Kanta-Häme

Hämeenlinnassa käynnistettiin uusi yhdistys matkailun edistämiseksi – Miksi elinvoimaa haetaan koko Hämeeseen?

Hämeenlinnassa kokeillaan uusi keinoja vetovoiman lisäämiseksi. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Joukko matkailualan toimijoita on herättämässä takaisin henkiin matkailun myyntiä ja markkinointia tehostavaa yhdistystä.

Elinvoimaa Hämeenlinnaan vaihtui nimeksi Elinvoimaa Hämeeseen. Samalla toiminta-alue halutaan laajentaa kaupungin ulkopuolelle.

Mistä on kyse, Elinvoimaa Hämeeseen ry:n puheenjohtaja Karoliina Frank?

– Hämeen Matkailun jälkeen perustettu yhdistys ei kovin pitkään toiminut ja idea on maannut pöytälaatikossa. Monet yrittäjät ovat pohtineet pitkään kaupungin kanssa, miten matkailua voisi edistää.

– Laajennamme Hämeenlinnasta koko Hämeeseen siksi, että matkailu ei katso kuntarajoja. Toimimme yrittäjävetoisesti siellä, missä eurot liikkuvat. Kyse voi olla kaupoista tai perinteisistä matkailuyrityksistä.

Kaupunki myönsi budjettivaltuustossaan enintään 150 000 euroa vastinrahaa, joka vaatii myös yhdistykseltä varojen keräämistä. Mistä rahoitus?

– Se on ensimmäinen haasteemme. Ainakin aluksi haemme pohjakassaa jäsenmäärällä. Jäsenmaksu on maltillinen.

Paljonko yhdistyksessä on jäseniä?

– Aika vähän, toistakymmentä. Pitkällä aikajänteellä tavoitteena on satoja jäseniä.

Miltä matkailutilanne mielestäsi näyttää Hämeessä tällä hetkellä? Mitä on tehtävä?

– Pekka Vihma (yhdistyksen hallituksen jäsen ja Vanajanlinna Groupin toimitusjohtaja) on sanonut hyvin: Puuttuu numero johon soittaa. Eli meiltä puuttuu myyjä, joka vie Hämettä muualle ja tuo väkeä Hämeeseen.

– Suunnitelmat ovat vielä levällään, millaiselta toiminta tulee näyttämään. Pelkästään yhteen kaupunkiin tai kuntaa se ei kuitenkaan rajoitu. Yhdistys kontaktoi lähiviikkoina matkailualan toimijoita, kaupunkeja, kuntia ja muita yhdistyksiä.

Onko yhdistys rekrytoimassa työntekijöitä? Millaisella aikataululla?

– Asioita on tarkoitus viedä eteenpäin ripeällä tahdilla. Tarkoitus on, että myyjä ja markkinoijat olisivat selvillä ensi vuoden alkuun mennessä. HäSa