Kanta-Häme

Hämeenlinnassa selvitetään, kuka omistaa 125-vuotiaan Ahveniston kirkon

Ortodoksien kiinteistötyöryhmän mielestä Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan pitäisi harkita Ahveniston kirkosta luopumista.
Vaikka Ahveniston ortodoksinen kirkko onkin aivan keskussairaalan parkkipaikan kupeessa,on sen ympäristöstä kiire kaukana. Kuva: Riku Hasari
Vaikka Ahveniston ortodoksinen kirkko onkin aivan keskussairaalan parkkipaikan kupeessa,on sen ympäristöstä kiire kaukana. Kuva: Riku Hasari

Ortodoksinen kirkko laatii parhaillaan kiinteistösuunnitelmaa, jonka tavoitteena on pienentää kirkon kuluja. Kirkon 280 rakennuksesta ainoastaan 72:lle esitettiin keskushallinnon rahoitusta, mutta 47 rakennuksesta pitäisi luopua. Yksi rakennuksista, josta kirkon mielestä pitäisi luopua, on Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan Ahveniston kirkko.

Kiinteistötyöryhmään kuuluvan Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan vt kirkkoherra Jonas Bergenstad sanoo uskovansa, että Ahveniston kirkossa järjestetään jumalanpalveluksia vielä pitkälle tulevaisuudessa. Hän muistuttaa, että työryhmän raportti on vasta alustava. Sen perusteella ei yksittäisiä kirkkoja lakkauteta.

– Ahveniston kirkko on tärkeä osa Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan ja kaupungin historiaa. Tavoite on, että tuo historia voidaan säilyttää tuleville sukupolville, Bergenstad korostaa.

Kirkon vaiheita ei tiedetä

Näillä näkymin Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan omistamiin kiinteistöihin ei ole tulossa suuria muutoksia. Paljon riippuu siitä, että saadaanko Ahveniston kirkon omistussuhteet selvitettyä.

Täyttä varmuutta ei kirkon vaiheista ole, mutta keskussairaalan tekninen johtaja Ville Vuorijärvi uskoo, että kirkko oli alun perin kreikkalaiskatolisen yhteisön tai venäläisen sotaväen omaisuutta. Se siirtyi myöhemmin kreikkalaiskatoliselle seurakunnalle, mutta takavarikoitiin lyhyeksi aikaa 17.4.1918 annetun asetuksen perusteella.

Bergenstadin ja Vuorijärven mukaan kirkon tontin omistaa sairaanhoitopiiri, mutta seurakunta rakennuksen. Hämeenlinnassa kuitenkin toivotaan, että kirkon omistus siirtyisi virallisesti seurakunnalle ylläpitokustannusten takia.

– Kirkko on suojattu lailla niin kuin kaikki ennen vuotta 1917 rakennetut kirkot Suomessa. Mitkään suuret käyttökustannukset eivät ole, sillä kirkko on toiminnassa vain kesäisin, Bergenstad sanoo.

Seurakunnan Kaurialan pääkirkko on Bergenstadin mukaan päätetty jo peruskorjata. Korjaukseen odotetaan parhaillaan kirkollishallituksen lupaa, jonka pitäisi tulla 8. lokakuuta.

– Remontin kustannusarvio vaihtelee 300 000 – 800 000 euron välillä, Bergenstad huomauttaa.

Tiloihin liittyy tunteita

Kirkkojen lisäksi Ortodoksisella seurakunnalla on Forssassa toimintakeskus ja Matti Alangon kadulla kirkkoherranvirasto. Seurakunnassa ei ole vielä harkittu tilojen vähentämistä.

– On mahdollista, että pääkirkon remontin yhteydessä harkitaan vielä toimistotilojen siirtämistä sinne. Se selviää kuitenkin vasta myöhemmin, Bergenstad sanoo

Kiinteistötyöryhmän raportti on ensivaiheen esitys kirkolliskokoukselle kirkon kiinteistöjen kunnosta, sijainnista, käytöstä ja mahdollisesta tulevaisuudesta. Nopeita päätöksiä ei sen pohjalta tehdä.

– Tilakysymyksiin liittyy aina vahvoja tunnelatauksia. Meille on tärkeintä, että saisimme Ahveniston kirkosta vihdoinkin mustaa valkoiselle ja saisimme sen näkymään kaavassa, Bergenstad sanoo. HäSa