fbpx
Kanta-Häme

Hämeenlinnassa tehdään vuosittain noin sata eläinsuojelutarkastusta - Valtakunnallisesti eläinsuojelurikkomukset ovat lisääntyneet rajusti

Kattilassa on tällä hetkellä 90 kissaa, joista osa on asunut siellä jo vuosikausia.

Jos näet ihmisen kohtelevan kaltoin eläintä, voit tehdä siitä rikosilmoituksen poliisille.

Huono kohtelu luokitellaan rikokseksi ja siitä voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen. Lisäseuraamuksena on usein määräaikainen tai pysyvä eläintenpitokielto.

Lue myös: Franky-kissan liian kireä kaulapanta olikin nippuside, joka koitui lopulta eläimen kohtaloksi itsenäisyyspäivänä

Hämeenlinnan virkaeläinlääkäri Jenni Kaukonen korostaa, että vain epäily ei riitä eläinsuojelurikoksen todentamiseen.

– Koskaan ei voi tietää, millä mielellä ilmoitukset on tehty. Joskus kyse voi olla tietämättömästä naapurista tai muuten vain pahansuovasta ihmisestä. Ilmoituksia tehdään siivottomista asunnoista, kissapopulaatioista tai sitten esimerkiksi vanhoista huonokuntoisista kissoista, Kaukonen huomauttaa.

Kissakoti Kattilassa on tällä hetkellä 90 kissaa. Osalle kissoista löytyy aina koti, mutta joukossa on eläimiä, jotka ovat asuneet Kattilassa jopa kymmenen vuotta. Kuva: Riku Hasari
Osalle Kattilan kissoista löytyy aina koti, mutta joukossa on eläimiä, jotka ovat asuneet Kattilassa jopa kymmenen vuotta. Kuva: Riku Hasari

Mikäli epäilty on tiedossa, kannattaa rikoksen ilmoittajan itsensä tehdä myös valvontaeläinlääkärille eläinsuojeluilmoitus. Eläinlääkäri tekee ilmoituksen perusteella sitten eläinsuojelutarkastuksen eläintenpitopaikkaan, jossa rikos on tapahtunut.

– Hämeenlinnassa tehdään joka vuosi noin sata eläinsuojelutarkastusta. Tarkastan, täyttyykö paikassa lain minimivaatimukset, jotka voivat olla loppujen lopuksi aika vaatimattomat, Kaukonen sanoo.

Jos minimit eivät täyty, voi eläinlääkäri määrätä vaikkapa kunnostamaan tilat. Jos tiloja ei määräyksestä huolimatta kunnosteta, voidaan ottaa järeämmät keinot käyttöön.

– Jos tilanne ei muutu, voimme tarvittaessa ottaa eläimet pois joko kokonaan tai väliaikaisesti, Kaukonen kertoo.

Hämeenlinnan seudulla eläinsuojeluilmoituksia tehdään tasaisesti, mutta valtakunnallisesti eläinsuojelurikkomukset ovat lisääntyneet rajusti. Todellista syytä on mahdotonta tietää.

– Joko eläimiä kohdellaan huonommin tai sitten niistä ilmoitetaan viranomaisille herkemmin, Kaukonen miettii. HÄSA

Menot