Kanta-Häme

Hämeenlinnassa on 300 000 euron kipuraja

Sp-kodin Jukka Rantanen: Kalliiden asuntojen myyminen voi kestää vuosia.
Nyt sijoitusmarkkinat ovat hiipuneet, Jukka Rantanen sanoo.

Sp-kodin toimitusjohtajan Jukka Rantasen mukaan 300 000 euroa on asunnon hintapyynnön kipuraja Hämeenlinnassa. Sitä kalliimpaa asuntoa on vaikea myydä kaupungissa.

– Joka alueella ja asuntotyypillä on oma vallitseva hintatasonsa, jonka asiakas on valmis maksamaan ja jolla kauppoja syntyy. Nämä kysyntää leikkaavat kriittiset hintarajat eivät ole juurikaan muuttuneet viime vuosina, Rantanen sanoo Sp-kodin tiedotteessa.

Hänen mukaansa kriittisen hintarajan ylittävissä asunnoissa, ja erityisesti niin sanotuissa miljoonakohteissa, kysyntä putoaa merkittävästi. Oikean ostajan löytäminen voi kestää jopa useita vuosia.

Rantanen kertoo, että ei ole olemassa tilastoja, kuinka paljon kysyntä leikkautuu, kun hinta nousee yli alueen hintarajan.

– Mutu-tuntumalla hintarajan ylittymisen vaikutus on kuitenkin prosentuaalisesti merkittävä kaikkialla.

Rantasen mukaan kipuraja on pitkään pysynyt Helsingissä 500 000 eurossa. Espoossa ja Vantaalla kaupankäynti vaikeutuu huomattavasti, kun hintapyyntö on yli 400 000 euroa. Tampereella kriittinen hintaraja on 350 000 euroa.

Rantanen sanoo, että uusien asuntojen kaupassa kokonaishinta helposti hämärtyy eikä kipurajalla ole yhtä suurta merkitystä kuin käytettyjen asuntojen kaupassa. Hintoja hämärtävät taloyhtiölainat.

– Ostajan ei tarvitse maksaa miljoonan euron arvoisesta asunnosta kuin 300 000 euroa.

Jukka Rantanen ihmettelee, että kuluttajien luottamus ja talouskasvu eivät enää näytä kulkevan käsi kädessä asuntokaupan kanssa.

– Ilmassa on ollut jo pidempään uudenlaista varovaisuutta. Vielä alkuvuodesta yksiöt ja kaksiot menivät nopeasti kaupaksi, mutta nyt sijoitusmarkkinat ovat hiipuneet.

Rantasen mukaan ensiasunnon ostajat tähyävät nyt entistä enemmän neliöitä ja puntaroivat uuden ja käytetyn välillä. HÄSÄ

Päivän lehti

21.1.2020