fbpx
Kanta-Häme

Hämeenlinnassa on 13500 yli 65-vuotiasta asukasta

Maanantaina vietettiin Hämeenlinnan torilla vanhustenviikon avajaistapahtumaa ja liikenteessä oli myös kaupungin vanhusneuvoston jäseniä, joilla oli oma viestinsä päättäjille.
 
– Vanhuspalvelulaki astui voimaan heinäkuussa ja siellä sanotaan selkeästi, että kuntien on lisättävä panostusta vanhusneuvostoihin, Hämeenlinnan eläkkeensaajien puheenjohtaja Anna-Liisa Torvinen muistuttaa.
 
– Tarvitsemme lisää taloudellista tukea ja se pitää ottaa huomioon, kun budjettia sorvataan. Lisää määrärahaa tarvitaan, jotta voimme kokoontua nykyistä useammin. Neljä kertaa vuodessa ei riitä siihen, että pystyisimme riittävän hyvin reagoimaan ikäihmisten lautakunnan listoilla oleviin asioihin.
 
Vanhusneuvoston tehtävänä on edistää viranomaisten, vanhusten sekä eläkeläis- ja vanhustyöjärjestöjen yhteistoimintaa ja edesauttaa ikäihmisten osallistumista ja vaikuttamista kunnalliseen päätöksentekoon.
 
– Kaupunki on antanut meille tilat ja puitteet toimia, mutta tarvitsisimme ehdottomasti myös kokonaiskuvan hallitsevaa virkamiesapua, Torvinen sanoo.
 
– Toivomme että lain myötä saamme uusia työkaluja ja myös mahdollisuuksia vaatia entistä enemmän.
 
Joukkovoimaa
Vanhusneuvoston noviisiksi itseään kutsuva Jarmo Röksä on Hämeenlinnan eläkeläiset -yhdistyksen puheenjohtaja. Hänen mielestään kaupungin ikäihmiset eivät täysin tiedosta omia vaikutusmahdollisuuksiaan.
 
– Hämeenlinnassa on noin 13500 yli 65-vuotiasta asukasta, Röksä laskeskelee.
 
– Sillä väkimäärällä pystyttäisiin kääntämään kunnan laivaa mihin suuntaan tahansa. Yksimielisyyttä asioista löytyy, mutta ihmisiä on joskus vaikea saada liikkeelle tai sitoutumaan yhteisiin päämääriin.
 
Vanhusneuvostossa senioriopettajia edustava Terttu Mertanen tahtoo antaa myös kiitosta.
 
– Hämeenlinnassa on oltu ikäihmisten asioissa huomattavan edistyksellisiä, Mertanen kertoo.
 
– Vanhusneuvostokin aloitti toimintansa ensimmäisten joukossa jo vuonna 2000, jolloin monissa suurissa kaupungeissa ei oltu moisesta kuultukaan. Minua huolestuttaa eniten se ikävä nykysuuntaus, että omaiset eivät vaikuta olevan enää vanhuksistaan kiinnostuneita.
 
Kuljetus sujuu
Torilla oli maanantaina myös Minä kuljen -tapahtuma, jonka järjestivät Hämeenlinnan vammaisneuvosto, vanhusneuvosto sekä Virvelin päivätoiminta. Tilaisuudessa esiteltiin muun muassa palvelulinja 7, matalalattiaisia kaupunkibusseja sekä erikoistaksien edistynyttä teknologiaa.
 
– Hämeenlinnassa on yhteiskunnan tarjoamat kuljetuspalvelut hyvin hoidettu, vammaisneuvoston jäsen Kari Vähänen kiittää.
 
– Aluetaksin palvelu on parasta ehkä koko Suomessa. Joukkoliikenteen osalta parantamisen varaa on, mutta oikeaan suuntaan ollaan menossa. Hyvällä yhteistyöllä asiat saadaan vietyä eteenpäin.

Menot