Kanta-Häme

Hämeenlinnassa kasvaa e-urheilun tulevia tähtiä – Bunkkeri Guardiansin tähtäimessä ovat Assemblyt ja ammattilaisuus

Hämeenlinnalainen League of Legends -joukkue tähtää Assyille ja myöhemmin jopa ammattilaisuralle.
Bunkkeri Guardians harjoittelee kerran viikossa Bunkkerilla Poltinahon seurakuntatalon kellarissa. Kuvassa vasemmalta Veeti Sallinen, Antti Malinen, Aapo Kaisla ja Manu Lehtonen. Kuva: Esko Tuovinen
Bunkkeri Guardians harjoittelee kerran viikossa Bunkkerilla Poltinahon seurakuntatalon kellarissa. Kuvassa vasemmalta Veeti Sallinen, Antti Malinen, Aapo Kaisla ja Manu Lehtonen. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnalaisen pelitila Bunkkerin täyttää keskustelu, josta suurin osa ihmisistä ei ymmärtäisi puoliakaan. Lauseissa vilahtelee englanninkielisiä termejä junglesta damageen ja adc:stä supporttiin.

Keskustelua käyvät wety, AntsaS, Epäilyksenpeikko ja Manukl.

Tai siis Veeti Sallinen, 17, Antti Malinen, 18, Aapo Kaisla, 17 ja Manu Lehtonen, 15. He ovat hämeenlinnalaisia e-urheilijoita, jotka kuuluvat League of Legends -joukkue Bunkkeri Guardiansiin.

 

Lue myös: Myös e-urheilijan pitää huolehtia jaksamisestaan: ”Mitä korkeammalle tasolle mennään, sitä raskaammaksi pelaaminen muuttuu”

Pleikkari vaihtui tietokoneeseen

Niin Sallinen, Malinen, Kaisla kuin Lehtonen ovat kaikki pelanneet pienestä pitäen. Aluksi he hakkasivat konsolipelejä kuten Playstationia, mutta siirtyivät sitten tietokoneisiin.

– Tietokone tuntui kätevämmältä, ja sille oli enemmän pelejä tarjolla, Antti Malinen kertoo.

Myös kilpailullisuus peleissä astui kuvaan jo useampi vuosi sitten.

– Tykkäsin kilpailla ja etsin siksi itselleni tiimiä. Ennen League of Legendsiä pelasin Overwatchia, mutta tämä on ensimmäinen virallinen joukkueeni, Veeti Sallinen sanoo.

 

Jokaisella on roolinsa

League of Legends, tuttavallisemmin LoL, on niin sanottu MOBA-peli, jossa joukkue pelaa toista joukkuetta vastaan rajatulla peliareenalla. Jokaisella joukkueen jäsenellä on pelissä oma roolinsa, jonka mukaan he toimivat.

Veeti Sallinen pelaa supporttia ja toimii Bunkkeri Guardiansin IGL:nä (in-game leader) eli joukkueenjohtajana. IGL:nä hän tekee joukkueen strategiset päätökset pelin sisällä.

– Jokainen pelaaja tekee tietenkin myös omia päätöksiä, mutta minun tehtäväni on varmistaa, että joukkueena toteutamme sovittua strategiaa.

Myös muilla pelaajilla on omat roolinsa. Manu Lehtonen on ADC, Aapo Kaisla on mid ja Antti Malinen on jungler.

League of Legendsiä pelataan kilpailullisesti Summoner's Rift -nimisellä pelialueella. Pelialueen vastakkaisissa kulmissa voi nähdä joukkueiden nexukset. Kuva: Riot Games
League of Legendsiä pelataan kilpailullisesti Summoner’s Rift -nimisellä pelialueella. Pelialueen vastakkaisissa kulmissa voi nähdä joukkueiden nexukset. Kuva: Riot Games

Haussa vähintään gold-tasoinen top-pelaaja

Joukkueelta puuttuu tällä hetkellä top-roolia pelaava pelaaja, mutta rekry rooliin on käynnissä.

