Kanta-Häme

Hämeenlinnassa liikkuu ensi kesänä robottibussi

Hämeenlinnassa liikkuu ensi kesänä kokeilukäytössä oleva automaattinen pikkubussi eli robottibussi. Bussia testataan heinä-elokuun vaihteessa järjestettävän Kaupunki Jamboreen yhteydessä.

Bussi todennäköisesti ajaa Hämeenlinnassa kahden pysäkin väliä muulta liikenteeltä suljetulla alueella. Bussin mahdollinen reitti päätetään myöhemmin.

Kaupunki Jamboree on nelipäiväinen lasten ja nuorten tapahtuma, jolla toimintaa eri puolilla kaupunkia, muun muassa Ahvenistolla, Pullerilla, Linnanpuistossa ja Verkatehtaalla. Tapahtuma järjestetään 31.7.–3.8.

Viime kesänä automaattisia, vähäpäästöisiä piensähköbusseja kokeiltiin Helsingissä, Espoossa ja Tampereella. Ensi kesänä kokeilu jatkuu ainakin Suomen kasvukäytävä -hankkeen osalta Hämeenlinnassa ja Espoossa.

Viime kesänä tehdyissä kokeiluissa näillä yhdeksän hengen pikkubusseilla pääsi matkustamaan ilmaiseksi kuka vain. Busseilla ei ole kuljettajaa, mutta testikäytössä niissä on ollut mukana työntekijä, joka puuttuu ajoon, jos ilmenee jokin ongelmatilanne. Busseja operoi Metropolia ammattikorkeakoulu.

Hämeenlinnan automaattibussikokeilu liittyy Ketterä ja kestävä liikkuminen Suomen kasvukäytävällä -hankkeeseen, johon on myönnetty Euroopan aluekehittämisrahaston tukea.

– Isossa kuvassa tämä liittyy kasvukäytävän joukkoliikenteen joustavoittamiseen, kertoo Suomen kasvukäytävän projektipäällikkö Anne Horila.

Pilotin tavoitteita ovat asemanseutujen kehittäminen, saavutettavuuden parantaminen, älykäs liikkuminen ja sujuvat matkaketjut. HäSa

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic