Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnassa kasvomaskeja ostetaan sitä mukaa, kun hyllyt täyttyvät – Valmistaja: Hinnat muuttuvat tulevaisuudessa

Kertakäyttöisiin kasvomaskeihin voi upota satoja euroja kuukaudessa, mikäli kasvomaskisuositus tulee voimaan.
Kasvomaskiostoksilla ollut Unto Virtanen on jo aiemmin ostanut suojia, mutta ei vielä ole käyttänyt niitä. Kuva: Pekka Rautiainen
Kasvomaskiostoksilla ollut Unto Virtanen on jo aiemmin ostanut suojia, mutta ei vielä ole käyttänyt niitä. Kuvat: Pekka Rautiainen

Mahdollinen Kasvomaskisuositus on saanut aikaan ryntäyksen maskikaupoille myös Hämeenlinnassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uskotaan julkaisevan lähiaikoina maskisuosituksen, jonka oletetaan lisäävän kasvosuojien käyttöä.

Kertakäyttöisiä kasvosuojia voi joutua käyttämään useita kappaleita päivässä, jolloin kuukaudessa maskisuositusten noudattaminen maksaisi satoja euroja kuukaudessa.

Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto kertoo kertakäyttöisten suojien olevan vähissä yrityksen kaupoissa. Maskeja tulee päivittäin lisää, mutta menekki on jatkuvaa.

– Maskien kysyntä oli pientä kesän aikana, mutta nyt keskustelu kasvomaskien käytön suosituksista on kiihdyttänyt myyntiä, Vormisto toteaa.

Hämeenlinnalaisen Tori-apteekin apteekkari Jukka Niemen mukaan hänen liikkeessään kasvomaski tilanne on kohtuullinen.

– Vaikea sanoa, millainen asiakasryntäys on luvassa. Viimeaikainen maskisuosituskeskustelusta uutisointi on näkynyt kasvosuojien myynnissä.

Niemen mukaan edellinen piikki kasvomaskien myynnissä oli maaliskuussa.

Maskeja kuluu useampi päivässä

Kertakäyttöiset maskit maksavat noin euron kappaleelta. Töissä käyvälle aikuiselle maskisuositus tarkoittaa useampaa kertakäyttömaskia yhdelle päivälle.

Jos työmatkan taittaa julkisissa kulkuneuvoissa, tulee suuntaansa varata yksi maski.

Yhtäjaksoisesti kertakäyttömaskia voi pitää useammankin tunnin, kunhan sitä ei ota välillä pois.

Maski on hyvä vaihtaa ainakin ruokailun yhteydessä tai silloin, jos maskin alle kertyy hengityksestä syntyvää ja häiritsevää kosteutta.

Mikäli työpaikka on julkisella paikalla ja suoja siksi tarpeellinen, voi maskeja kulua päivässä kuusikin kappaletta, kun mukaan lasketaan työmatkat. Jos vielä viikonloppuisin käyttää julkista liikennettä tai käy kaupassa, niin yksinkertaisella esimerkkilaskulla euron maskeja voi kuukaudessa kulua pitkälti yli sata.

Kertakäyttömaskien vaihtoehtona ovat pestävät kangasmaskit, joiden hinnat vaihtelevat suuremmin materiaalien mukaan.

Kysyntä vaikuttaa hintoihin

Vormisto uskoo maskien hinnan johtuvan niiden tarpeesta ympäri maailman.

– Valmistajat osaavat varmasti ottaa hyvän hinnan, kun maskeista on pulaa. Normaali kysynnän ja tarjonnan laki siinä on taustalla.

 


”Keväällä markkinoille tuli lukuisia yrityksiä, jotka alkoivat myydä maskeja. Pahimmillaan kasvomaskien sisäänostohinta oli yli kaksi euroa kappaleelta osalla yrityksistä.”


 

Vormiston mukaan tuonti- ja valmistuskapasiteetti tulevat nousemaan Suomessa. Sitä mukaa myös kasvomaskien hinnat voisivat tulla alaspäin.

– Kuluttaja näkökulmasta toivomme kaikki, että hinta olisi alhaisempi. Maskien hankintahinnat ovat selvästi nousseet. Keväällä markkinoille tuli lukuisia yrityksiä, jotka alkoivat myydä maskeja. Pahimmillaan kasvomaskien sisäänostohinta oli yli kaksi euroa kappaleelta osalla yrityksistä, Jukka Niemi toteaa.

K-Citymarket Hämeensaaren tavaratalojohtaja Tuija Paappanen kertoo, että heillä myytävien maskien hintaa ei päätetä yksittäisissä kaupoissa.

– Kertakäyttömaskin hinnan määrittävät Kesko ja tavarantoimittaja.

Uuden tuottaminen vie aikaa

Suomalainen Filterpak valmistaa kansalaismaskeja myyntiin. Yritys on aloittanut maskien valmistamisen koronaviruksen myötä.

Yrityksen tuotantopäällikkö Thomas Nordlund ei halua eritellä, mistä maskien hinta koostuu. Hän kertoo sen kuitenkin olevan monien asioiden summa.

Kasvomaskeja valmistavan Filterpakin tuotantopäällikkö Thomas Nordlundin mukaan kasvomaskien tuotannossa on nopeasti täytynyt opetella uuden tuotteen valmistus.

– Tämä on kuin mikä tahansa uusi tuotanto. Tiedostimme, että alussa tavaraa menee roskiin ja aikaa kuluu turhaan työhön.

Nordlundin mukaan heidän tuottamien kasvomaskien hinnat laskevat ajan kuluessa.

– Ehdottomasti hinnat tippuvat tulevaisuudessa. Meidän täytyy tulla vain paremmaksi.

Nordlundin mukaan heillä on täysi työ saada nykyisten asiakkaiden maskitarve täytettyä.HäSa–STT

Lue myös: Korona ei ole ohi Kanta-Hämeessä – Ylilääkäri: ”Emme voi tietää, kauanko nykyinen välitila jatkuu” (HäSa 5.8.2020)

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic