fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnassa kaupunkisuunnistetaan talven kynnyksellä – Ensimmäinen kerta on tänään keskiviikkona

Kaupunkisuunnistuksen ideana on, että jokainen etsii haluamassaan järjestyksessä tunnin ajan niin monta karttaan merkittyä rastia kuin ehtii. Järjestys, miten rasteja hakee, on vapaavalintainen.

Hämeenlinnassa järjestetään marras-joulukuussa kaupunkisuunnistusta, jota on järjestämässä kuusi paikallista urheiluseuraa. Ensimmäinen tapahtuma on tänään keskiviikkona, ja kaupunkisuunnistuksia järjestetään jokainen keskiviikko seuraavien kuuden viikon ajan.

Kaikille avoimessa Street-O-suunnistuksessa ei tarvitse pelätä eksymistä synkkään ja pimeään metsään, sillä reitit kulkevat Hämeenlinnan katuja, teitä ja puistoja pitkin.

Jokaisen suunnistustapahtuman kisakeskuksena toimii kauppakeskus Goodmanin edustalla oleva Tulliaukio. Suunnistusreitit kulkevat useissa kaupunginosissa kuten Myllymäessä, Kaurialassa, Ojoisilla, Hätilässä kuin kaupungin ydinkeskustassakin. Reiteillä pärjää, vaikka ei olisi koskaan ennen suunnistanut.

 

Kaupunkisuunnistuksen ideana on, että jokainen etsii haluamassaan järjestyksessä tunnin ajan niin monta karttaan merkittyä rastia kuin ehtii. Järjestys, miten rasteja hakee, on vapaavalintainen.

Street-O:n lisämausteena ovat rastipisteet.

Maastossa ei ole perinteisiä rastilippuja, vaan kartan kääntöpuolella on jokaisesta rastista erillinen kysymys, johon vastaus löytyy rastipisteestä. Yksikertaisimmillaan kysymys voi olla talon numero tai kerrostalon portaikon kirjain, yhtä lailla yksityiskohta nähtävyydestä tai patsaasta. Vain mielikuvitus on rajana ratamestareilla.

 

Järjestämässä suunnistuksia on neljä kesäkauden kuntorasteilta tuttua seuraa: Hämeenlinnan Tarmo r.y. suunnistusjaosto, Hauhon Sisu ry suunnistusjaosto, Hämeenlinnan Suunnistajat ry ja Kalvolan Keihäs r.y. suunnistusjaosto. Lisäksi järjestäviin seuroihin kuuluvat polkujuoksua edustava Tawastia Trail Club ja viime keväänä perustettu suunnistusseura Musta Neliö ry.

– Street-O-suunnistus on mainio tapa kuntoilla pimeinä talvi-iltoina, jolloin muuten lähtö ulos lenkille ei aina tunnu mukavalta. Vaikka pisteiden keruusta tulee helposti kilpailua, tärkeintä on iloinen liikkuminen yksin tai yhdessä kaverin kanssa”, Tawastia Trail Clubin Kaija Järvi kertoo.

 

Mustan Neliön Joakim Pyttysen mukaan kaupunkisuunnistus sopii kaikille.

– Kaupunkisuunnistus on hyvää kuntoilua, jopa hyvä syy kuntoilun aloittamiselle ja soveltuu siten erinomaisesti juuri päivittyneisiin liikuntasuosituksiin, joissa korostetaan kaiken liikunnan olevan hyväksi. Se on myös kilpasuunnistajalle hyvää talviharjoittelua ja lähes minkä tahansa lajin urheilijalle se tuo mahdollisuuden hakea tervetullutta vaihtelua treeneihin.

 

Kaupunkissuunnistukseen lähtö ja ilmoittautuminen Tulliaukiolta. Lähtö kello 17.30–19. Lähtöpisteestä lunastetaan kartta (7 euroa), alle 16-vuotiaat saavat kartan ilmaiseksi.

 

Menot