Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnassa toimineen remonttifirman kirjanpitoa hävitettiin urakalla – Yrittäjälle ehdollista vankeutta

Rakennusliikkeen yrittäjä hukkasi jopa päiväpääkirjoja. Kirjanpidosta jätettiin pois tai sinne tekaistiin suuria summia.
Käräjäoikeus piti kirjanpidon väärentämistä suurilla summilla törkeänä kirjanpitorikoksena. Kuvituskuva.

Remonttiyrityksen yrittäjä ja toimitusjohtaja tuomittiin 8 kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä kirjanpitorikoksesta. Rakennusalan yrittäjä sai myös kolmen vuoden liiketoimintakiellon.

Yrittäjä oli hävittänyt ja väärentänyt monin tavoin yrityksensä kirjanpitoa vuosilta 2013–16. Syytteen mukaan hän oli muun muassa hävittänyt tai kätkenyt vuoden 2015 päiväpääkirjat. Matkalaskut ja ajopäiväkirjat olivat niin ikään kadonneet.

Tilinpäätöksistä oli jätetty pois aineistoa, mutta toisaalta niihin oli kirjattu tekaistuja saatavia. Virheelliset merkinnät olivat kymmeniätuhansia euroja vuodessa.

Rakennusliike oli rekisteröity Helsinkiin ja sen rekisteriin merkitty osoite oli Helsingissä. Yritys kuitenkin toimi Hämeenlinnassa ja oli yhteistyössä suuren rakennustarvikemyymälän kanssa.

Tuomittu myönsi teot ja kirjanpitorikoksen, mutta kiisti syyllistyneensä törkeään kirjanpitorikokseen. Kanta-Hämeen käräjäoikeuden mielestä teot täyttivät kuitenkin kolme törkeän kirjanpitorikoksen perustetta.

Käräjäoikeus totesi päätöksessään, että syytetty oli edistänyt asian käsittelyä tunnustamalla menettelynsä ja toimittamalla hyvin suuren osan puuttuvasta materiaalista. Vankeustuomio voitiin antaa ehdollisena, koska syytetyllä ei ollut aiempaa rikosrekisteriä.

Rakennusliike, jonka kirjanpitoa väärennettiin, toimi lähes 800 000 euron liikevaihdolla vielä vuonna 2013. Se haettiin konkurssiin vuonna 2017. Konkurssi kuitenkin raukesi, koska pesän varat eivät riittäneet konkurssimenettelyn jatkamiseen. HÄSA

Päivän lehti

19.2.2020