Topiksi haetaan 15–18-vuotiasta motivoitunutta pelaajaa, joka pelaa LoL:a vähintään gold-tasolla.

– Sellainen, joka ottaa pelaamisen tosissaan ja haluaa kilpailla tavoitteellisesti, mutta on silti sen verran rento, ettei esimerkiksi lähde huutamaan toisille pelien aikana, Sallinen sanoo.

– Ja olisi tärkeää, että hän pelaisi EUNE-serverillä, jota me käytämme, Lehtonen lisää.

Pelaajan täytyisi olla valmis sitoutumaan joukkueeseen ja sen treenitahtiin.

Bunkkerin pelitoimintaa koordinoiva nuorisotyönohjaaja Lasse Saraste kertoo, että joukkueen kaikille jäsenille laaditaan sopimukset. Ne takaavat sen, että joukkue pysyy yhdessä sovitun aikaa.

 

Pelaaminen on yhdessä hauskempaa

Bunkkeri Guardians treenaa kerran viikossa Bunkkerilla ja kaksi kertaa viikossa kotikoneillaan. LoL:ia pelataan nettiyhteyden kautta, joten ei pelaajien tarvitse olla fyysisesti samassa paikassa.

Keskustelua pelin aikana käydään kuulokkeiden ja mikrofonien avulla. Kommunikaatio on tärkeä osa peliä. Koska pelaajat pelaavat joukkueena, täytyy heidän olla selvillä toistensa tekemisistä ja suunnitelmista.

Tiiminä pelaaminen on myös pelaajille itselleen tärkeää. Pelaaminen yhdessä on yksinkertaisesti mukavampaa kuin yksin.

Joukkueen treenit kestävät muutaman tunnin. Niiden aikana pelataan kaksi noin 45-minuuttista peliä, joiden kulku analysoidaan jälkikäteen.

Varsinaista valmentajaa joukkueella ei ole, vaan tiimi laatii esimerkiksi harjoitusohjelmansa itse. Saraste kertoo, että neuvoja etenemiseen saadaan myös LoL:in suomalaisilta huipuilta, jotka auttavat mielellään.

– Tiimi seuloo niistä itselleen sopivat. Tärkeintä on joukkueen oma tapa pelata.

 

Taitoja myös itsenäisestä harjoittelusta

Pelaajat harjoittelevat myös itsenäisesti. Tuolloin he liittyvät pelin sisällä samantasoisista pelaajista muodostettuun kokoonpanoon, jossa muut pelaajat voivat olla täysin tuntemattomia, eivätkä välttämättä edes suomalaisia.

Itsenäinen harjoittelu kasvattaa konkreettisten taitojen lisäksi myös pelaajien taitostatusta pelin maailmassa.

– Olemme kaikki nyt suunnilleen platinum-tasoisia. Se on keskiverto kilpailullinen taso, Sallinen kertoo.

League of Legendsissä pelaajan valittavissa on 145 erilaista hahmoa. Jokaiselle roolille on omat suositellut hahmonsa. Kuva: Riot Games
League of Legendsissä pelaajan valittavissa on 145 erilaista hahmoa. Jokaiselle roolille on omat suositellut hahmonsa. Kuva: Riot Games

Strategisuus ja monipuolisuus viehättää

LoL on pelaajamäärällä mitattuna maailman suosituin peli, vaikka se on jo kymmenen vuotta vanha. Suurin osa pelin pelaajista tulee Aasiasta esimerkiksi Etelä-Koreasta ja Kiinasta, ja sieltä ovat perinteisesti tulleet myös pelin huiput.

Tosin viimeisen puolen vuoden aikana maailman kentillä on ollut nähtävissä käänne.

– Tällä hetkellä maailman paras joukkue on eurooppalainen, Sallinen kertoo.

Sallista, Malista, Lehtosta ja Kaislaa LoL:ssa viehättää sen strategisuus ja monipuolisuus. Peli on onnistunut uudistumaan vuosien aikana, ja siitä löytää edelleen uutta opittavaa.

