Kanta-Häme

Hämeenlinnassa oli pahimmillaan 2 000 taloutta ilman sähköä – Pimeänä on vielä 400 taloutta

Voimakas matalapaine tuo kovia puuskatuulia ja runsaita sateita Suomeen torstaina. Rintaman jälkimainingeissa sää viilentyy illalla nopeasti, mikä saattaa muuttaa sateet lumisiksi myös maan etelä- ja keskiosassa.
Torstaiaamuna kahdeksan aikoihin aamulla sähköttä oli Hämeenlinnassa hieman yli 500 taloutta, Janakkalassa ja Lopella joitain yksittäisiä talouksia.
Torstaiaamuna kahdeksan aikoihin aamulla sähköttä oli Hämeenlinnassa hieman yli 500 taloutta, Janakkalassa ja Lopella joitain yksittäisiä talouksia. Arkistokuva

Liisa-myrsky aiheutti kovia tuulenpuuskia ja voimakkaita sateita suuressa osassa maata torstaina. Kanta-Hämeen pelastuslaitoksella oli kaatuneiden puiden vuoksi noin 40 raivauskeikkaa.

Kiireisiimmät tunnin ajoittuivat kello 11 ja 15 välille.

– Pääsääntöisesti puita kaatui haja-asutusalueilla maanteiden yli ja sähkölinjoille. Yksi peltikatto yritti lähteä irti Forssassa Tölöntiellä. Töitä ei ole ollut varsinaisesti ruuhkaksi asti. Ihan leppoisaan tahtiin on keretty keikkoja ajamaan, luonnehtii Forssan päivystävä palomestari

Markus Majuri lisäten, ettei ajoittain voimakas sade poikinut lisätehtäviä.

Markus Majurin mukaan tehtäviä oli tasaisesti ympäri maakuntaa Lopella, Riihimäellä, Hämeenlinnan itäpuolella Lammilla ja Tuuloksessa, Tammelassa, Forssassa ja Jokioisilla.

Keikat hoidettiin keskitetysti Hämeenlinnan johtokeskuksesta.

Sähköttä oli illalla kello 20 jälkeen Hämeenlinnassa noin 430, Tammelassa lähes 70 ja Humppilassa muutama pirtti.

Päivän mittaan Hämeenlinnassa ilman sähköjä oli yli 2000, Janakkalassa 600 ja Riihimäellä lähes 250 taloutta. Tammelassa ehti olla sähköttä 730, Urjalassa reilut 560, Humppilassa 360 ja Somerolla 200 taloutta.

Janakkalassa, Riihimäellä ja Urjalassa sähköt oli saatu takaisin kello 20:een mennessä.

Kello 21 aikaan koko Suomessa vailla sähköä oli Energiateollisuuden sähkökatkoskartan mukaan vielä lähes 53 000 taloutta.
Tuolloin eniten sähkökatkoja oli Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa.

Ilmatieteen laitos kertoi alkuillasta Twitterissä, että etelästä itään oli liikkeellä nopealiikkeinen kuuropilvinauha ja että Someron yllä syntyi ukkosta.

Maa-alueilla mitattiin torstaina monin paikoin myrskypuuskia etelässä ja lännessä.