Kanta-Häme

Hämeenlinnassa on kokeiltu Wilmaa, mutta tuleva verkkopalvelu kilpailutetaan

Vanhemmat olivat tiistain auringonpaisteessa tyytyväisiä ihan kaikkeen hakiessaan esikoululaisiaan Tuomelan koulusta.

– Wilma on käytössä, mutta tieto kulkee ilman sitäkin. Paperilappu on hyvä, samoin tekstarit. Aina on tieto tullut perille, kehuu Nina Silavuori.

Wilma on tuttu viestijärjestelmä kouluissa kautta Suomen, mutta Hämeenlinnassa sitä on kokeiltu muutaman vuoden ajan myös Kutalan ja Tuomelan esikouluissa.

– Taisin olla minä, joka kysyi, että voisimmeko kokeilla, nauraa johtaja Taru Terho.

Terhon mukaan Wilma on ollut hyvä kanava päiväkodeissa silloin, kun eskarilaisille lähetetään yleisiä tiedotteita tai otetaan vastaan poissaoloilmoituksia, mutta päiväkotilasten tiukemman tietoturvan takia on syntynyt yhteensopivuusongelmia muiden järjestelmien kanssa.

Vanhemmat haluaisivat vilkuilla pitkin päivää kuvia lastensa touhuista kännykästä, mutta Wilmassa kuvat on vietävä turvaan linkin taakse.

Turussa on kokeiltu Wilmaa päiväkodeissa muutaman vuoden ajan ja ensi syksynä siihen aletaan tallentaa varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmia. Kunnat ympäri maan pohtivat nyt omia ratkaisujaan päiväkotien digitalisointiin, samoin Hämeenlinna.

Kaupungin kaikki päiväkodit ovat käyttäneet huhtikuusta lähtien päivitettyä Pro Consona -ohjelmaa, jonka kautta voi sähköisesti ilmoittaa hoitoaikoja sekä lähettää päätöksiä.

Palvelupäällikkö Janne Orkola arvioi, ettei nykyiseen järjestelmään tuoda enää uusia palikoita, vaan odotetaan, kuinka eri toimittajat kirittävät toisiaan ja kehittävät tuotteitaan.

Uusi toiminnanohjausjärjestelmä joka tapauksessa kilpailutetaan, ja Orkolan mukaan päiväkotien sähköinen arki voi näyttää hyvinkin erilaiselta jo vuoden kuluttua.

– Jos kaikki menee hyvin ja toiveiden mukaan, voisin veikata, että ensi toukokuussa on otettu rohkeaa digitaalista loikkaa varhaiskasvatuksenkin puolella.

Oleellisina järjestelmän ominaisuuksina Orkola pitää, että mm. päivähoitopaikan hakeminen onnistuisi verkon kautta, sijoitus- ja maksupäätökset liikkuisivat sähköisesti, ja että vanhemmat pystyisivät myös allekirjoittamaan asiakirjoja sähköisesti. Tämä vähentää paperinkulutusta ja säästää aikaa.

– Järjestelmä ei aiheuta suuria lisäkustannuksia, koska samalla monista pienistä kulupuroista syntyy säästöjä, sanoo Orkola.

Hoitoaikojen ilmoittaminen verkossa helpottaa päiväkotien henkilöstön resursointia ja ruokatilausten määrittämistä. Ja luonnollisesti on tärkeää, että viestit kulkevat molempiin suuntiin vanhempien ja päiväkotien välillä.

Lasten ja nuorten palveluiden palvelupäällikkö Nikke Keskinen muistuttaa, etteivät sähköiset työkalut ole itseisarvo.

– Niiden tehtävä on tukea vanhempien ja päiväkotien henkilökunnan oikeita kohtaamisia, joissa luottamus rakennetaan.

Hämeenlinnan päiväkodeissa käytetään satakieli-pedagogiikkaa, joka perustuu dokumentointiin.

– Minun unelmani on, että järjestelmässä vanhemmat pääsisivät näkemään lapsen taidetuotoksia, jotka tulisivat heille turvallisia reittejä pitkin, sanoo Keskinen. HÄSA