Tähän vaikuttaa myös se, että pelissä pelaajalla on valittavanaan 145 eri hahmoa eli championia. Kukaan Bunkkeri Guardiansin pelaajista ei ole pelannut hahmoista kaikilla.

– Oppimiskäyrä pelissä on jyrkkä, koska hahmoja on niin paljon. Uusia juttuja tulee koko ajan, ja pelitapaansa voi muuttaa, Lehtonen kertoo.

 

Ammattilaisuus on mahdollista, mutta vaatii kovaa duunia

Suomessa LoL:a pelaa ammattimaisesti arviolta vajaat kymmenen pelaajaa. Käytännössä se tarkoittaa pelaamista Euroopan LoL-liigassa eli LEC:ssä (League of Legends European Championships).

Ammattilaisuus on tähtäimessä myös Bunkkeri Guardiansilla. He näkevät tavoitteensa realistisena.

– Tietenkin se vaatii kovaa duunia, Veeti Sallinen sanoo.

– Jos mahdollisuus avautuu, kyllä minä sinne aion lähteä, Manu Lehtonen lisää.

Lyhyemmän aikajänteen tavoitteeksi pelaajat nimeävät Assyt eli kaksi kertaa vuodessa järjestettävän pelitapahtuma Assemblyn.

Tähän mennessä joukkue on pelannut vain nettiturnauksissa, joten talven Assemblyssä he pääsisivät kokeilemaan, miltä tuntuu pelata livenä.

– Nyt haetaan kokemusta. Ja sitten seuraavissa voittoa, he nauravat. HÄSA

 

Jos kiinnostuit paikasta Bunkkeri Guardiansin top-pelaajana, voit olla aiheesta yhteydessä Bunkkerin Lasse Sarasteeseen tai Mikko Virtaan.

Lue myös: Myös e-urheilijan pitää huolehtia jaksamisestaan: ”Mitä korkeammalle tasolle mennään, sitä raskaammaksi pelaaminen muuttuu”

League of Legends

Riot Gamesin vuonna 2009 julkaisema MOBA- eli areenapeli, jossa kaksi joukkuetta taistelee toisiaan vastaan rajatulla pelialueella.

Joukkueen tavoite on yleensä tuhota toisen joukkueen nexus, joka on joukkueen suojelema rakennelma pelialueen laidalla. Ennen kuin nexuksen voi tuhota, pitää vastustajajoukkueen tuhota muita määrättyjä rakennelmia.

Joukkueen jokaisella pelaajalla on oma roolinsa, ja jokainen pelaaja voi pelata rooliaan yhdellä pelin 145 hahmosta.

Peli on ilmainen, mutta tietyt valinnaiset ominaisuudet siinä maksavat.

Roolit

Jungler – Tehtävänä kerätä pelialueelta rahaa ja kokemuspisteitä (XP), joiden turvin saa kyvyn yllätyshyökkäyksiin, joita kutsutaan gankeiksi. Liikkuu ison osan pelistä nimensä mukaisesti pelialueen viidakossa (engl. jungle).

ADC – Lyhenne sanoista Attack-Damage Carry. Tehtävänä aiheuttaa mahdollisimman paljon fyysistä vahinkoa vastapuolen pelaajille. Kutsutaan myös nimellä marksman.

Support – ADC:n pari pelissä. Tehtävänä tukea ja pitää hengissä ADC:ta esimerkiksi parantamalla tämän vammoja.

Mid – Samantyyppinen rooli kuin ADC, mutta hahmon hyökkäykset tapahtuvat yleensä välimatkan päästä, siinä missä ADC taistelee lähietäisyydeltä. Tunnetaan myös nimellä APC eli Ability-Power Carry.

Top – Roolia pelaavat hahmot kestävät yleensä hyvin taisteluissa saatua vahinkoa. Kutsutaan myös nimillä bruiser (suom. voimamies, tappelija) ja tank (suom. tankki), jotka kuvaavat hyvin hahmon tehtävää.

Päivän lehti

23.1.2020