Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnassa riittää opiskelija-asuntoja kaikille halukkaille, jos muu kuin yksiö kelpaa

Hämeenlinnan seudun opiskelija-asuntosäätiölle on tullut hakemuksia tavalliseen tapaan. Soluasuntoja tai kaksioita riittää, mutta yksiöt täyttyivät jo.
Anna Zakharychevalle asunnon hankkiminen Hopsilta oli helppoa. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan seudun opiskelija-asuntosäätiö on saanut runsaasti hakemuksia kesän aikana.

Koronakevät ja etäopiskelu eivät näytä aiheuttaneen muutoksia, vaan hakijoiden määrä on pysynyt samanlaisena edellisvuosiin verrattuna. Opiskelijat haluavat yhä lähtökohtaisesti muuttaa ja tutustua opiskelukaupunkiinsa.

Suomen isoimmissa opiskelijakaupungeissakaan hakijamäärät eivät ole tippuneet dramaattisesti, mutta esimerkiksi Jyväskylässä ja Tampereella hakemuksia on tullut hieman viime vuotta vähemmän. Säätiöt arvelevat yhdeksi syyksi hakutuloksien myöhäisempää julkistamista.

Yksiöt menivät jo

Hopsin haetuin kohde on Visamäen Kampuskaarre, joka sijaitsee aivan Hämeen ammattikorkeakoulun pääkampuksen vieressä. Suosituin asuntokoko ympäri Suomen on yksiö.

Kaikki Hopsin vapaat yksiöt täyttyivät kesäkuun ja heinäkuun alun aikana. Isännöitsijä Maarit Kihlamo kertoo, että hakijat olivat tänä vuonna aikaisin liikkeellä. Hamk julkisti opiskelijavalinnat keskiviikkoon mennessä.

– Moni on selvästi hakenut opiskelija-asuntoa varmuuden vuoksi jo ennen kuin on saanut vahvistuksen opiskelupaikasta.

Vuokrasopimuksia solmitaan päivittäin

Tällä hetkellä käsittelyssä olevia asuntohakemuksia on noin 200, joista noin 40 on Riihimäelle ja loput Hämeenlinnaan. Vuokrasopimuksia allekirjoitetaan Kihlamon mukaan päivittäin.

Kaikki hakijat eivät kuitenkaan päädy asumaan Hopsille. Osa hakijoista hakee vain yksiötä, ja etsii samalla yksityisten markkinoiden vuokra-asuntoja.

Venäjältä Pietarista kotoisin oleva Anna Zakharycheva on asunut Visakylässä vuoden.

– Sain asunnon helposti korkeakoulun kautta. Olen viihtynyt täällä oikein hyvin.

Halukkaille riittää soluja tai kaksioita

Rakennusinsinööriksi opiskeleva Zakharycheva asuu soluasunnossa. Kahden tai kolmen kämppäkaverin kanssa jaettu soluasuminen ei ole yhtä suosittua kuin yksiöissä asuminen. Kolmas vaihtoehto on vuokrata kokonainen soluasunto, joka on kaksion kokoinen. Tällöin asumiskustannukset nousevat.

Soluasuntoja on yhä vapaana muutamia kymmeniä.

– Hämeenlinnassa kyllä kaikki halukkaat saavat opiskelija-asunnon, jos ovat valmiita muuttamaan soluun tai kalliimpaan kaksioon, Kihlamo kertoo.

Yksiötä hamuavat joutuvat jonottamaan asuntoa vielä jonkin aikaa. Asuntoja luovutetaan jonottajille sitä mukaa kuin niitä vapautuu.

– Seuraava selkeä vaihtuvuuspiikki tulee ensi keväänä valmistumisten myötä. Toki asuntoja vapautuu talvellakin jonkin verran, kun opiskelijoiden elämäntilanteet muuttuvat, Kihlamo sanoo.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic