esimerkkinä muille alueille kokoomuksen vaalityössä siinä, että olemme hyvissä ajoin liikkeellä.

Nykyisistä Hämeenlinnan kokoomusvaltuutetuista Pekka Kääriäinen on ainoa, joka on ilmoittanut jättävänsä valtuustotyön tämän kauden jälkeen. Ahonen uumoilee, että muita luopujia saattaa olla muutama, mutta suurin osa nykyisistä valtuutetuista on asettumassa ehdokkaaksi.

Vaalistartti ehkä lokakussa

Sdp:n vaalipäälliköksi nimetty Kirsti Suoranta kertoo, että demareilla on hyvä tilanne. Tarkkoja lukuja tai nimiä hän ei kuitenkaan vielä kerro, sillä tarkoitus on julkistaa ensimmäiset nimet lokakuussa.

– Uskon, että saamme tälläkin kertaa täyden listan. Vaalistarttia on suunniteltu myös lokakuulle, mutta kun tilanne on koronan takia mikä on, niin ajankohtaa ei ole vielä lyöty lukkoon.

Kaupungilla huhutaan, että Hämeenlinnan paikallispolitiikassa pitkään vaikuttanut Iisakki Kiemunki suunnittelisi paluuta. Kiemunki jättäytyi pois viime vaaleissa ja työskentelee nyt keskussairaalan viestintäjohtajana.

Kiemunki kertoo, että häntä on pyydetty ehdokkaaksi, mutta hän ei ole lupautunut mukaan.

– Ihan viimeistä eitä en ole sanonut, mutta itselleni ehdokkuus ei ole millään lailla ajankohtainen asia, hän sanoo.

Halla-aho tulossa käymään

Hämeenlinnan perussuomalaisten puheenjohtaja Teppo Turja on vaitonainen tarkoista luvuista, mutta kertoo, että puolueen kuntavaalikampanja on hyvässä vauhdissa.

– Meillä on ollut jo muutamia tilaisuuksia, esimerkiksi pyöräilytapahtuma elokuun alussa. Ja ensi viikon lauantaina Jussi Halla-aho tulee Hämeenlinnaan ja vierailee torilla.

Myös perussuomalaiset tavoittelevat täyttä eli 76 henkilön ehdokaslistaa. Turja sanoo, ettei tehtävä ole helppo, mutta hän uskoo tavoitteeseen päästävän.

– Viime vaaleissa meillä oli 32 ehdokasta, ja jo nyt olemme siitä ohi. Paljon on niitä, jotka harkitsevat, mutta joiden nimi ei ole vielä paperissa, hän sanoo.

Korona sotkenut kuvioita

Keväällä valittu vihreiden uusi puheenjohtaja Satu Heinonen on tyytyväinen oman ryhmän tilanteeseen. Koronaepidemia on hankaloittanut vaalityötä, kun ihmisten tapaaminen kasvokkain on ollut hankalaa.

– Se tilanne on tietysti kaikille puolueille sama. Tavoitteena meillä on saada 55 nimeä kokoon, ja siihen on vielä matkaa.

Vihreät suunnittelevat omaa vaalistarttia syksylle, mutta ajankohtaa ei ole vielä päätetty.

Keskustan paikallisjärjestön puheenjohtaja Heikki Koskela kertoo, että ryhmällä on kasassa 13 nimeä. Hän sanoo, että ihmiset ovat varovaisempia kuin viime vaalien aikaan, moni empii ehdokkuuttaan.

– Meillä oli viime kerralla 45 ehdokasta, ja siihen pyritään nytkin.

Moni miettii vielä ehdokkuutta

Vasemmistoliitolla on tällä hetkellä 15 nimen lista, ja tavoitteena on tuplata määrä vaaleihin mennessä. Hämeenlinnan vasemmistoliiton hallituksen puheenjohtaja Irma Taavela sanoo, että nykyisistä ryhmän valtuutetuista Juhani Lehto on ainakin ehdokkaana edelleen, mutta kaksi muuta, eli myös hän itse, miettii vielä jatkoa.

Kristillisillä on koossa yhdeksän nimeä, mutta tavoitteena on viime vaalien lukema eli noin 30 ehdokasta. Hämeenlinnan kristillisdemokraattien sihteeri Terhi Kiihamäki kertoo, että mukaan on lähdössä ainakin kolme täysin uutta ehdokasta.

– Moni pitempään mukana ollut miettii vielä, hän sanoo. HÄSA

Kuntavaalit järjestetään ensi keväänä. Varsinainen vaalipäivä on 18. huhtikuuta 2021 ja ehdokasasettelu päättyy 9.3.2021. Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa on 51 valtuutettua ja täysi ehdokaslista tarkoittaa 76 nimeä.

 

Lue myös: Löytyykö kuntavaaleihin riittävästi ehdokkaita Hämeenlinnassa? Pois on jäämässä ainakin tunnettu sahtimies (29.4.2020)

Janakkala: Valmistautuminen kuntavaaleihin alkuvaiheessa – Kokoomuksessa vaalityöhön lähdetään uudenlaisella taktiikalla

Hattulassa ollaan vaaliasetelmissa vielä alussa – Kielteinen julkisuus saattaa vaikuttaa vaali-innostukseen

 

Julkistettuja ehdokkaita

Hämeenlinnan vihreät

Jari-Pekka Halttunen, asiantuntija, insinööri (AMK)

Satu Heinonen, omaishoitaja, lasten ja nuorten erityisohjaaja

Lauri Hämäläinen, opiskelija

Veera Jussila, yrittäjä

Emma Kolu, kehityspäällikkö, valtiotieteiden maisteri

Jonne Koskimies, yrittäjä, ravintoloitsija

Arja Luukkonen, lähihoitaja

Martin Purdy, kirurgi LT

Wille Ruotsalainen, opettaja

Andrei Sergejeff, asiantuntija

Mirka Soinikoski, kansanedustaja, anestesialääkäri

Ville Vihriälä, yrittäjä, insinööri (AMK)

Jarkko Voutilainen, asiantuntija, insinööri (YAMK)

Marjo Väre, varhaiskasvatuksen sosionomi

Hämeenlinnan vasemmistoliitto

Tapani Antikainen, sosiaalityöntekijä

Jesperi Grönberg, varusmies

Arttu Jokikota, työsuojeluvaltuutettu

Pirkko Juurus, varhaiskasvatuksen opettaja

Juhani Lehto, professori

Kuura Maula

Markku Pitkäranta, toimitusjohtaja

Antti Poutiainen, puistopuutarhuri

Aapo Reima, opiskelija

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic