Kanta-Häme

Hämeenlinnassa on maakuntakeskusten kallein kaukolämpö – Kiinteistökulujen kasvu on kiihtynyt

Kaukolämpö on Hämeenlinnassa liki puolet kalliimpaa kuin Kokkolassa.
Hämeenlinnassa kerrostalon kulut ovat paljon kalliimmat kuin Riihimäellä.

Hämeenlinnassa on Suomen maakuntakeskusten ja suurimpien kaupunkien kallein kaukolämpö. Muut kiinteistökustannukset ovat lähellä maan keskitasoa.

Kiinteistöliiton vertailun mukaan Hämeenlinna on kiinteistökustannuksiltaan Suomen kahdeksanneksi kallein kunta. Vertailussa oli tänä vuonna 59 kuntaa, joissa asuu valtaosa suomalaisista.

Forssa on vertailun 20:nneksi kallein kiinteistökustannuksiltaan. Riihimäki on yksi vertailun halvimmista kunnista. Kiinteistöjen kustannuksia laskee siellä kohtuuhintainen kaukolämpö.

Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen toiminnanjohtaja Hasse Renfeltd valittaa, että Hämeenlinnassa on edelleen vertailun kolmanneksi kallein kaukolämpö. Forssan sijaluku nousi vertailussa, koska siellä korotettiin 7 prosentilla vesimaksuja.

– Onneksi emme muuten näy TOP 3 -listoilla, Renfeldt sanoo.

 

Kiinteistöliiton indeksitalotutkimuksen mukaan kiinteistöjen kustannusten nousu on kiihtynyt. Vuosikustannukset kohosivat 2,6 prosenttia, kun vuosi sitten vastaava nousu oli 1 prosentin. Kuluja kasvatti nyt sähkön ja lämmityksen kallistuminen.

Eräissä kunnissa sähkö ja kaukolämpö kallistuivat erittäin rajusti. Salossa kaukolämpö kallistui 17 prosenttia. Lappeenrannassa sähkön hinta nousi 19 ja Helsingissä 17 prosenttia.

Salossa kiinteistökustannukset kohosivat vuodessa 9 prosenttia. Hamina oli ainoa kunta, jossa kulut laskivat.

Kuntien erot kiinteistökustannuksissa ovat erittäin suuret. Rovaniemellä vertaillut kuukausikustannukset ovat 3,18 euroa neliöltä. Kempeleessä kulut neliötä kohti ovat vain 2,15 euroa.

Kempeleessä kaukolämpö on edullista. Kunnassa on myös Suomen alhaisimmat vesi- ja jätevesimaksut.

Kokkola on edelleen Suomen halvin maakuntakeskus. Kokkolassa saa erityisen edullista kaukolämpöä. Kaukolämmön hinta on vain 0,99 euroa per neliö kuukaudessa. Hämeenlinnassa kaukolämpö on lähes puolet kalliimpaa kuin Kokkolassa.

 

Kustannusten erot vaikuttavat paljon esimerkiksi asumiskustannuksiin eri kunnissa. Rovaniemeläinen maksaa vuodessa vertailtuja kuluja 80 neliön asunnostaan 816 euroa enemmän kuin kokkolalainen. Hämeenlinnassa vastaavan asunnon kiinteistökustannukset ovat 604,80 euroa suuremmat kuin Kokkolassa.

Helsinki, jossa ovat Suomen kalleimmat asunnot, on nyt myös kiinteistökustannuksiltaan yksi Suomen kalleimmista kunnista. Turun seutu on myös kustannuksiltaan kallista aluetta. Turku, Kaarina ja Raisio ovat kaikki maan kärkikuntia.

Kiinteistöliitto vertailee vuosittain vakiomuotoisen kerrostalon neliökustannuksia. Vertailukuntien määrää on kasvatettu. HÄSA

Kommentti: Tietoa ei käytetä tarpeeksi

Asumiskustannukset ovat kohonneet viime vuosina rajusti. Perheet joutuvat jopa miettimään, onko niillä varaa asua kodeissaan.

Vertailut, joita tehdään paljon, kertovat selvästi, että kuntien välillä on erittäin suuria eroja. Ne ovat perheille jopa ratkaisevan suuria. Näyttää kuitenkin siltä, että vertailuilla on toistaiseksi pieni vaikutus uuden asunnon ostamiseen.

Kiinteistöt, jotka laskevat kustannuksia tarkasti, ovat eri puolilla Suomea irtautuneet kaukolämmöstä. Maalämpö on suuressa osassa maata kaukolämpöä edullisempi lämmitysmuoto.

 

Kaiken lisäksi energiatehokkuus ja kaukolämpö iskevät toisiaan rajusti korville. Kaukolämmön käyttäjä maksaa perusmaksuja, joita ei alenneta lämpöä ja vettä säästämällä.

Arno Juutilainen

Kaukolämpö on erittäin kallista Hämeenlinnassa. Kuitenkin Hämeenlinnassa uudet kerrostalot pääsääntöisesti liitetään kaukolämpöön.

Gryndereille voidaan tarjota edullisia liittymissopimuksia. Herää kysymys, miksi asuntojen ostajat eivät vaadi edullista lämmitystä. Vastaus lienee, että tietämys asumiskuluista jää yhä taka-alalla, kun tehdään päätöksiä uuden asunnon ostamisesta.

Päivän lehti

21.1.2020