Kanta-Häme

Hämeenlinnassa on taas yksi vanha talo vähemmän

Neljä miestä teki kuluneella helleviikolla hikistä hommaa Hämeenlinnassa. He purkivat vanhaa hirsitaloa.

Yli satavuotiasta taloa purettiin varovaisesti hirsi kerrallaan, ja ennen purkua jokainen hirsi oli merkitty. Samanlainen talo saatetaan siis rakentaa myöhemmin jonnekin muualle.

Hirret menevät ainakin ensi alkuun Arto Piiraiselle eli yhdelle purkumiehistä. Hän ei kuitenkaan osannut vielä sanoa, minne hirret päätyvät.

Myös talon laudat otetaan parempaan talteen. Niistä tehdään myöhemmin liiteri.

Miehillä oli pieni kiire, sillä purkuaikaa oli annettu tämän viikon loppuun.

Purkumiehet olivat tehneet mielenkiintoisia paperilöytöjä, esimerkiksi jonkun koululaisen latinanharjoituksia noin sadan vuoden takaa.

Valot vilkulle

Edelleenkin harmittaa istuskella minuuttikaupalla liikennevaloissa Keinusaaren Valintatalon nurkalla keskellä yötä.

Tavallisesti valot sentään kytketään yöllä pois, mutta nyt on muutaman kerran käynyt, että puolen yön aikoihin punainen pysäyttää sen ainoan auton, joka on liikkeellä.

Tuntuu todella tyhmältä seisoa valoissa, kun mailla halmeilla ei näy ketään muuta, ei autoja, ei ihmisiä, ei edes koiraa.

Ilmeisesti Keinusaaren valot on säädetty sitä silmällä pitäen, että joskus vuosien päästä Verkatehtaalta poistuva konsertti- ja elokuvayleisö todellakin pysäköi Keinuparkissa ja ylittää kadun Keinusaaren kohdalla. Nythän niin ei ole.

Valot voisi hyvin panna vilkulle viimeistään iltakahdeksalta tai mieluummin poistaa kokonaan.

Ei hidasteita Hattelmalantielle

Ammattiopisto Tavastian opiskelijakunnan aloite Hattelmalantien liikenneturvallisuuden parantamisesta ei johda mihinkään. Yhdyskuntalautakunta totesi kesäkuisessa kokouksessaan, ettei toimenpiteisiin ryhdytä.

Opiskelijathan ehdottivat koulunsa lähelle esimerkiksi hidasteita, nopeusnäyttöjä tai liikennevaloja.

Yksi ongelma on, että alueen suojatie on opiskelijoiden kannalta hieman väärässä paikassa, mutta kaupunki katsoo, ettei sitäkään siirretä. Yhdyskuntalautakunta toteaa, että jalankulku tulisi ohjata tontin sisäisin järjestelyin nykyisen suojatien kohdalle. Jopa aitaaminen tulisi kaupungin mielestä kysymykseen.

Kaikki ei ollutkaan kiinni juhannuksena

Tuttava vietti poikkeuksellisesti osan juhannusaatostaan Hämeenlinnan keskustassa ja pelkäsi etukäteen, että puolenpäivän jälkeen ei mikään paikka ole enää auki.

Iltapäivällä hän kuitenkin yllättyi iloisesti, sillä torilla olivat auki yksi kahvila ja jäätelökioski, ja niiden pöydissä istuskeli asiakkaitakin jonkin verran. Ihmisiä oli myös Pietarin pihassa eli toisessa Kirkkopuiston kahviloista.

Toinen tuttava viihtyi juhannuspäivänä Hauhon Alvettulan kyläkaupan terassilla, jossa kuulemma riitti väkeä ja tunnelmaa. Myös Rengon Nummenkylä-yhdistyksen kesäkahvila entisellä koululla oli juhannuspäivänä auki.

Jätteet eivät kaunista toria

Hämeenlinna on vanha kunnon kaupunki, jonka sydän on kauppatori. Kauniina kesäpäivänä sydän sykkii ihan mukavasti, ja pääosa torista näyttää viihtyisältä.

Mutta ei Hallituskadun puoleinen alakulma, jossa torin roskalaatikot sijaitsevat. Ne ovat ajoittain siivottomassa kunnossa, ja niistä leviää myös epämiellyttävää biojätteen hajua. Tästä on tullut toimitukseen yhteydenottoja.

Roskisten tyhjentäminen on kaupungin vastuulla. Vastaavan kunnossapitomestarin Markus Lahtisen mielestä torilla ei ole roskisongelmaa.

– Me käymme ne tyhjentämässä päivittäin. Osa torimyyjistä voi jättää roskat näkyville, mutta illalla kaikki roskat viedään pois, Lahtinen sanoo.

Kaupungin ykköspaikan tulisi kuitenkin olla siisti ja mieluusti lemuamatonkin koko päivän. Kumma, jos torimyyjät eivät tätä ymmärrä. Heidän etunsa kai olisi, että tori olisi mahdollisimman puoleensavetävä.

Tulevaisuusillat eivät kiinnostaneet

Hauholla kesäkuun puolivälin aikoihin järjestetyt tulevaisuusillat eivät juurikaan kiinnostaneet hauholaisia. Ensimmäisessä illassa oli paikalla viisi henkeä ja toisessa kolme.

Hämeen kylät ry:n kyläkehittäjä Heli Laurikainen katsoo kuitenkin, ettei osallistujamäärä kerro koko totuutta, sillä Hauhotalolla aiemmin kesäkuussa järjestetty tulevaisuustupa veti paremmin väkeä. Ideoita Hauhon kehittämiseksi saatiin sekä tuvalta että illoista.

Kyläprojekti jatkuu edelleen. Syksyllä on edessä vielä yksi tulevaisuusilta.

Tämän kaiken tarkoituksena on vahvistaa asukkaiden, kylien, yhdistysten, yritysten, seurakunnan ja kaupungin yhteistyötä.

Pyöräpalkinto Lammille

Lammilaista Pauliina Karlakaria onnisti, sillä hän on nyt upouuden polkupyörän omistaja. Arpa suosi Karlakaria, kun Hämeen liitossa arvottiin liikkumiskyselyn palkintoa. Kysely liittyi maakunnan liikennejärjestelmäsuunnitelman laadintaan.

Pyörän luovutti voittajalle Hämeen liiton suunnittelujohtaja Heikki Pusa.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic