Kanta-Häme

Hämeenlinnassa päästiin heti puhumaan pysäköinnistä

Jo perinteisesti kaupunginvaltuuston ikäpresidentti Mauri Ojamäki (sd.) avasi valtuustokauden ensimmäisen kokouksen.

– On mieluisa kokemus aina avata valtuustokausi. Onhan tämä minulla on 12 kausi ja ehkä viimeinenkin.

Hän evästi uutta valtuustoa toimimaan paremmassa hengessä, kuin edellinen.

– SCC:n tolppa on Kirstulasta kaadettu. Toivottavasti tästä eteenpäin voidaan kokoontua hyvässä hengessä ja toisia solvaamatta.

Luottamuspaikkavalinnat ainakin sujuivat ikäpuheenjohtajan edellyttämässä hengessä, sillä puolueet olivat neuvotelleet etukäteen jaon, joka piti myös valtuustossa.

Sarit johtavat Hämeenlinnaa edelleen. Valtuuston puheenjohtajajana jatkaa Sari Myllykangas (sd.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.).

Muutenkaan valinnat eivät tuoneet suuria yllätyksiä. Kaupunginhallituksessa SDP:n ryhmä uudistuu kokonaan.

Uudet luottamuselimet tarttuvat Hämeenlinnassa nopeasti toimeen, sillä ensimmäiset kokoukset pidetään ennen lomia.

Sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontuu jo tällä viikolla, sivistys- ja hyvinvointilautakunta (sihy) ja kaupunkirakennelautakunta (kaura) ensi viikolla.

 

Valtuusto käsitteli järjestäytymisen lisäksi useita hyvinkin painavia pykäliä kuten kaavoitusta ja kaupungin taloutta. Kokous jatkui myöhäisiltaan.

Jotain oppia uusi valtuusto on omaksunut edeltäjältään. Parin kaavoituspykälän yhteydessä puhuttiin paljon pysäköinnistä.

Myös toriparkki nousi esille, jopa niin voimallisesti, että kantakaupungin yleiskaavan kohdalla jouduttiin pitämään 15 minuutin neuvottelutauko.

 

Tavastian uuden lukion kaavassa monet valtuutetut olivat hyvin huolissaan siitä, kuinka liikennöinti Hattelmalantielle onnistuu Poltinahon ruuhkaisen kiertoliittymän kautta ja ennen kaikkia, mihin kaikki autot pysäköidään.

Kylli Kylläinen (kd.) piti lukion paikkaa Tavastian yhteydessä hyvänä, mutta vastusti konsultin ehdottamaa miljoonia maksavaa pysäköintitaloa.

Hän myös kysyi, miksei nuoria kuultu lukion nimikilpailussa.

– Eino Leinon lukio olisi ollut erinomainen nimi lukiolle, jos se olisi vielä kirjallisuuspainotteinen.

Erimieltä paikasta on Kirsi Ojansuu-Kaunisto (vihr.), joka nojasi näkemyksensä Hämeen liiton lausuntoon. Sen mukaan nuorten siirtyminen pois autioittaa kaupungin keskustaa entisestään.

Pääosin valtuutetut pitivät paikkaa hyvänä. Sen sijaan pysäköintitalo ei tainnut saada kannatusta kuin Antti Ahoselta (kok.).

Tavastian lukion asemakaava hyväksyttiin.

 

Kantakaupungin yleiskaava on vasta luonnos, jonka valtuusto päätti nyt asettaa nähtäville peräti kahdeksi kuukaudeksi, mikä on normaalia pitempi aika.

Eniten keskustelua aiheutti suunniteltu maanläjitys Vanajanlinnan lähettyvillä. Alueen asukkaat vastustavat sitä.

Esimerkiksi Timo Kaunisto (kesk.) pohti löytyisikö läjitykselle vaikkapa jokin vanha soramonttu paikaksi.

Kokoomuksen ryhmyri Kaija-Leena Savijoki huomautti, että luonnokseen voi tehdä muistutuksia, joten kaava ei ole lopullisessa muodossaan.

 

Varamiehenä paikalla olut Teppo Turja (ps.) sen sijaan esitti, että esityksestä poistettaisiin kaikki viittaukset torinaluspysäköintiin.

15 minuutin neuvottelutauon aikana hänelle muistutettiin edellisen valtuuston päätöksestä, että pysäköintilaitos on mahdollinen, jos siihen tulee vähintään 50 prosenttia ulkopuolista rahaa.

Niinpä Turja veti esityksensä pois ja yleiskaavaesitys lähtee nähtäville 31.8. saakka.

Valtuusto keskusteli kaupungin taloudesta vielä myöhään illalla.